Eigenaarschap stimuleren, of toch niet?
– Waarom we onze klanten ook helpen door ergens ‘Nee’ tegen te zeggen –Â
Een HR professional belt ons; het management wil graag een inspiratiesessie voor het personeel over Eigenaarschap;
“Wij willen graag onze mensen inspireren, de status quo doorbreken middels een inspiratiebijeenkomst over het thema Eigenaarschap. We willen zo de boel opengooien om mensen bewust maken, zodat ze zich uitgenodigd voelen om zelf meer regie te nemen”.
Een inspiratiesessie over Eigenaarschap? Nee hoor, dat doen we niet.
Inspiratiesessie over Eigenaarschap, echt iets voor ons, denk je dan. We weten namelijk veel over Eigenaarschap, we geven lezingen, trainingen en workshops en we zouden zonder probleem een mooie bijeenkomst kunnen neerzetten. En toch zeiden we nee. Waarom? Omdat wat de klant ons vraagt veelal niet gaat opleveren wat ze ervan verwachten.
De managers weten het ook nog niet precies…
Wat we nogal eens zien is dat onze klanten eerst een oplossing bedenken voor het probleem dat ze ervaren en vervolgens ons vragen om die oplossing te komen brengen. In dit voorbeeld betreft het een middelgrote organisatie waar veel onrust heerst. De huidige, sterk hiërarchische organisatie is ontstaan uit een fusie van 5 kleinere organisaties en de verschillende ‘bloedgroepen’ zijn nog duidelijk aanwezig. Ze hebben onlangs te maken gekregen met veranderende wetgeving, waardoor de inhoud van hun werk sterk verandert. Veel medewerkers zijn onrustig, in verwarring of angstig. Niemand weet nog precies hoe de toekomst eruit gaat zien. Iedereen kijkt naar elkaar, het management weet het zelf ook nog niet precies en wordt ‘gek’ van allerlei vragen. Waarom nemen onze medewerkers niet wat meer eigen regie, waarom stellen ze zoveel vragen? Alles lijkt op de schouders te liggen van het management en dus ervaren ze dat als een probleem. De vraag van de medewerkers is op dit moment vooral: ‘vertel ons hoe we het werk nu moeten uitvoeren, geef ons de richtlijnen en de procedures, zodat we aan de vereisten kunnen blijven voldoen’. Begrijpelijk dat het management graag wil dat de medewerkers eigenaarschap gaan pakken en regie in de hoop het zelf iets rustiger te krijgen. We begrijpen de vraag…
- Tools om mee aan de slag te gaan
- Artikelen voor meer verdieping
- Alles wat je wilt weten over Eigenaarschap overzichtelijk op één pagina
- Ga aan de slag met Eigenaarschap
- Lees alles over Eigenaarschap
Eigen regie nemen, maar in welke context?
De oplossing ligt niet bij het empoweren van de medewerkers. Ze kunnen niet meer regie nemen als het niet duidelijk is binnen welke kaders. Het is niet het moment om te proberen mensen te stimuleren om meer eigenaarschap te nemen. Daarvoor is de onrust te groot en is de basis van het werk onvoldoende op orde. Er is nog geen helder toekomstperspectief waar mensen voor kunnen gaan. Je vraagt de mensen om zich zelf voor te bereiden op een nieuwe reis. Maar wat gaan we doen? Gaan we een trektocht maken door de schotse hooglanden of gaan we een stedentrip doen naar Wenen?
Nu eigenaarschap stimuleren zorgt juist voor weerstand.
Een tweede zoom-sessie om de klant uit te leggen hoe wij aankijken tegen deze vraag. Uitleggen dat we dus geen bijdrage leveren aan de inspiratiedag. En zij was blij. Want haar onderbuik gevoel gaf ook al aan dat dit niet helemaal het juiste moment was, maar vond het lastig om dit over te brengen richting het management. We helpen haar door alternatieven voor te leggen. In dit geval hebben we voorgesteld om eerst met het management aan de slag te gaan om een perspectief te ontwikkelen en de kaders helder te krijgen, om van daaruit de dialoog aan te gaan met hun medewerkers. Niet in een grootschalige bijeenkomst, maar juist in kleine groepen waarin iedereen echt gehoord kan worden. Op basis van de uitkomst van die dialoogsessies kan je dan nagaan welke behoefte er leeft voor een vervolg. Zo sluit je aan bij wat er leeft en heeft je bijeenkomst echt impact en toegevoegde waarde.
Check de randvoorwaarden voor Eigenaarschap
Je wilt sterke teams, wendbare organisaties. Maar soms willen mensen te snel met alles tegelijk aan de slag. Wij denken graag mee om het probleem achter het probleem te vinden. In dit geval was het eigenlijk nog relatief eenvoudig. Als je kijkt naar het model over de Randvoorwaarden voor eigenaarschap dan zijn alle randvoorwaarden in de context niet op orde. Het ontbrak aan overzicht en transparantie, er was (nog) geen vertrouwen en de medewerkers hadden door de strakke wettelijke kaders helemaal geen regelruimte. Werk aan de winkel dus. Geen tijd nog om te praten over passie, werkplezier en het inzetten van je talenten.
- Van 15.00 tot 19.30 dus filevrij en met pizza
- Kleine groep dus veel ruimte voor jouw eigen situatie
- Vandaag geleerd = morgen direct toepassen
- met Pieter van der Haak, auteur van hét boek over eigenaarschap