Eigenaarschap creëren: hoe doe je dat?

Update: Lees het artikel ‘Eigenaarschap Stimuleren? De 7 randvoorwaarden’

Eigenaarschap creëren, waar komt die behoefte vandaan? Veel managers, leidinggevenden of ondernemers die ik spreek raken energie kwijt omdat hun medewerkers geen verantwoordelijkheid tonen. Ze doen gewoon hun werk, maar zetten niet een tandje bij om een verschil te maken. En als het misgaat nemen ze niet de verantwoordelijkheid, maar wijzen ze vaak naar de omstandigheden. Ze willen meer eigenaarschap creëren bij hun medewerkers. Maar hoe doe je dat?

In het boek faciliterend leidinggeven vergelijk ik het werk van een chirurg met dat van een groenmedewerker. Van de chirurg kan je verwachten dat hij zich 200% verantwoordelijk voelt voor de goede afloop van een operatie. Maar hoe zit dat met een groenmedewerker? Als het er in het park niet netjes uitziet, zal hij zich dan extra inspannen om te zorgen dat het weer mooi wordt? Mag je dat verwachten? Waarom niet eigenlijk. Ik sprak een keer een groenmedewerker die dat wel deed. Ik vroeg hem waarom hij zo begaan was met het mooi maken van het park en hij sprak toen de woorden: “Dit is mijn park!” Feitelijk was dat niet zo, maar het voelde kennelijk voor hem wel als zodanig. Dat is eigenaarschap. Het is van jou, zorg er goed voor alsjeblieft…

Lees ook: wat is de definitie van Eigenaarschap?

“Ontfermen” over een beoogd resultaat

Om eigenaarschap te creëren, is het goed om te weten wat eigenaarschap precies is. Eigenaarschap zie je als mensen zich “ontfermen” over een beoogd resultaat. Het is van hun, ze zijn er persoonlijk mee verbonden. Noem het eventueel ondernemerschap. Lees ook ons artikel Wat is de definitie van Eigenaarschap?

Hoe dan ook, eigenaarschap is natuurlijk fantastisch. Zeker vanuit het perspectief van de werkgever. Als iedereen zich maximaal eigenaar voelt dan maak je optimaal gebruik van alle aanwezige potentiële denk en doe-kracht. Ik snap heel goed dat iedereen dat graag wil. Maar hoe kun je eigenaarschap creëren?

  • Ontdek de valkuilen van traditioneel management
  • Doe ideeën op voor interventies met je medewerkers
  • Leer het empowerment-model toepassen
Meld je snel aan. Vol = vol

Vertrouwen en Vakmanschap voedingsbodem eigenaarschap

Eigenaarschap bloeit op een voedingsbodem van vertrouwen en vakmanschap. Dus als je eigenaarschap wilt creëren dan is het goed om te kijken naar deze twee aspecten.

Vakmanschap wil zeggen dat je de juiste mensen op de juiste plek hebt zitten. Vaak schort daar nog al eens wat aan. Ik zie nogal eens gebeuren dat leidinggevenden niet ‘blij’ zijn met al hun medewerkers. Vaak omdat mensen niet helemaal optimaal presteren. Maar wat doe je daar aan? Helaas wordt er nogal eens wat om niet-functionerende medewerkers heen georganiseerd. Omdat het lastig is het moeilijke gesprek aan te gaan of omdat er geen mogelijkheden lijken te zijn om oplossingen te zoeken als de wens is om afscheid te nemen. Eisen durven stellen is niet voor iedereen weggelegd, dat is overigens één van de belangrijke HONEST principes uit het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap; de E van eisen stellen.

Hoe creëer je eigenaarschap?

Maar stel dat je het idee hebt dat mensen in potentie het werk wel aan moeten kunnen. Hoe wakker je dan eigenaarschap aan? Hoe zorg je er voor dat jouw medewerkers zich maximaal verantwoordelijk voelen en dingen niets mis laten gaan op zo’n manier dat je brandjes moet blussen en de schade moet herstellen?

“De roep om eigenaarschap ontstaat vaak vanuit frustratie”

Dat begint met vertrouwen. En dat is direct het meest lastige stuk. Want de roep om eigenaarschap ontstaat vaak vanuit frustratie.

Waarom denken ze zelf niet wat beter na?

Waarom moet ik altijd weer de puin ruimen?

Waarom komen ze niet langs voordat het misgaat?

Waarom blijft dat werk liggen?

Waarom komen de klanten bij mij om te klagen?

Zie je wel…. Ik kan het maar beter zelf doen!

Als frustratie ten grondslag ligt aan de roep om eigenaarschap dan is er geen goede voedingsbodem. Het ontbreekt dan namelijk aan vertrouwen.

Eigenaarschap creëren betekent: leren loslaten

Mensen ontfermen zich ergens over als ze zelf vinden dat datgene wat ze doen heel erg belangrijk is en dat er iemand is die al dan niet expliciet zegt: dit is van jou, zorg er alstublieft goed voor. Maar als je als leidinggevende niet helemaal het vertrouwen hebt dat het wel goed komt, dan “voelt” die ander dat. Dat klinkt misschien wat soft, maar als iemand jou iets toevertrouwt, maar vervolgens iedere dag even vraagt of je al vorderingen hebt gemaakt, dan is het toch niet helemaal van jou. Je zult dus als leidinggevende moeten leren loslaten in vertrouwen. Dat betekent dat je moet incalculeren dat het misschien fout gaat of iets anders dan als jij het zelf had gedaan.

Nog even over dat ‘belangrijk’ vinden…

Als je met elkaar in een goede dialoog weet uit te zoeken wat de collectieve “bedoeling” is van het team of de organisatie. Dan krijgt iedere klus die gedaan moet worden betekenis omdat men weet wat dat bijdraagt aan het collectieve belang. We hebben dit in het boek Leidinggeven, waarde creatie en het maken van resultaatafspraken verder uitgewerkt.

Vertrouwen en vakmanschap

Even terug naar de essentie van dit artikel:

Hét actuele thema voor leidinggevenden is Eigenaarschap. Eigenaarschap ontstaat op een voedingsbodem van Vertrouwen en Vakmanschap. Stuur dus op de goede mensen in de bus, heb helder waartoe jullie samenwerken als team en laat los in vol vertrouwen.

Tot slot de beste tip die ik je kan geven als je stappen wilt zetten:
Als je meer eigenaarschap wilt creëren bij een van je medewerkers, kijk dan eens op welke aspecten hij dat al wél doet. Ongetwijfeld zijn er bepaalde werkzaamheden waar hij de volle verantwoordelijkheid toont. Ga dan eens na, wat jíj doet of juist nalaat m.b.t. dit onderdeel van zijn werk. Daar ligt ongetwijfeld de sleutel tot de volgende stap.

Veel succes!

  • Hoe kun je NU de beste keuzes maken?
  • Hoe kom je ten aanzien van het thema Eigenaarschap sterker uit deze crisis?
  • Concreet met je eigen vragen aan de slag
  • Randvoorwaarden voor Eigenaarschap als theoretisch kader

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.