3 Boektips voor managers, hrm’ers en ondernemers voor de feestdagen

Leiderschap in de praktijk

Boeken zijn ieder jaar weer een geliefd cadeau tijdens de feestdagen. Maar welk boek zet je op je verlanglijstje / lootje of geef je cadeau? Er is genoeg theorie over management. Ik heb daarom gekozen voor 3 boeken die Leiderschap in de praktijk laten zien. Praktijkverhalen die hebben bewezen wat wel en wat niet werkt. En dat is soms waardevoller dan een nieuwe theorie. Wat mij aansprak in deze boeken is de Gewoon Doen-mentaliteit. Op je bek gaan en weer door. Een mentaliteit die in de toekomst steeds belangrijker gaat worden en die ik nog wel eens mis bij mensen die te voorzichtig zijn.

De onderstaande boeken kan ik van harte aanbevelen:

1) Het Geheim van Bol.com – Michael Schaeffer

Het geheim van Bol.com een prachtig boek waarin de geschiedenis van Bol.com wordt beschreven van binnenuit. Het boek is geschreven door Michael Schaeffer, Marketingdirecteur en een van de mannen die vanaf de start met een vast en stabiel directieteam leiding gaf aan de ontwikkelingen van Bol.com. En schrijven kan hij ook; het boek leest als een spannend jongensboek en geeft inzicht in de wijze waarop Bol.com dankzij een duidelijke missie, het vasthouden aan de gekozen koers en een houding van ‘leren door te doen’ zo succesvol is geworden. Er zitten lessen in voor ondernemers, maar ook voor managers of HRM-adviseurs. En het is ook nog eens een mooi tijddocument, want de meesten van ons hebben de periode van oud winkelen naar nieuw winkelen heel bewust meegemaakt.

2) Shoe dog – Phil Knight

Ik heb even gekeken op YouTube maar Phil Knight is nou niet iemand waarvan je verwacht dat hij in staat zou zijn om een bedrijf als Nike uit de grond te stampen. Maar hij deed het wel, vanuit een hele sterke drive worstelde hij, aanvankelijk met een klein team, om het gevecht aan te gaan tegen Adidas. Phil schreef deze autobiografische roman ‘Shoe Dog’ zonder zichzelf op de borst te kloppen. Sterker nog, een paar keer dacht ik; dat had je toch wel anders kunnen aanpakken. Als manager is het geen inspirerend voorbeeld, maar dat was Steve Jobs ook niet. En toch is Nike een enorm succes geworden. De kracht van Phil is geweest dat hij voortdurend heeft geleerd van zijn ervaringen en vast wist te houden aan zijn koers. En hij realiseerde zich dat hij het niet alleen kon en wist de juiste mensen om zich heen te verzamelen. Het boek leest als een speer en Knight neemt je mee op zijn levensreis. Ik zou het niet kunnen, heb ook niet die ambitie, maar het is wel interessant om de wijze waarop je je eigen leven leidt te spiegelen aan de grondlegger van Nike. En dat kan goed, want het boek is op zijn tijd heel persoonlijk. Een mooi boek voor ondernemers, managers of HRM adviseurs.

3) Marshall Goldsmith: Tot hier en nu verder…

Geen recent boek, maar wel nog steeds relevant! Het boek Tot hier en nu verder gaat namelijk over feedforward. Het is een leuk en inspirerend boek over hoe je feedback en feedforward van anderen kunt gebruiken om verder te komen. Uit dit boek blijkt ook dat goede manager mensen om zich heen hadden van wie ze iets konden leren. Dat vraagt om een open leerhouding van ‘hoe zou het nog beter kunnen wie heb ik daarvoor nodig om nog een stap verder te kunnen’? Dit boek is dan ook een inspiratiebron geweest voor onze trainingen en inspiratiesessies over Feedforward.

Fijne feestdagen gewenst!

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.