Er is een trend, bazen zijn uit. Boeken als Unboss, Rijnlands organiseren en De laatste manager, verkopen goed. Het credo luidt: minder management en de verantwoordelijkheid terugbrengen bij de vakmensen zelf. Buurtzorg Nederland, is daar hét sprekende voorbeeld van. Op zich prima ontwikkelingen, maar komt het goed als je gewoon alle managers de laan uit stuurt? Of is er toch nog iets anders nodig?
Gewend aan leiding
Zijn wij mensen niet gewend aan een beetje leiding? Dat begint al in het gezin van herkomst. Hoe fijn is het dat er een vader en een moeder zijn die structuur aanbrengen in het gezin. Die zorgen voor veiligheid en voor geborgenheid. Hetzelfde zie je in sociale groepen. Daar zijn altijd mensen die iets meer ‘leiding’ nemen en gelijktijdig ook mensen die wat meer ‘volgen’. Het nemen van leiding is helemaal niet iets wat oneerlijk is. Sterker nog, als ik een radiospotje hoor over pesten op de werkvloer dan is het eerste wat ik denk dat er meer leiding nodig is op diezelfde werkvloer.
Wat betekent leidinggeven?
Leiding geven betekent vooral dat je mensen veiligheid kunt bieden en zorgt dat het team waaraan je leiding geeft bijdraagt aan ieders individuele ontwikkeling. Mensen vinden het eigenlijk best prima als er iemand is die uiteindelijk zegt: “Zo gaan we het doen”. Mits ze niet het gevoel hebben dat ze worden “gebosst”. Een leidinggevende moet goed in contact staan met de teamleden om uiteindelijk, als het team er zelf niet uitkomt, een knoop door te durven hakken.
We willen niet meer dat de baas ons zegt wat we moeten doen, dat pikken we niet meer. Maar we willen wel vertrouwen hebben in de leider, omdat die uiteindelijk durft te kiezen wat goed is voor ons collectief. Daar is niks mis mee volgens mij.
Coachend leidinggeven
Ik ken voorbeelden van zogenaamde coachende leidinggevenden die altijd klaar staan voor hun medewerkers. Tegelijkertijd roepen de medewerkers dat ze niet zichtbaar zijn, geen kaders hebben en dat er geen duidelijkheid is. Coachend leidinggeven doe je niet pas als zich iemand aandient om gecoacht te worden. Coachend leidinggeven is niet hetzelfde als een laissez-faire leiderschapsstijl. Om je mensen te coachen naar een hoger plan zal je ook structuur moeten aanbrengen en bijvoorbeeld eens per maand even een kop koffie met je medewerkers moeten drinken om te polsen hoe iemand erbij zit en wat hij eventueel nodig heeft om iedere dag een beetje betere “ik” te kunnen zijn. Daar zijn veel medewerkers namelijk niet als vanzelf mee bezig.
Geen baas, geen watje, maar…
Bij P&A helpen we mensen die geen baas willen spelen, maar wel leider willen zijn, in hun persoonlijke ontwikkeling als leider. Geen baas, geen watje, maar gewoon iemand die doet wat nodig is om het team tot verdere bloei te laten komen. Streng op de resultaten, op het voortdurend blijven leren en gelijktijdig optimaal in contact vanuit een gelijkwaardige dialoog.