Assertief zijn: 10 tips

arrow_1.png
afbeelding bij tien tips voor assertiviteit

Assertief zijn

Assertief zijn, het is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In dit artikel tien tips om voor jezelf op te komen. Belangrijk hierbij is dat je jezelf realiseert dat assertieve mensen meestal meer respect afdwingen dan mensen die vooral aardig gevonden willen worden.

Oh ja en vergeet niet: assertiviteit is ontwikkelbaar, net als veel andere dingen.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Assertief zijn, tip 1. Blijf trouw aan jezelf

Hoe denk je dat BOKITO zou reageren als een paar aapjes in zijn koninkrijk ook bokito-gedrag gingen vertonen? Juist, hij zou direct, hard en onverbiddelijk toeslaan. Trek je lip dus niet op als er geen scherpe tanden achter zitten. Zoek, vertoon en train alleen handelingsalternatieven die bij je natuurlijke talenten en eigenschappen passen. Wantrouw trainers die suggereren dat ze je assertiever kunnen maken dan je bent.

Assertiviteit tip 2. Neem je positie in (letterlijk)

Als je in voor jou lastige situaties verzeild raakt, zet je voeten dan stevig neer, probeer de grond te voelen en denkbeeldig ‘wortel te schieten’. Probeer het maar eens uit. Je zult zien dat je fysiek en mentaal een stuk lastiger van je stuk te krijgen bent.

Assertiviteit tip 3. Neem je positie in (figuurlijk)

Spreek je uit. Maak duidelijk waar je voor staat door hardop te zeggen wat je vindt, wat belangrijk voor je is, wat je wilt, etc. Veel mensen met een van nature beperkte assertiviteit vergeten dat eenvoudigweg, waardoor ze als vanzelf in een reactieve of defensieve rol terecht komen.

Assertiviteit tip 4. Vraag even stilte en aandacht (omdat je niet zo’n harde stem hebt)

Wist je dat mensen met een laag stemgeluid significant vaker gelijk of hun zin krijgen dan mensen met een hoge stem? Wist je dat mensen met een van nature lagere assertiviteit doorgaans een lichter en hoger stemgeluid hebben? Verlaag je eigen stem niet (punt 1) maar vraag iemand met een zware stem of die er even voor wil zorgen dat het stil wordt en blijft, zodat jij je kan zeggen wat je te zeggen hebt (punt 3).

Assertiviteit tip 5. Wijs je tuinhek aan

Als je gedrag dat jou niet aanstaat negeert of gedoogt, gaan mensen automatisch op zoek naar jouw ultieme grens (hoe gek kan ik doen voor jij je tanden laat zien). Negeer daarom niks. Benoem altijd je grens en zeg erbij dat de ander daar overheen gestapt is (“Daar staat een hek en jij staat aan de verkeerde kant”).

Assertief zijn, tip 6. Zoek contact met de mens achter het gedrag (nádat je het tuinhek aangewezen hebt)

Vraag naar de beweegredenen van de ander. Waarom sta jij eigenlijk in mijn tuin? Waar ben jij nou eigenlijk zo boos over? Waarom doe jij wat je doet? Vraag door op het antwoord dat je krijgt en daarna nog een keer en nog een keer. Niemand trapt een deur in die vanzelf open gaat.

Assertiviteit tip 7. Toon begrip

Heb je genoeg vragen gesteld? Zeg dan dat je denkt dat je de ander wel begrijpt en dat je er even over na wilt denken? Daarmee geef je de ander geen gelijk en ook geen ongelijk. Je bent wel ‘on speaking terms’, de ander voelt zich gehoord en zal de volgende keer beslist minder genuanceerder inzetten.

Assertief zijn, tip 8. Benoem wat je wel wilt zien (in plaats van het niet)

Doe een suggestie voor ander (positief) gedrag. Biedt de ander een positief alternatief en daarmee de mogelijkheid om je tuin (jouw ruimte) met opgeheven hoofd te verlaten.Als het heftiger wordt:

Assertiviteit tip 9. Benoem je eigen onmacht

Vaak is machtsvertoon en strijdbaar gedrag bedoeld om duidelijk te maken dat de ander sterker is dan jij. Als jij hardop zegt dat jij waarschijnlijk geen schijn van kans maakt als het op vechten aankomt, verliest machtsvertoon zijn functie en zal je opponent een toontje lager gaan zingen.

Assertiviteit tip 10. Kom er altijd op terug

Als belangentegenstellingen of meningsverschillen gepaard gaan met heftige emoties is het verstandig te eindigen bij punt 7: “Ik denk dat ik je wel begrijp”. Je bent ‘on speaking terms’ en meer zit er nu niet in. Kom er vervolgens altijd zelf als eerste op terug: “Zullen we het nog even over de situatie gisteren hebben?” Wedden dat je een beter gesprek hebt nu? Begin trouwens ook dan met het stellen van vragen en nooit met het ventileren van je eigen meningen, standpunten en frustraties.

Als bonus nog drie ‘Doe Niet’ tips:

1. Word zelf niet boos.

Vriendelijke mensen hebben zelden ruzie.

2. Blijf uit de competitie

Competitiedrang leidt tot ‘ja maar’ gedrag en daarmee tot verharding van standpunten, vaak tot patstellingen en soms escalatie van strijd. Bovendien schakel je je empathie uit, aangenomen dat je die bezit. Ga niet boksen tegen boksers, wordt aikido grootmeester met punt 6.

3. Stel geen sancties in het vooruitzicht (“als jij……dan……”)

Sancties zijn een vorm van ‘geleende macht’. Je verzwakt per definitie je eigen positie als je iemand of iets anders nodig hebt om mensen tot ander gedrag te bewegen. Natuurlijk zijn er situaties waarin je macht moet lenen (de politie moet bellen bijvoorbeeld), maar blijf daar zo lang als mogelijk bij weg en dreig (chanteer) de ander er in ieder geval nooit mee.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.