Managers: als je partner gaat zeuren, kijk dan vooral naar jezelf
Ik ben om half zes thuis …
Veel managers hebben het druk, ze hebben het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. Maar is dat ook zo? Begint je vrouw of man te zeuren dat je steeds zoveel moet werken, dan wordt het misschien tijd om te kijken of zij of hij gelijk heeft. Eerst even een voorbeeld uit de praktijk, we noemen hem Emiel:
Verkoopleider Emiel
Emiel geeft leiding aan een klein verkoopteam. Om vijf uur wordt hij gebeld door zijn vrouw. ‘Ja lieverd, ik ben zo thuis. Ik moet nog even wat afmaken en daarna kom ik.’ Hij doet zijn best; hij beent naar de printer om net geprinte documenten op te halen, maar daar zit kennelijk een foutje in. Hij loopt weer naar zijn computer. Hij tikt wat harder dan gebruikelijk op zijn toetsenbord, kijkt nog een keer naar de klok en loopt opnieuw naar de printer. Het lijkt nu beter te gaan, want hij knikt tevreden. De telefoon gaat, een klant, of het nog even kan. ‘Ja, zeg het maar, ik wilde je vandaag toch nog even bellen, maar nu hebben we elkaar te pakken dus wat mij betreft nemen we het nog snel even door.’ Dat “snel” doornemen lukt niet helemaal. De klant heeft namelijk een klacht. Er volgt een tamelijk lang telefoongesprek. Intussen kijkt Emiel meerdere malen naar de klok en het valt me op dat hij wat met zijn voeten aan het stampen is. Een soort zenuwtrekje. Hij voelt zich duidelijk niet helemaal op zijn gemak. Intussen zijn alle medewerkers van zijn team naar huis gegaan. Hun werkdag zit erop.
Een ontevreden klant aan de telefoon, een offerte die nog de deur uit moet en nog net niet helemaal oké is, en een vrouw die thuis op hem wacht, waarschijnlijk met de borden op tafel. Het leven valt niet mee voor Emiel. Hij doet zo zijn best, maar iedereen is teleurgesteld in hem. Als hij straks naar huis gaat, dan is de klant tevreden, de offerte is klaar en hij zou lekker tevreden thuis kunnen komen. Maar daar treft hij vrouwlief die hem nog even vertelt dat hij een sukkel is, omdat hij zich nooit aan zijn afspraken houdt. Het kan ook zijn dat zijn vrouw wat stiller is en juist niks zegt, maar wel de hele avond met een chagrijnige smoel naar RTL8 (wat vrouwen wensen) zit te kijken.
Hoe dan ook, het was al een nare dag en bij thuiskomst is er weinig begrip. En natuurlijk is dit geen incident, want het komt vaker voor dat Emiel zijn vrouw teleurstelt. Ze zeurt regelmatig aan zijn hoofd dat hij vaak zo laat thuis is. Dat hij zo kortaf is de laatste tijd, dat de seks ook niet meer leuk is, dat hij nog een plintje aan de muur zou zetten, maar dat die er nog steeds niet aan zit en bedenk het maar. Beste lezer….waar zeurt jouw partner af en toe over?
Lees ook: 3 oorzaken voor zeurende medewerkers
Wat een ellendig leven
Wist je dat je vooral energie kwijtraakt als je in je hoofd een gevecht aangaat tegen de werkelijkheid? Je wilt graag dat iets zus of zo is, maar de werkelijkheid is anders. Emiel had graag om vijf uur al klaar willen zijn, maar de offerte was nog niet af en dat wilde hij wel. Emiel had liever een blije klant aan de telefoon gehad, maar in werkelijkheid was het een ontevreden klant. Emiel was graag om half zes thuis gekomen, maar in werkelijkheid was hij drie kwartier later. En ten slotte had hij thuis graag begrip willen hebben voor zijn zware leven, maar in werkelijkheid trof hij een boze partner aan. Wat een ellende. Wat een hoop verloren energie. Emiel denkt ‘Ik zou het wel wat minder druk willen hebben op het werk, maar ja …’ of ‘Ik zou wel een meer begripvolle vrouw willen hebben, maar ja …’
Iedereen zeurt alleen maar en waar ligt de oplossing? Juist, bij jezelf.
De grote fout die Emiel maakt, is dat hij de werkelijkheid niet accepteert. En dat zijn vrouw begint te zeuren is volledig terecht. Zij wil toch gewoon een vent waar ze op kan rekenen en niet iemand ten eerste te laat thuis is en ten tweede ook nog eens uitstraalt dat hij het zo zwaar heeft? Ze wil gewoon een man die keuzes maakt, die duidelijk is, die haar niet teleurstelt.
Direct weten of jij zelf een verschilmaker(m/v) bent?
Doe de test!
Vul je gegevens in en ontvang de zelfscan direct in je mail.
Sorry zeggen …
Wat moet Emiel doen om te voorkomen dat zijn vrouw weer boos wordt of gaat zeuren? De belangrijkste kortetermijnoplossing is heel duidelijk sorry zeggen. Sorry is een woord dat veel mannen maar moeilijk kunnen uitspreken. Het betekent namelijk dat je toegeeft dat je fout zit. En dat is niet altijd makkelijk. Hier speelt ons Ego weer eens een belangrijke rol. Sorry zeggen betekent dat je aan zelfreflectie doet. Je kijkt in de spiegel en ziet dat je iets niet goed hebt aangepakt. Je concludeert dat je anderen hebt teleurgesteld terwijl dat niet jouw bedoeling was. Jouw zelfbeeld komt dus niet overeen met wie je werkelijk bent. Jij dacht dat je meer in je mars had en jouw vrouw laat je heel duidelijk merken dat dit (nog) niet zo is. Een zeurende vrouw, beste lezer, is een symptoom van een Ego dat in de weg staat. Laat dat niet gebeuren. Accepteer dat je niet perfect bent en zeg sorry tegen je vrouw. Je zult merken dat het wonderen doet, althans op korte termijn.
“Een zeurende vrouw, is een symptoom van een ego dat in de weg staat”
Sorry is niet genoeg
Het is natuurlijk een kortetermijnoplossing; de scherpe kantjes van het zeuren zijn eraf, maar je kunt niet iedere dag sorry gaan zeggen. Het effect van sorry zal dan spoedig minder worden. Een welgemeend “sorry” is de eerste stap op weg naar het pakken van je eigen verantwoordelijkheid. Sorry zeggen is proactief. Door sorry te zeggen, geef je aan dat jij verantwoordelijk bent. Chapeau! Het is een belangrijke stap. Nu gaat het erom dat je deze verantwoordelijkheid verder doorleeft door stappen te zetten en iets aan jezelf te veranderen.
Nee zeggen
Het komt verderop in het boek uitvoerig aan de orde; een goede leidinggevende weet tijdig “Nee” te zeggen. Het is de derde stap in de HONEST-methode. De N van Nee zeggen betekent namelijk dat je ruimte hebt om ja te zeggen tegen andere zaken. Hoe zit dat bij Emiel? Hij had toch geen keuze? Die ontevreden klant moest hij wel te woord staan, toch? En de offerte moest de deur uit, want daar zat een deadline op. En zijn vrouw was al boos, als hij daar ook nog nee tegen had gezegd, dan was ze waarschijnlijk nog bozer geworden. Dit lijkt allemaal te kloppen, maar toch is het niet juist. Er zijn veel mogelijkheden om nee te zeggen waardoor Emiel een betere avond had gehad. Maar eerst even naar het belangrijkste probleem; het probleem van zelfoverschatting.
Zelfoverschatting
Stelde Emiel zijn vrouw teleur omdat hij laat thuis was of was er een andere reden? Als je goed hebt gelezen, dan was ze boos over het feit dat hij zijn afspraken niet nakwam. Verplaats je even in haar positie. Ze houdt van haar man. Ze vindt het gezellig om samen te eten en nog een beetje te kletsen. Of als ze kinderen hebben, om samen de kinderen naar bed te brengen, of nog wat tv te kijken met z’n allen. Hoe dan ook, ze is met Emiel getrouwd, dus ga er maar even vanuit dat ze het fijn vindt als hij thuis is.
Maar hoe vervelend is het als degene waar je van houdt zegt dat hij om half zes thuis is, maar jou vervolgens laat wachten? Dan doet hij veel kwaad. Ten eerste komt hij zijn afspraak niet na. Ten tweede neemt hij jou niet serieus, want hij laat jou maar wachten. En ten derde is hij kennelijk liever op zijn werk dan thuis. En als hij dan eindelijk thuiskomt, dan moet jij ook nog eens begrip opbrengen voor zijn miserabele leven. Wat denk je dan, als vrouw? Juist.
Lees ook: Help, mijn man is manager!
De bron van deze ellende ligt bij de zelfoverschatting van Emiel. Hij heeft gedacht ‘Dat doe ik wel even.’ En dat overkomt iedereen wel eens. Je denkt dat je iets nog wel even kunt afmaken, maar het valt toch tegen. Vooral mannen hebben de neiging om zichzelf te overschatten. Het is wederom een egodingetje. Ik ben toch mans genoeg om dit op tijd af te krijgen? Een beetje eigendunk is prima; het brengt je soms net iets verder dan de gemiddelde ander. Maar structurele zelfoverschatting leidt vooral tot frustratie bij jezelf en teleurstellingen bij anderen. Wees realistisch, ga uit van de feiten.
Zoek de “Nee”-momenten
Waar had Emiel nee kunnen zeggen op deze miserabele dag uit zijn leven? Het begon al bij het telefoontje van zijn vrouw. Bij de belofte om op tijd thuis te zijn. Hij wist dat hij nog een offerte moest maken, dus dat het zou kunnen uitlopen. “Ja, maar Emiel had toch niet tegen zijn vrouw kunnen zeggen dat hij later thuis zou komen?” hoor ik jou denken. Jazeker wel. Wat is namelijk erger: iemand niet serieus nemen door A te beloven en B te doen? Of B zeggen en B te doen? Ook al is die B niet wat de ander wil.
De vrouw van Emiel zou boos zijn geweest aan de telefoon als Emiel had gezegd dat hij later thuis zou komen. Maar als hij zich vervolgens keurig aan de afgesproken tijd had gehouden, dan was die boosheid al een beetje minder geworden in de loop van dat uurtje overwerk. Nu is het andersom. De vrouw van Emiel hoort dat Emiel er zo aankomt. Maar vervolgens komt hij niet. Dan begint haar boosheid op te lopen. Hoe langer het duurt, hoe groter de boosheid. En als Emiel dan thuis komt, wordt al die boosheid in één keer op hem afgevuurd.
“Emiel is een sukkel die lijdt aan zelfoverschatting”
Dus nee zeggen tegen zijn vrouw is de eerste mogelijke verandering. Maar er is meer. Waarom moest Emiel die offerte eigenlijk zelf printen? Had hij niet iets kunnen delegeren? Heeft hij misschien niet de juiste mensen in zijn club om de goede dingen te doen? Het zal inmiddels duidelijk zijn dat Emiel geen slachtoffer is van werkdruk, een boze klant en een zeurende vrouw. Nee, Emiel is een sukkel die lijdt aan zelfoverschatting, die zijn prioriteiten niet helder heeft en die niet kan delegeren of niet de juiste mensen om zich heen heeft verzameld. Geen probleem, het is gewoon ontwikkelbaar. Dus er is nog hoop voor Emiel.
Harde werkers zijn eenzame mensen
Maar hoe zit dat bij jou? Zeurt jouw partner wel eens? En waar komt dat door? Mensen worden niet geboren om te zeuren. Zeuren is een signaal dat jij iets niet goed doet. En een zeurende vrouw is niet leuk, dat geef ik toe. Als je geluk hebt, dan houdt ze het zeuren nog even vol. Maar als je een proactieve vrouw hebt, dan zal ze niet lang zeuren. Dan neemt ze haar eigen verantwoordelijkheid en stapt ze gewoon uit jouw leven. Harde werkers zijn uiteindelijk vaak eenzaam …
Het kan ook zijn, beste lezer, dat jij veel werkt omdat het thuis gewoon niet meer zo leuk is. En dat je dus vlucht in je werk. De toekomst is dat je je vrouw nog vaker teleurstelt, waardoor ze nog meer gaat zeuren, waardoor je nog meer vlucht in je werk, zodat ze nog meer gaat zeuren … Is dit jouw toekomst?
Als je vrouw zeurt, bent jij aan zet om er iets aan te doen. Het is jouw leven, jouw toekomst. Wil je dat met haar delen of met je werk?
Je hebt zojuist een hoofdstuk gelezen uit de klassieker: Van Vakmanschap naar Leiderschap. Verder lezen? Bestel het boek in onze webshop.