Eigenaarschap tonen is durven te kiezen
Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.
Maar hoe weet je nu wat je echt belangrijk vindt en hoe maak je hierin de juiste keuzes, zodat je ook ‘nee’ kunt zeggen tegen zaken die je van je doel afhouden?
Waar moet je op focussen?
Hoe zorg je ervoor dat je weet waar je je op moet focussen? Want als je dat weet en je maakt een keuze, dan kun je je volledige aandacht daarop vestigen en dat levert vaak de beste prestaties op. Dan vóél je je niet alleen verantwoordelijk, maar dan heb je ook de mogelijkheid om verantwoordelijkheid te némen.
Welke persoonlijke doelen kies jij?
We schakelen even over naar een stukje zelfhulp: hoe kies je die doelen waar je echt eigenaarschap kunt ervaren? Soms weet je het al, maar voor twijfelaars zoals ik heb ik een handig stappenplan beschreven:
Stap A: Lijstje maken van al je doelen
maak een lijst met alle mogelijke doelen die je privé of zakelijk wilt realiseren en probeer daarbij al even voor je te zien wat je zult moeten doen om dit doel te realiseren (de weg ernaartoe, of het proces dat je moet doorlopen).
Stap B: Geef ieder doel een cijfer
Geef vervolgens per doel een cijfer tussen de één en tien op de volgende criteria.
Willen:
- Hoeveel energie geeft het werken aan het doel zelf, het proces ernaartoe?
Kunnen:
- Gaat het me lukken, kan ik het/kunnen wij het?
- Leer ik ervan?
Betekenen:
- Wat betekent het behalen van dit doel voor mezelf of voor anderen? Draag ik hiermee bij aan iets wat belangrijker is dan ikzelf?
- Draagt het doel bij aan een positieve relatie met anderen?
- Hoe blij ben ik als het doel is gehaald?
Je mag natuurlijk ook zelf criteria toevoegen die je mee wilt laten wegen of criteria weglaten die je niet belangrijk vindt.
Stap C: Scores optellen per doel
Tel nu per doel op hoeveel punten je scoort en laat deze scores even op je inwerken. Haal een kop koffie, doe even iets anders en ga dan verder met de volgende stap.
Stap D: Top vijf kiezen
Bekijk de lijst (met scores) van alle doelen die je hebt opgeschreven. Omcirkel een top vijf van deze zaken: wat zijn de vijf belangrijkste doelen/prestaties? Je hebt nu een lijstje a (top vijf) en een lijstje b (de overige doelen).
Stap E: Nog een keer op je in laten werken
Nu weet je welke vijf zaken je moet oppakken, wat doe je met de overige doelen? Dit is een gewetensvraag want waarschijnlijk is je reactie ongeveer als volgt: ‘De top 5 is primair, daar ligt mijn aandacht. Maar de andere doelen komen er vlak achteraan, die zijn natuurlijk ook belangrijk. Niet zo belangrijk als de top 5, maar toch wel behoorlijk belangrijk. Ik zorg ervoor dat ik deze doelen af en toe ook wat aandacht geef, bijvoorbeeld tussen de bedrijven door, of op een verloren moment. Of als ik even wat anders wil doen.’
Stap F: Maak een not-to-do lijst
Nu komt het aan op discipline. Lijst b, de lijst met minder belangrijke doelen, is de zogenaamde not to do-lijst, want de kans is veel te groot dat je deze doelen gaat gebruiken als een later excuus waarom je je vijf hoofddoelen niet hebt behaald. Als je succesvol wilt zijn met lijst a, dan mogen de doelen op lijst b pas aandacht krijgen als je lijst a hebt afgewerkt! Door het zo te doen ben je gedwongen om écht een keus te maken en andere dingen uit je leven (tijdelijk) te elimineren, ook al is dit eveneens een goede tijdbesteding. Het zijn namelijk meestal de taken die je heel goed als een soort excuus kunt gebruiken waarom je nog niet toe bent gekomen aan het echte werk.
(Deze tekst is ontleend aan een gedeelte van hoofdstuk 8; Eigenaarschap bij jezelf, te lezen in het boek: Wie zorgt dat het Goed komt)