In gesprekken die ik de afgelopen 20 jaar met leidinggevenden heb gevoerd vraag ik vaak waar bij hun de energie op wegloopt. Op basis van deze gesprekken heb ik een top 6 gemaakt, die aansluiten bij de HONEST principes in mijn boek Van Vakmanschap naar Leiderschap.
Welke herken jij in jouw leven?
1. Ideale wereld shit
Dingen lopen anders dan je had gehoopt of verwacht. Je ergert je hier enorm aan. Maar je hebt er eigenlijk weinig tot geen invloed op. Collega’s die niet doen wat je van ze verwacht. Het hogere management dat andere beslissingen neemt dan jij zou willen. Vergaderingen die niet lopen zoals jij wilt. De economie die maar niet mee wil werken. Steeds heb jij in je hoofd hoe het eigenlijk zou moeten zijn, maar de werkelijkheid stelt je dan wederom teleur. Dat levert veel irritatie en frustratie op en harder werken heeft tot nu niet geholpen. Wat te doen?
Deze problemen pakken we aan als het gaat om de H van Hier en Nu. Hoe kun je beter handelen op basis van de realiteit en voorkom je dat je onnodig energie kwijtraakt. Lees meer over het Hier en Nu van het HONEST principe.
2. Sleuren aan de kar
Je hebt het idee er soms helemaal alleen voor te staan. Je hebt weliswaar een team, maar komt daar nu wel echt wat uit? De meeste ideeën komen toch steeds uit je eigen koker. Kwam er maar eens wat nieuws vanaf de werkvloer naar boven. Je bent vaak toch zelf aan de kar aan het trekken…
Hier ligt de oplossing bij de O van Openheid; kennelijk ervaren jouw teamleden weinig ruimte om met ideeën te komen. Misschien ben je soms net wat te snel met je eigen ideeën? Hoe zorg je voor meer ruimte, voor mee openheid waardoor de volledige denkkracht van je team wordt benut? Wat moet je daar misschien voor doen en wat moet je er voor laten? Lees meer over de O van Openheid uit het HONEST principe.
3. Te veel dingen tegelijk
Iedereen is druk met allerlei initiatieven waarvan je jezelf soms afvraagt of het wel leidt tot het gewenste gezamenlijke resultaat. Je ziet het aan de overvolle actielijstjes die bovendien ook maar niet worden afgevinkt omdat er weer een nieuwe “binnenwaaier” is. Het ontbreekt iedereen aan overzicht en je ziet dat mensen soms met dingen bezig zijn waarvan je jezelf afvraagt of dat nog van toegevoegde waarde is. Zijn we nog wel op de goede weg, vraag je je soms moedeloos af. Wanneer komt er een keer rust in de tent zodat je gewoon weer met je “werk” aan de slag kunt gaan…
Hier raken we aan de kunst van Nee zeggen. We zijn goed in staat om to-do lijstjes te maken en uit te breiden, maar is het niet vooral de kunst om een not-to-do lijstje te maken zodat je jouzelf en je team in de goede richting blijft bewegen en niet alle kwaliteit versnippert tot middelmatige resultaten? Lees meer over N van Nee zeggen uit het HONEST principe.
4. Matige teamprestaties
Je wordt moe omdat er van hogerhand dingen worden verwacht waarvan je eigenlijk op voorhand al weet dat je dat niet redt met de mensen in jouw team. De kwaliteit en kwantiteit binnen je team sluit niet aan bij de wensen die van boven komen. Zelf doe je je stinkende best om de gaten dicht te rijden en af en toe werk van je medewerkers over te doen. Je moet vaak wat om mensen heen organiseren die niet goed functioneren om te zorgen dat het uiteindelijk nog maar weer net goed komt. Dodelijk vermoeiend…
Om deze energiewegtrekker aan te pakken betekent dat je jezelf moet bekwamen in de E van Eisen stellen. Eisen durven stellen aan je medewerkers, maar misschien ook wel aan het hogere management. Wat mogen zijn eigenlijk van jou verwachten en wat heb je daar voor nodig? En hoe pak je de hierbij behorende, soms lastige gesprekken goed aan. Wat vraagt dan van jou? Lees meer over de E van Eisen stellen uit het HONEST principes.
5. Geen synergie in het team
Er wordt binnen jouw team of op jouw afdeling niet of nauwelijks samengewerkt. Je bent een spin in het web en dat is enerzijds wel een mooie positie, maar aan de andere kant is het dodelijk vermoeiend. Alles gaat over jouw bureau. Zowel inhoudelijke zaken als kleine of grote problemen in de onderlinge communicatie. Jouw mailbox wordt voortdurend gevuld met allerlei cc-tjes en iedereen gaat vooral zijn eigen gang. Als er samen iets moet worden opgepakt, dan ben jij altijd weer nodig om de boel op gang te zetten. De meeste tijd ben je kwijt met zaken aan elkaar te knopen en/of brandjes te blussen. Waarom kan dat samenwerken niet vanzelf gaan?
Dit gaat dus over de S van Samenwerken. Hoe krijg je dit goed voor elkaar. Wat kan jij daar in doen? Hoe zorg je er voor het gezegde: Alleen ga je snel, samen kom je verder, ook voor jou afdeling of team gaat gelden? Lees meer over de S van Samenwerken uit het HONEST principe.
6. Geen tijd om na te denken
De waan van de dag bepaalt jouw agenda op zo’n manier dat je nooit tijd hebt om eens na te denken over de toekomst. Je bent druk met de dagelijkse zaken, terwijl dat eigenlijk ook wel door de mensen van jouw team zou kunnen worden gedaan. Wat de toekomst brengt dat zie je wel, want daar heb je helaas geen tijd voor om aandacht aan te schenken.
De T van Toekomst krijgt aandacht als je de andere zes principes goed onder de knie hebt. Want jouw team zou in staat moeten zijn om de dagelijkse zaken op zich te nemen zodat jij ruimte hebt om bezig te zijn met de verdere toekomst. Zodat je altijd één stap verder bent en innovaties of ontwikkelingen jou niet “overkomen”. Lees meer over de T van Toekomst uit het HONEST principe.