Nieuw leiderschap in het onderwijs

Ik zag de reportage van Tegenlicht over de Superschool. Dat gaat enerzijds over de zoektocht naar beter onderwijs, maar vanuit mijn interesse gaat het vooral ook over leiderschap vanuit passie voor het vak.

En jongens, wat mooi, wat ontroerend en wat krachtig om te zien hoe Erik van ’t Zelfde, als directeur van het Hugo de Groot College in staat is geweest om van een school die bijna gesloten werd een excellente school te maken. In een achterstandswijk Rotterdam-Zuid.

Leiding vanuit Passie

Hoe komt dat? Dat komt doordat het iemand is die leiding geeft vanuit passie voor zijn vak. Erik is geen manager, maar iemand die zijn missie en droom doorleeft om kinderen weer kansen te geven en een plek creëert waar ze kunnen werken aan een betere toekomst. Het is iemand die de ware betekenis van het recht op goed onderwijs weer op de kaart weet te zetten.

Leiderschap met Discipline en dienstbaar aan de missie

En gelijktijdig is hij zeer gedisciplineerd bezig is om deze droom te realiseren. Hij heeft moeilijke beslissingen genomen. Moedige beslissingen ook. Hij nam afscheid van mensen die niet in staat waren om zijn missie te helpen realiseren. Hij ging de strijd aan met ons rechtssysteem omdat hij kinderen die een bedreiging vormden voor de veiligheid op zijn school van school te kunnen verwijderen. Dit is dienstbaar leidinggeven, waarbij je je eigen belang ondergeschikt maakt aan het collectieve belang. En hier ook risico’s voor durft te nemen.

De juiste mensen

Hij is bezig docenten te vinden die vooral van hun vak houden. Hij is bezig deze mensen weer vrijheid, verantwoordelijkheden en bevoegdheden terug te geven. Dat kan ook als je mensen om je heen verzameld die vanuit dezelfde waarden en passie met zijn vak bezig is. Weg met de regels. Hij schafte 14 gedragsregels op de school af en verving ze door slechts 1: je gedraagt je.

Dit soort mensen zijn pareltjes voor onze wereld. Het ontroert me om te zien hoe ze bezig zijn met de goede dingen. Er is een lange weg te gaan nog in ons land. Om de regels kwijt te raken, om vakmanschap te doen zegevieren en te bouwen aan een betere maatschappij en iedereen een plek te geven waar zijn talent tot zijn recht kan komen.

Dank aan de mensen van Tegenlicht voor een inkijkje in het leven van Nieuwe Leiders als Erik. Het geeft hoop. Dit bedoelen wij vanuit P&A met Leiders die werken aan Geweldige Organisaties. Erik hoeft bij ons niet meer op cursus, het is een voorbeeld voor anderen.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.