Eigenaarschap vergroten? Leidinggeven aan Eigenaarschap, als je het nu niet doet…
Nu is het moment om echt in beweging te komen!
Wil je nu en vooral ook in de toekomst meer eigenaarschap binnen jouw team of organisatie? Geloof ons, er is geen beter moment om in beweging te komen dan NU! Het is een rare tijd, we hebben flinke klappen gehad door de Coronapandemie en veel dingen zijn op hun kop gezet of staan nog op de kop. De werkelijkheid vráágt van ons dat we ons steeds sneller kunnen aanpassen aan de nieuwe realiteit. Niemand vindt het momenteel vreemd als je ineens ander gedrag gaat vertonen. Als je het nu niet doet en hoopt dat alles straks weer terug is bij het ‘normale’ dan mis je echt de boot. Bouwen aan sterke teams en wendbare organisaties. Dat is meer nodig dan ooit en het momentum is nu.
Waarom nu?
Ten eerste, omdat het vrij onwaarschijnlijk is dat alles de komende maanden weer terug is gekeerd naar de situatie van voor de Coronapandemie. Daarop wachten is dus onzin. Het is juist nu belangrijk om te kijken naar hoe je samen met elkaar kunt bouwen aan een organisatiecultuur waarin eigenaarschap business-as-usual is geworden.
Ten tweede; stel dat het meevalt. Stel dat alles over een tijdje weer terug gaat naar ‘oude normaal’ dan ben je echt te laat om veranderingen door te voeren die toekomstbestendig zijn. Te laat, omdat na zo’n roerige periode iedereen wel even toe is aan een beetje rust. Dus als je dan ineens nog met zoiets als “eigenaarschap” of “anders samenwerken” aan komt zetten dan zit niemand daar meer op te wachten. Na iedere reorganisatie hunkert men even naar een beetje rust in de tent. En onze wereld staat nu flink onder druk, we zitten nog midden in een crisis. Het zet onze wereld op zijn kop. Hoe willen je hier uit komen? En hoe wil je dat jouw team hieruit komt? Sterker toch?
Hoe zit dat met Eigenaarschap?
In het boek ‘Wie zorgt dat het goed komt’ staat beschreven welke randvoorwaarden*) er nodig zijn om te zorgen dat medewerkers Eigenaarschap tonen. Het boek verscheen twee jaar geleden en is vanaf de eerste dag een bestseller. Het helpt veel leidinggevenden om eigenaarschap bij hun medewerkers en bij zichzelf verder aan te wakkeren. Een belangrijke les uit het boek is dat je, als je het gevoel van eigenaarschap bij je medewerkers echt wilt zien groeien, dat je dan zelf ook je eigen manier van leidinggeven aan zult moeten passen.
Denk hierbij aan minder sturen en meer coachen, op een andere manier in gesprek gaan met elkaar, meer ‘loslaten’ en vertrouwen, maar bijvoorbeeld soms ook juist eerder de confrontatie zoeken. Het aloude tegeltje: als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg speelt hierbij een grote rol. Wil je meer eigenaarschap bij je medewerkers, wat moet jij dan bij je zelf in gang zetten of veranderen?
Meer eigenaarschap op de werkvloer vraagt ander gedrag in de aansturing
Het gedrag veranderen bij je medewerkers, en dus ook bij jezelf is niet altijd makkelijk. Daar is meer voor nodig dan de intentie of goede voornemens. Gedragsverandering is sowieso lastig. Wie herkent het niet vanuit zijn eigen leven dat je jezelf iets voorneemt, maar dat het dan uiteindelijk niet lukt. Denk aan minder eten, meer bewegen, meer nee-zeggen, een betere work-life balans vinden, meer je vrienden opzoeken en ga maar even zo door. Je gedrag veranderen gaat niet makkelijk en gedrag van je medewerkers is nog weer iets lastiger.
Uit de comfortzone
Veel mensen hebben de neiging om in hun comfortzone te blijven hangen. Maar die comfortzone is nu dus verdwenen voor de meesten van ons. Er zijn geen ingesleten sociale patronen meer waar we ons graag in koesteren. Alles is in beweging, iedereen verandert, niemand weet precies wat het ‘nieuwe normaal is’. Hierdoor wordt er bij veel mensen iets aangeboord wat we soms lang niet hebben gezien. Een mentaliteit van aanpakken, doorpakken, volhouden. Ons overleef-systeem wordt aangesproken, we bevinden ons niet meer in de comfortzone. We gaan nu echt aan de slag!
Alles is anders en dat is dus een enorme kans!
Als je leiding geeft, ondernemer bent of als HR adviseur betrokken bent bij organisatieontwikkeling dan zit je momenteel ongetwijfeld in een situatie waarbij veel zaken die tot nu toe ‘normaal’ waren ineens zijn veranderd. Zo wordt er tegenwoordig Hybride samengewerkt. MS Teams of Zoom zijn normale tools geworden die we dagelijks gebruiken. Sommige organisaties zijn volledig gestopt met ‘gewoon’ bellen en regelen alles via Teams. Draagt dit bij aan sterkere teams, is de organisatie wendbaarder geworden, zijn de mensen tevredener door deze veranderingen? Wat levert het ons op?
Natuurlijk het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Er raken mensen oververmoeid, de productiviteit zakt enorm als je werk en de zorg voor de kinderen moet combineren. Managers raken geïrriteerd als hun medewerkers niet binnen een half uur reageren op hun mailbericht. Medewerkers raken hun energie kwijt tijdens de zoveelste online-vergadering. Er vallen belangrijke klussen tussen wal en schip, er is geen tijd meer voor een beetje reflectie, iedereen is vooral bezig met de waan van de dag en het ontbreekt aan een concreet toekomstperspectief. Dus wat moeten we dan nu doen?
Zoek de verschilmakers
Sommige mensen hebben de neiging om in zo’n roerige tijd als nu de verantwoordelijkheid buiten zichzelf te leggen. “Door al dat gedoe in de wereld en door alle veranderingen ben ik niet meer in staat om succesvol te zijn.” “Ik wilde wel, maar ja, we mogen niet of we kunnen niet.” “Ik wilde wel, maar ja er kwamen geen klanten meer.” “Ik wilde wel, maar alle aandacht ging uit naar andere zaken.” Gelijktijdig zijn er ook mensen in staat om ondanks de ellende waarin ze terecht dreigen te komen initiatief te nemen. Dat zijn de verschilmakers. De mensen die om weten te gaan met de nieuwe realiteit. Mensen die niet blijven hangen in het oude maar de werkelijkheid zien zoals hij echt is. Die heb je nodig. Vind deze verschilmakers in jouw omgeving en ga samen aan de slag.
Boek nu een inspiratiesessie over eigenaarschap, verschil maken, moed tonen en verantwoordelijkheid nemen.
- Korte interactieve sessie met veel impact
- Ontdek wie de verschilmakers zijn in jouw organisatie
- Laat iedereen even in de spiegel kijken
Benut het gevoel van urgentie
De werkelijkheid waarin we ons bevinden is wezenlijk anders dan enkele maanden geleden. Veel mensen móeten wel iets doen. Docenten geven ineens online lessen, waar dat in het verleden maar mondjesmaat werd toegepast. Gemeenten hebben ineens meer focus op de vitale processen, vakmensen staan ineens meer centraal dan ooit, restaurants kunnen ineens thuis bezorgen en het wekelijkse MT-overleg blijkt ineens anders ingevuld te kunnen worden. Dat gevoel van urgentie heeft het vliegwiel op gang gebracht om te kunnen veranderen. Belangrijk om dat vliegwiel op gang te houden en stap voor stap bij te sturen in de gewenste richting. Iedereen snapt dat dus waar voorheen weerstand was kun je nu echt slagen maken.
Benut de huidige vrijheid om te experimenteren
Omdat niets ‘normaal’ is kan je, als je er oog voor hebt veel meer experimenteren dan voorheen. Er zijn geen concrete normen over hoe we met elkaar om horen te gaan in deze nieuwe werkelijkheid. Het kan dus ook niet goed of fout zijn. Niemand weet het precies waardoor er veel meer mogelijk is. Tijdens onze trainingen over Eigenaarschap merken we vaak dat mensen het verhaal en de randvoorwaarden heel interessant vinden, maar zoekend zijn naar hoe ze dit kunnen toepassen. Ze lopen aan tegen de bestaande dogma’s, de huidige cultuur, de aanwezige regels of protocollen en voelen niet altijd de ruimte om iets nieuws uit te proberen. Maar kijk nu eens naar de huidige tijd? Niemand heeft de goede antwoorden dus nogmaals, NU is het moment om nieuwe dingen uit te proberen en wij gaan je daarbij helpen.
(Even tussendoor: Wij hebben een training ontwikkeld met als titel: Proactief omgaan met veranderingen. Misschien is dat iets voor in jullie organisatie. Het helpt mensen om anders om te gaan met veranderingen en haalt ze uit de klaag- of slachtoffermodus… Check hier maar even: )
Wij gaan je helpen
Maar wat zien we nu? We zien hoe sommige medewerkers in deze crisistijd duidelijke Eigenaarschap tonen terwijl anderen even helemaal de weg kwijt zijn. Bijvoorbeeld omdat ze het gevoel hebben dat ze geen of weinig toegevoegde waarde hebben. We zien hoe leidinggevenden aan het leren zijn om ook meer op afstand aan te sturen omdat ze letterlijk niet altijd meer meer over de schouders mee kunnen kijken. Hoe gaan ze hier mee om, leren ze echt los te laten en wat is hiervan het effect? Wat werkt wel en wat werkt niet? We kunnen nog even doorgaan want als je kijkt naar thema’s als Vertrouwen, Transparantie, Regelruimte, Overzicht, Willen, kunnen of Betekenen, dan beweegt er van alles. De vraag aan jou is:
Wat valt jou op, wat is er anders, wat werkt wel en waar loop jij NU tegenaan als leidinggevende?
Of waar lopen de managers uit jullie organisatie in zijn algemeenheid tegenaan op dit moment?
Wij gaan jullie helpen om heel concreet met jullie eigen vragen aan de slag te gaan. We gebruiken de randvoorwaarden voor eigenaarschap als theoretisch kader en gaan kijken hoe we nu de gewenste beweging in gang kunnen zetten.
Hoe gaan we dat doen?
Bijvoorbeeld door je helpen eerste stappen te zetten tijdens één van onze veel bezochte “Pizzasessies”. In een klein gezelschap aan de slag met je eigen vraagstukken rondom eigenaarschap of leiderschap. Samen gaan we met jou onderzoeken hoe je op dit moment de juiste keuzes kunt maken zodat jullie ten aanzien van het thema Eigenaarschap kunt bouwen aan sterke teams en wendbare organisaties.
- Van 15.00 tot 19.30 dus filevrij en met pizza
- Kleine groep dus veel ruimte voor jouw eigen situatie
- Vandaag geleerd = morgen direct toepassen
- met Pieter van der Haak, auteur van hét boek over eigenaarschap
Behalve de genoemde masterclass helpen we ook op individuele basis leidinggevenden die nog wat zoekend zijn naar de juiste invulling van hun rol. En we hebben een prachtige online scan ontwikkeld waarmee je precies in beeld krijgt hoe het er in jouw team of organisatie voor staat met de randvoorwaarden voor eigenaarschap. Wil je hier gebruik van maken, neem dan even contact met ons op.
Wil je meer lezen over eigenaarschap of kijken wat we kunnen doen voor jou. Ga dan even naar de eigenaarschaps-pagina.