Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

pijl
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen

Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Maar hoe weet je nu wat je echt belangrijk vindt en hoe maak je hierin de juiste keuzes, zodat je ook ‘nee’ kunt zeggen tegen zaken die je van je doel afhouden?

Waar moet je op focussen?

Hoe zorg je ervoor dat je weet waar je je op moet focussen? Want als je dat weet en je maakt een keuze, dan kun je je volledige aandacht daarop vestigen en dat levert vaak de beste prestaties op. Dan vóél je je niet alleen verantwoordelijk, maar dan heb je ook de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te némen.

Welke persoonlijke doelen kies jij?

We schakelen even over naar een stukje zelfhulp: hoe kies je die doelen waar je echt eigenaarschap kunt ervaren? Soms weet je het al, maar voor twijfelaars zoals ik heb ik een handig stappenplan beschreven:

Stap A: Lijstje maken van al je doelen

maak een lijst met alle mogelijke doelen die je privé of zakelijk wilt realiseren en probeer daarbij al even voor je te zien wat je zult moeten doen om dit doel te realiseren (de weg ernaartoe, of het proces dat je moet doorlopen).

Stap B: Geef ieder doel een cijfer

Geef vervolgens per doel een cijfer tussen de één en tien op de volgende criteria.

Willen:

  1. Hoeveel energie geeft het werken aan het doel zelf, het proces ernaartoe?

Kunnen:

  1. Gaat het me lukken, kan ik het/kunnen wij het?
  2. Leer ik ervan?

Betekenen:

  1. Wat betekent het behalen van dit doel voor mezelf of voor anderen? Draag ik hiermee bij aan iets wat belangrijker is dan ikzelf?
  2. Draagt het doel bij aan een positieve relatie met anderen?
  3. Hoe blij ben ik als het doel is gehaald?

Je mag natuurlijk ook zelf criteria toevoegen die je mee wilt laten wegen of criteria weglaten die je niet belangrijk vindt.

afbeelding met de randvoorwaarden voor eigenaarschap
Eigenaarschap ontstaat als je werk doet dat betekenisvol is, wat je goed kunt en wat je gewoon leuk vindt ook te doen (lees ook het hele boek over eigenaarschap)

Stap C: Scores optellen per doel

Tel nu per doel op hoeveel punten je scoort en laat deze scores even op je inwerken. Haal een kop koffie, doe even iets anders en ga dan verder met de volgende stap.

Stap D: Top vijf kiezen

Bekijk de lijst (met scores) van alle doelen die je hebt opgeschreven. Omcirkel een top vijf van deze zaken: wat zijn de vijf belangrijkste doelen/prestaties? Je hebt nu een lijstje a (top vijf) en een lijstje b (de overige doelen).

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'

Stap E: Nog een keer op je in laten werken

Nu weet je welke vijf zaken je moet oppakken, wat doe je met de overige doelen? Dit is een gewetensvraag want waarschijnlijk is je reactie ongeveer als volgt: ‘De top 5 is primair, daar ligt mijn aandacht. Maar de andere doelen komen er vlak achteraan, die zijn natuurlijk ook belangrijk. Niet zo belangrijk als de top 5, maar toch wel behoorlijk belangrijk. Ik zorg ervoor dat ik deze doelen af en toe ook wat aandacht geef, bijvoorbeeld tussen de bedrijven door, of op een verloren moment. Of als ik even wat anders wil doen.’

Stap F: Maak een not-to-do lijst

Nu komt het aan op discipline. Lijst b, de lijst met minder belangrijke doelen, is de zogenaamde not to do-lijst, want de kans is veel te groot dat je deze doelen gaat gebruiken als een later excuus waarom je je vijf hoofddoelen niet hebt behaald. Als je succesvol wilt zijn met lijst a, dan mogen de doelen op lijst b pas aandacht krijgen als je lijst a hebt afgewerkt! Door het zo te doen ben je gedwongen om écht een keus te maken en andere dingen uit je leven (tijdelijk) te elimineren, ook al is dit eveneens een goede tijdbesteding. Het zijn namelijk meestal de taken die je heel goed als een soort excuus kunt gebruiken waarom je nog niet toe bent gekomen aan het echte werk.

afbeelding van boek over eigenaarschap

(Deze tekst is ontleend aan een gedeelte van hoofdstuk 8; Eigenaarschap bij jezelf, te lezen in het boek: Wie zorgt dat het Goed komt)

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.