Focus aanbrengen vraagt om keuzes maken

We weten allemaal dat mensen die gefocust zijn meer succes hebben. Maar focus hebben is zo gemakkelijk nog niet. Er zijn allerlei belemmerende gedachten die er voor zorgen dat jij geen focus aanbrengt. Een stemmetje in de je hoofd dat zegt ‘Je kunt het niet… ‘ of ‘Wie zit er nou op jou te wachten?’. Je vertelt jezelf bijvoorbeeld dat je er nog niet klaar voor bent, dat je je eerst beter moet voorbereiden. Je wacht op het goede moment of je vindt het moeilijk om bijvoorbeeld de zekerheid los te laten die je nu hebt. Je hebt de angst om te falen. Dit zijn allemaal belemmerende gedachten die jou in de weg staan om meer focus aan te brengen in je leven.   

In dit artikel vertel ik je wat focus eigenlijk precies is, waarom het jou kan helpen om succesvoller te worden en dat iedereen in staat is om focus aan te brengen in zijn leven…

Wat is focus?

Vanuit de natuurkunde is de focus van een lens, de brandpuntafstand. Als kind heb ik vroeger wel gespeeld met een loep en met brillenglazen. Als je die voor de zon houdt dan is er een punt achter de loep waar het zonlicht samenkomt. Dat is het zogenaamde brandpunt van de lens; het punt waar de lichtstralen samenkomen. Door precies in het brandpunt en stukje papier te houden kon je bij een lekker zonnetje er voor zorgen dat er een brandvlek ontstond of dat het papier zelf helemaal in brand vloog.

“Focussen betekent scherp stellen. Er voor zorgen dat de energie samenkomt in één punt.”

Focussen betekent eigenlijk dus scherp stellen. Er voor zorgen dat de energie samenkomt in één punt. Door je aandacht te richten op een duidelijk punt ben je aan het focussen. Dan kan er dus “vuur” ontstaan.  Leven met focus is een heel ander leven dan zonder. Het voelt anders.

“Focussen betekent dat je al je aandacht richt op één activiteit of op één doel.”

Focus helpt je om succesvol te zijn

Focus aanbrengen in je leven heeft veel voordelen. Het vreemde aan focus is namelijk dat het na verloop van tijd lijkt alsof de dingen ‘vanzelf’ naar je toe komen en lukken. Ineens krijg je een mailtje met een tip voor een nieuwe baan. Of ineens is jouw droomhuis te koop of biedt iemand je aan om mee te werken aan een interessant en leerzaam project.

“Hoe duidelijker je bent over waar jij je op richt, hoe meer mensen impliciet ook bij jouw doel betrokken zijn.”

Dat lijkt magie, maar voor een deel is het een logisch gevolg. Want als jij je volledig richt op je doel, dan wordt het ook voor anderen duidelijk waar je mee bezig bent. Mensen zullen jou in verband brengen met datgene waar je mee bezig bent en aan je denken als zich een gelegenheid voordoet die met je ‘onderwerp’ te maken heeft. Hoe duidelijker je dus bent over datgene waar je je op richt, hoe meer mensen impliciet ook bij jouw doel betrokken zijn. Dit is goed om jezelf te realiseren en dus ook in je netwerk rond te roepen wat jouw doelen zijn, waar je je op richt.

“Je eigen legende waarmaken is de enige verplichting van de mens. Alles is één. En als je iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom waarmaakt.”
(Paulo Coelho)

Focus kan klein zijn, gericht op een korte termijn resultaat, of groot, gericht op een levensdoel. Dat is allebei prima. Het is vooral de vraag of jij het aandurft om grote dromen te koesteren en na te streven en hier dus al je aandacht op te richten.

De uitdaging: Nee-zeggen

Maar dan komt het meest lastige: nee-zeggen. Als jij je aandacht gaat richten op één doel, dan betekent dit dat je ‘nee’ moet gaan zeggen tegen andere dingen. Met andere woorden: wat je niet doet bepaalt wat je wel kunt doen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je al die andere zaken ook daadwerkelijk uitsluit? Hoe zorg je dat je echt gefocust bent?

En nu komt het positieve nieuws van dit artikel, namelijk iedereen kan focussen!

Iedereen kan focussen

Veel mensen zeggen dat ze het moeilijk vinden om te focussen. Maar eigenlijk is dat niet het werkelijke probleem. Het werkelijk probleem is dat ze vooral moeite hebben met keuzes maken. Want ook al vind je focus aanbrengen moeilijk, je kent vast wel situaties dat het wél lukte.

Bijvoorbeeld omdat je een deadline moest halen. Wat gebeurde er toen? Precies, je kreeg het voor elkaar. Het lukte omdat de situatie voor jou een beslissing nam. De deadline bepaalde dat je wel moest focussen. Eerder uitstelgedrag was ineens niet meer aan de orde. De keuze werd voor je gemaakt en je focuste; je aandacht was voor de volle 100 procent bij de klus die je op je had genomen. Maar als die deadline er niet is…. dan komt het aan op je eigen kwaliteit om te kiezen. Je moet dan dus zelf aan de slag.

“Iedereen kan focussen. Het werkelijke probleem ligt bij het maken van keuzes.”

Kortom focussen kan iedereen, het werkelijke probleem ligt bij het maken van keuzes. Dat betekent dus dat als jij meer focus aan wil brengen in je leven dat je moet leren kiezen. Daar ligt het echte werk.

Het echte werk: Keuzes maken!

In het begin van dit artikel benoemde ik al een aantal belemmerende gedachten die jou kunnen tegenhouden om keuzes te maken. Misschien herken je jezelf in één of meerdere van die punten. Het vertroebelt je focus, de energie komt niet samen en het leidt dan ook nooit tot echt resultaat. Je zult moeten onderzoeken welke van de belemmerende gedachtes ook echt waar zijn. Welke gedachtes over jezelf of over de mogelijkheden zijn écht waar? En welke zekerheid heb je daadwerkelijk écht nodig? En wat is het mooiste dat jou kan overkomen als je wel kiest?

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.