De balans tussen werk en privé tijdens Corona; voorkom een burn-out

corona burn-out

In het boek; Leidinggeven in de nieuwe werkelijkheid is een hoofdstuk opgenomen over de balans tussen werk leidinggeven nieuwe werkelijkheiden privé. Deze valt door thuis te werken soms heel anders uit dan in een traditionele werksituatie. Een deel van dit hoofdstuk heb ik hieronder voor jullie overgenomen om te delen. Met als boodschap:

“Houd de balans tussen werken en ontspannen goed in de gaten tijdens dit rare en onwerkelijke Corona-tijdperk.”

Door de Coronacrisis is een groot deel van Nederland thuis aan het werk. We zijn dus nu ineens overal plaats- en tijdonafhankelijk aan het werk. Dat vraagt iets van ons, maar dat vraagt ook iets van het management. Want hoe behoed jij jezelf en je teamleden ervoor om in deze situatie de balans tussen privé en werk kwijt te raken?

Medewerkers hebben door het thuiswerken snel het gevoel dat ze altijd met hun werk bezig zijn en dat is niet goed. Het is stressverhogend en kan op langere termijn tot serieuze burn-out klachten leiden.

Feitelijk was de scheiding tussen werk en privé eigenlijk al een typisch geval van ‘Oud Denken’. Denken vanuit de oude werkelijkheid. Een gezonde balans tussen werk en privé was vroeger nodig om niet overspannen of in een burn-out te raken. Maar om dit te voorkomen is vandaag de dag iets anders nodig.

Het Nieuwe Overwerken?

 “Als ik ’s middags naar de huisarts ben geweest, moet ik de verloren tijd inhalen. Soms lukt dat door efficiënter te werken, en soms door ’s avonds nog even aan de slag te gaan. Dit was een behoorlijke omschakeling voor mij, want ik heb altijd een baan gehad met vaste werktijden en ’s avonds was ik altijd vrij. ’s Avonds aan het werk zijn voelt voor mij als overwerken, terwijl het dat niet is. Ik ben dan alweer vergeten dat het prettig was dat ik zo snel bij de huisarts terecht kon. Wat overblijft is het overwerkgevoel.”

We weten allemaal dat structurele blootstelling aan stress overspannenheid en zelfs een burn-out in de hand kan werken. Los van de negatieve persoonlijke effecten daarvan voor de medewerker, levert het ook ongemakken op voor het team en de organisatie. Denk aan vervanging, re-integratie en een afnemende kwaliteit van het opgeleverde werk in de aanloopperiode. Redenen genoeg om medewerkers te begeleiden in het vinden van een gezonde werk-privébalans in deze nieuwe werksituatie. Een balans in werken en de batterij weer opladen.

“Geen mens is overspannen geworden door hard werken. Wel door weinig ontspannen.”

Persoonlijkheid is van invloed op ervaring van stress

Iemands persoonlijkheid is van grote invloed op hoe hij stress ervaart. Daarom is het goed om een aantal risicopatronen te kennen en te herkennen bij je medewerker of misschien wel bij jezelf. Het gaat om perfectionisme, controlebehoefte, loyaliteit en verantwoordelijkheid.

Perfectionisme: Deze medewerkers zijn heel druk bezig om alles perfect af te leveren. Ze willen geen fouten maken en kritiek voorkomen.

Controlebehoefte: Deze medewerkers zijn bang om de controle en het overzicht kwijt te raken, om vaste structuren los te laten, en om anderen te veel ruimte te geven. Ze hechten aan vastomlijnde taken, een vaste werkplek en een leidinggevende die zevertelt wat ze moeten doen.

Loyaliteit: Deze medewerkers zijn extreem loyaal en hebben moeite met het bepalen van hun eigen positie binnen de organisatie en het team. Zij lossen alle problemen wel op (denk aan Atlas die de wereld op zijn schouders draagt). Deze medewerkers kunnen vaak moeilijk omgaan met te veel vrijheden. Ze vinden het lastig om oude structuren los te laten.

Verantwoordelijkheid: Deze medewerkers proberen alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Ze verwijten hun collega’s (soms onuitgesproken) dat ze niet betrokken, snel of punctueel genoeg zijn. Het gevolg is dat ze het dan maar weer zelf oppakken.

Burn-out

De overtreffende trap van veel stress wordt vaak een burn-out genoemd. corona burn-outBurn-out is een noodkreet van ons lichaam en geest om onder ogen te zien wat er werkelijk met ons aan de hand is. Hoewel het zich vaak uit door harder werken of het werk niet meer gedaan krijgen, is een burn-out niet uitsluitend gerelateerd aan werk.

Een burn-out gaat vaak gepaard met rijangst, claustrofobie en hypochondrie (de angst om ziek te worden). Vaak ook leidt het tot een sociale angst, zoals bloosangsttrilangst, spreekangst, of de angst om niet in slaap te kunnen vallen, wat weer leidt tot slapeloosheid. Maar ook duizeligheid, hyperventilatie, faalangst, stress of angst om flauw te vallen gaan gepaard met een burn-out. Wanneer je één van deze symptomen ziet bij iemand uit je team, is het zaak om direct in te grijpen: ga een gesprek aan en schakel hulp in.

Balans tussen inspanning en ontspanning

Ook al hebben de mensen in jouw team geen verontrustende stressklachten, er zullen in De Nieuwe Werkelijkheid altijd vragen ontstaan. “Moet ik mijn smartphone altijd opnemen?” “Wordt van mij verwacht dat ik op zondagavond e-mails beantwoord die mijn collega of mijn leidinggevende mij die dag heeft gestuurd?” “Lees ik op vakantie toch nog even mijn mail?” “Ben ik nooit meer vrij? Of altijd vrij?”

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Uit onderzoek blijkt dat meer dan 50% van de werknemers zich telkens voorneemt om een betere werk-privébalans te krijgen, maar daar maar moeizaam in slaagt. En doordat die twee werelden steeds meer met elkaar verweven raken, moeten we misschien wel spreken over een balans tussen inspanning en ontspanning.

Het is belangrijk om dit onderwerp bespreekbaar te maken in je team. Hieronder enkele vragen die je voor jezelf kunt beantwoorden of op de agenda kunt zetten tijdens de eerstvolgende virtuele team-meeting:

Wat is belangrijk?

 • Wil je je kinderen les kunnen geven, zonder je schuldig te voelen?
 • Wil je wat kunnen bewegen/sporten of boodschappen doen tijdens ‘werktijd’?
 • Werk je liever ‘s avonds omdat je weet dat je dan het meest productief bent?
 • Wat zijn eigenlijk nog ‘kantooruren’


Maak het concreet

 • Wat betekent dit voor de tijden waarop je het liefst werkt?
 • Hoe en wanneer ben je het best bereikbaar voor je collega’s?
 • Wanneer ben je in principe niet bereikbaar en beschikbaar?
 • Bepaal jouw grens
 • Bepaal richtlijnen voor jezelf wanneer je niet voor werk bereikbaar bent. Wat is de bandbreedte van het aantal uren dat je wilt maken?
 • Wat zijn de gevolgen wanneer je die grens niet bewaakt? (voor jezelf en je collega’s)


Bespreek dit met het team

 • Wat zijn ieders wensen?
 • Maak teamafspraken over beschikbaarheid en bereikbaarheid.

Het is goed om dit soort zaken expliciet naar elkaar uit te spreken, zodat ieder teamlid weet wat van hem verwacht wordt en welke ruimte en vrijheid hij zelf heeft.

Voor iedereen die momenteel aan huis gekluisterd zit te werken en de hele tijd maar bereikbaar is: vergeet het oude idee van werk en privé gescheiden houden. Het is nu belangrijk om zorg te dragen voor de balans tussen inspannen en ontspannen.

Het compacte boek Leidinggeven in de Nieuwe werkelijkheid is te bestellen. Voor slechts € 6,99 als Ebook en voor € 12,99 als paperback te koop in onze shop.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.