p&a blog logo

Feedforward methode voor sterke teams

pijl
afbeelding die gaat over feedforward

Wat is is de feedforward methode?

De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden.

Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in Amerika. Feedforward gaat over de toekomst, niet over het verleden. En daarom is het zo enorm effectief. In dit artikel leg ik uit hoe je de feedforward methode toepast. Goed om te weten dat de technieken die hieronder staan helemaal passen in onze visie over het werken in een positieve leercultuur.

Het verschil tussen feedback en feedforward

In mijn artikel Feedback is vaak niet effectief geef ik 4 redenen waarom feedback niet werkt. Laten we deze eens omdraaien naar iets positiefs. Zie hieronder de verschillen.

afbeelding over de verschillen tussen feedforward en feedback

Het lijkt toch redelijk simpel. De vraag is natuurlijk, hoe pas je dat toe in de praktijk en wat is het grote geheim?

Het geheim van de feedforward methode

Vanuit de Positieve Psychologie wordt al jarenlang verkondigd dat het effectiever is om aandacht te schenken aan dingen die je wél wilt in plaats van aan dingen die je juist niet wilt. De focus in de positieve psychologie ligt bijvoorbeeld op het verbeteren van relaties tussen mensen in plaats van dat er studies worden gedaan naar conflicten. En dat is veel prettiger want zoals een oude tegelspreuk luidt: Alles wat aandacht krijgt, groeit.

Wat wil je liever: Minder eten of een gezonder lichaam. Positiviteit werkt gewoon beter. Je leest hier meer over in de blog over omgaan met weerstand.

Binnen de feedforward methode gaan we uit van het Hier en Nu. Waar we nu staan is wat het is. Het heeft geen zin om te lang terug te kijken want:

Positief Leerklimaat

De Feedforward methode past in een positief leerklimaat. Wil je hiermee aan de slag dan is het goed om te weten dat je niet de eerste bent. Wij helpen regelmatig teams op weg naar een positievere manier van samenwerken en samen ontwikkelen.

Wil je (met of zonder ons) een start maken met Feedforward in jouw team dan hebben we hieronder enkele stappen op een rij gezet zodat je kunt beginnen.

Stap 1: toegevoegde waarde helder hebben

Voordat we gaan kijken hoe we het beste in elkaar naar boven gaan brengen is het natuurlijk wel zo handig om te weten waartoe wij überhaupt een team zijn. Wat is onze toegevoegde waarde. Zijn we eigenlijk wel een team? Hebben we elkaar nodig om gezamenlijke resultaten te behalen? En wat zijn die resultaten dan?

Het moet dus helder zijn wat de toegevoegde waarde van ons team is. Dit is stap 1. Hierover lees je uitvoerig in het boek Waardecreatie en het maken van resultaatafspraken. Vanuit de gezamenlijke bedoeling kan je vervolgens kijken naar ieders individuele bijdrage. Het is de basis. De volgende stap is werken aan de collectieve mindset.

Stap 2: Positieve Groeimindset creëren

Stap 2 bestaat uit twee simpele vragen: Ten eerste vraag je aan de teamleden of ze zichzelf willen ontwikkelen; of ze iets willen leren.

Daarna vraag je of ze bereid zijn elkaar te helpen.

Hiermee zorg je ervoor dat medewerkers hun mindset instellen op groei. Carol Dweck heeft hier veel onderzoek naar gedaan. De theorie van Dweck is een belangrijke inspiratiebron geweest voor het boek over Groeimindset; een compact boek dat je kunt kopen in onze webshop. We geven hier overigens ook trainingen in en we hebben er zelfs een e-learning over gemaakt.

Stap 3: Waar wil jij beter in worden?

Vanuit zo’n groeimindset nodig je de teamleden uit om na te denken over waar ze in willen groeien, dit kunnen kleine of grote dingen zijn, als het maar oprecht is en als er maar energie op zit.

Stap 4: Feedforward ophalen

Vervolgens gaan de teamleden bij elkaar feedforward ophalen. Wat voor tips hebben de collega’s om een stap verder te komen?

De ervaring heeft geleerd dat hierdoor veel positieve energie ontstaat en dat de deelnemers zelf verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun eigen ontwikkeling. Als er zaken zijn die niet goed zijn gegaan in het verleden dan zoeken we geen schuldigen meer zoals we dat vroeger deden. We gaan ook niet meer herkauwen op wat er allemaal niet oké was. Nee we gaan onderzoeken wat we van de fouten geleerd kan worden en waar we dus beter in kunnen worden.

De feedforward methode is er volledig op gericht om samen verder te komen, daar is juist die feedforward voor nodig.

Als je dit goed begeleidt dan heb je door middel van deze vier stappen een start gemaakt met de feedforward methode. Natuurlijk is het daarmee niet klaar, maar het begin is er en dit geeft veel energie en zet feedback in een totaal ander daglicht. De kunst is om daarna op frequente basis feedforward sessies met elkaar te houden. Voor leidinggevenden kan dit overigens ook in 1:1 gesprekken. Waar wil jouw medewerker beter in worden? En hoe kan je hem helpen, als hij dat wil, om te groeien?

Feedforward methode; is het dan zo makkelijk?

Als het heel makkelijk was dan deden we het natuurlijk allemaal al lang. Natuurlijk zal je af en toe toch de confrontatie op moeten zoeken met een collega, als je last van zijn gedrag hebt. En natuurlijk blijven we zoiets graag uit de weg gaan. Maar als er een feedforward-cultuur is dan scheelt dit al de helft. Als je daarnaast hebt leren omgaan met de spanning die er soms nu eenmaal bij hoort dan scheelt dat nog eens 40%. De laatste 10% is en blijft absoluut buiten je comfortzone. Maar ja…dat is het leven. Ook dat kun je leren accepteren.

Hoe gaan we dit bij ons op het werk invoeren?

Daar kunnen we jou bij helpen, dat is ons vak namelijk. Als jij in jouw organisatie de principes van feedforward methode wil toepassen en wilt bouwen aan een lerende organisatie, dan helpen we hier graag bij. Bijvoorbeeld door middel van een nieuwe training die wél effect heeft. De Feedforward training voor sterke teams is pas gelanceerd. In deze incompany training leren we de deelnemers de principes van Feedforward toe te passen.

Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams

Al meer dan 25 jaar ervaring
Sterke Teams

Maar we leren de deelnemers ook om te gaan met de spanning die er nu eenmaal soms bij hoort als je een stevig gesprek met elkaar wil voeren. Niet om te zeuren over de toekomst maar om de focus te leggen op verbeteringen.

Hiervoor zetten we bijzondere werkvormen in, want ons motto is; als je het niet voelt, dan onthoud je het ook niet.

N.b. Als je iets wilt lezen van Marshall Goldsmith, lees dan zijn veelvuldig bekroonde managementboek “What got you here, won’t bring you there

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding over samenwerken en vertrouwen

Vertrouwen op nummer 1 als succesfactor bij samenwerken

Over Samenwerken, Vertrouwen en Psychologische Veiligheid Een gebrek aan vertrouwen is de meest fundamentele frustratie als het gaat om samenwerken in teams. De laatste tijd zien we dit thema steeds vaker terug, vooral in relatie met het thema psychologische veiligheid.

Lees meer >>
afbeelding van inchecken bij teamoverleg

Inchecken als eerste stap bij het teamoverleg

5 redenen voor inchecken bij een effectief overleg Ken je dat? Je begint het teamoverleg, kijkt eens rond en het valt je op dat sommige teamleden nog wat dromerig voor zich uit zitten te staren. Ze zijn weliswaar fysiek aanwezig,

Lees meer >>
Een afbeelding van een sterk team

Een leercultuur is kenmerkend voor sterke teams

Leercultuur is kenmerkend voor Sterke teams  Waarom zijn sommige overheidsorganisaties succesvol en slagvaardig terwijl anderen niet verder komen dan middelmatigheid? Waarom presteren sommige organisaties structureel beter dan hun concurrenten? Wat is het verschil tussen middelmatige teams en succesvolle teams? Het grote

Lees meer >>
afbeelding over de onderstroom in teams en de slechte werksfeer

Slechte werksfeer; kijk naar de onderstroom

Slechte werksfeer effectief aanpakken vanuit de onderstroom Een slechte werksfeer voel je wel, maar je ziet het niet direct. Mensen maken bijvoorbeeld grapjes waarvan je vermoedt dat er nog iets onder zit. Kritiek wordt nooit rechtstreeks geuit maar wordt vaak

Lees meer >>
afbeelding die laat zien dat spelen helpt bij het ontwikkelen van een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur

Wat is een positieve leercultuur? Een positieve leercultuur is een werkomgeving waarin team- of organisatieleden iedere dag in staat zijn om het beste in elkaar naar boven te brengen. Dit ontstaat door de aanwezigheid van een collectieve groeimindset en de

Lees meer >>
afbeelding die gaat over feedforward

Feedforward methode voor sterke teams

Wat is is de feedforward methode? De feedforward methode is er op gericht om gevraagde adviezen of tips met elkaar te delen met als doel er samen beter van te worden. Het is geïntroduceerd door Marshall Goldsmith, een Leiderschapscoach in

Lees meer >>
afbeelding van een zelfsturend team

Zelfsturend team; mythe of mogelijkheid?

Zelfsturend team; bestaan ze wel? Zelfsturende teams, bestaan ze, of was het een tijdelijk trend die inmiddels is overgewaaid? Tijdens de Coronacrisis bleek dat sommige managers veel minder toegevoegde waarde hadden dan ze aanvankelijk dachten. Ze keken niet dagelijks mee

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je dan in!

Lencioni Teamscan

Hoe goed functioneert jouw team? Ontdek het in vijf minuten door het invullen van de Lencioni Teamscan.

Even meedenken?

Heb je een vraag of een specifieke wens? Laat het weten, we denken graag met je mee om een passende oplossing te vinden.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.