4 kenmerken van mensen met een groeimindset

arrow_1.png
afbeelding van iemand met een groeimindset en de vier kenmerken ervan

De vier kenmerken van een groeimindset

Je kunt mensen met een groeimindset herkennen aan vier kenmerken. In dit artikel leggen we uit welke kenmerken mensen met een groeimindset hebben. Je mindset heeft veel invloed op de wijze waarop je jezelf ontwikkelt. Mensen met een zogenaamde groeimindset ontwikkelen zich sneller dan mensen met een fixed mindset. Dit artikel over de ingrediënten voor een groeimindset zijn ontleend aan het boek “Groeimindset, is dat wel iets voor mij? Dit boek geeft antwoord op de vraag hoe het kan dat sommige mensen zich maar traag ontwikkelen en eigenlijk een beetje stil lijken te staan, terwijl anderen voortdurend stappen blijven zetten.

Groeimindset versus Fixed Mindset

Aan welke knoppen kun je draaien om er voor te zorgen dat mensen zo’n groeimindset ontwikkelen? Hoe werkt dat nu precies? Hiervoor heb ik hieronder de twee mindsets in beeld gebracht aan de hand van vier kenmerken. Sommige mensen neigen meer naar het ene uiterste (Groeimindset) terwijl anderen meer geneigd zijn om aan te sluiten bij het andere uiterste. De meeste mensen zitten ergens tussen de twee uitersten in…

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Heb jij een groeimindset?

Doe de groeimindeset scan en ontdek hoe het zit bij jou
Vrijblijvend

Vier kenmerken van de groeimindset

Hieronder gaan we kort in op de vier kenmerken van een groeimindset:

  1. Maakbaarheid
  2. Focus op het leren
  3. Volharding
  4. Omgaan met Feedback

1) Groeimindset en Maakbaarheid

Mensen met een groeimindset kenmerken zich doordat ze de overtuiging hebben dat in principe alle capaciteiten ontwikkelbaar zijn. Meer filosofisch uitgedrukt; hoe maakbaar zijn wij. Iemand met een fixed mindset is er van overtuigd dat mensen zijn geboren met bepaalde capaciteiten of talenten. Inspannen heeft geen zin, want wat er niet is, kun je immers ook niet ontwikkelen. Mensen met een groeimindset zien dat heel anders. In principe kun je alles ontwikkelen bij jezelf, mits je er maar voldoende tijd en aandacht aan besteedt.

Vanuit dit perspectief zul je begrijpen dat mensen met een fixed mindset heel anders omgaan met uitdagingen dan mensen met een groeimindset. Als zich een obstakel aandient dan is dit vanuit een fixed mindset een bewijs van het eigen onvermogen; “zie je wel, ik kan dit niet”. Dus vermijdt iemand met zo’n mindset uitdagende situaties zoveel mogelijk. Mensen die een groeimindset hebben zien uitdagende situaties juist als dé ultieme mogelijkheid om te laten zien dat je kunt groeien. Het overwinnen van uitdagingen is een bewijs van hun basisovertuiging dat je jezelf kunt ontwikkelen.

2) Groeimindset en de Focus op het leren

Het tweede kenmerk, is de focus die mensen hebben. Iemand met een fixed mindset heeft de neiging om zijn aandacht te richten op prestaties en resultaten. De belangrijkste zorg gaat uit naar hoe het er voor de buitenwereld uitziet, of te wel; om geen slechte beurt te maken. Als je een fixed mindset hebt dan wil je niet falen. Iemand met een groei mindset gaat heel anders om met het maken van fouten. De focus ligt juist op het proces om steeds iets beter te worden. Fouten maken hoort daar gewoon bij. Zij zijn veel minder bezig met het uiteindelijke resultaat.

Ook succesvolle topsporters, willen uiteraard wel winnen, maar zijn daar niet continu mee bezig. Ze dagen zichzelf uit door iedere dag weer een beetje beter te willen worden dan de dag ervoor. Wil je hier meer over weten, kijk dan bijvoorbeeld eens naar deze Ted-Talk. Topsporter Reggie Rivers vertelt op een luchtige maar duidelijke wijze, waarom focussen op je doel niet de manier is om ze te bereiken.

Bestel hét boek over Groeimindset

Alles over Groeimindset in een mooi compact boekje
boektip

Het bereiken van een mooi resultaat is het gevolg van focus op het leren. Door iedere dag weer iets bij te leren bereik je uiteindelijk je doelen. Het maken van een fout is voor mensen met een fixed mindset een persoonlijk drama. Het is het bewijs dat ze niet goed genoeg zijn of iets niet kunnen. Dit gevoel willen ze natuurlijk vermijden en ze zullen er dan ook alles aan doen om fouten te voorkomen. Ze zullen dus geen risico’s willen lopen en stellen hun doelen dus ook niet te hoog, want ze willen wel zeker weten dat het bereikt kan worden. En mocht er onverhoeds toch een fout worden gemaakt, dan zullen ze hun uiterste best doen om het eigen straatje schoon te vegen. Mensen die een groeimindset hebben zien fouten juist als onderdeel van het leerproces. Een fout maken is een belangrijke leer-ervaring en helpt ze om verder te komen.

3) Groeimindset en Volharding

Wetend dat je jezelf kunt ontwikkelen (Maakbaarheid) en door te focussen op het proces van iedere dag beter worden, begrijp je waarschijnlijk ook dat mensen met een groeimindset volhardender zijn dan mensen met een fixed Mindset. Het onderzoek van Dweck laat bijvoorbeeld duidelijk zien dat wanneer iemand een fixed mindset heeft, inspanning als een negatief ding wordt ervaren. Het is een bewijs van het feit dat je dus niet goed genoeg bent. Heb je een fixed mindset dan ben je er van overtuigd dat alleen mensen die ergens niet goed in zijn zich moeten inspannen. Niet om er beter van te worden, maar omdat ze er niet goed in zijn. Aan de andere kant van het spectrum zien mensen met een groeimindset het doen van inspanningen juist als dé manier om te groeien. Als je iets wilt ontwikkelen, iets wilt bereiken, zul je er je best voor moeten doen. Mensen met een groeimindset houden dus veel langer vol. Volharding is vanuit een groeimindset bezien hét geheim van succes en niet een teken van zwakte.

4) Groeimindset en Feedback

Als je weet dat jezelf kunt ontwikkelen, als je focust op het steeds iets beter worden en je weet dat vol te houden, dan wil je ook graag gebruik maken van feedback. Feedback helpt je immers om jezelf te spiegelen. Wat doe je goed, wat kan er beter. Maar mensen met een fixed mindset zien feedback vooral als kritiek. Het wordt direct persoonlijk opgevat en het triggert direct allerlei verdedigingsmechanismes. De luiken gaan dicht, feedback is niet welkom. Vanuit het perspectief van een groeimindset is feedback essentieel om verder te komen. Open staan voor (gevraagde en ongevraagde) feedback is dus het vierde belangrijke kenmerk van mensen met een groeimindset.

Wat kunnen we met deze inzichten?

Als je mensen wilt helpen om meer vanuit een groeimindset hun leven te leiden kun je aandacht besteden aan zowel de hoofdkenmerken als ook de ingrediënten tot groei. Het zal wellicht duidelijk zijn dat de hoofdkenmerken de basis vormen. Immers, als iemand toch blijft geloven dat capaciteiten aangeboren zijn en niet ontwikkelbaar, dan zal hij nooit om feedback gaan vragen bijvoorbeeld.

Het is dus belangrijk om te weten of de mensen met een groeimindset gelijk hebben. Klopt hun overtuiging dat je je eigen capaciteiten wel degelijk kunt ontwikkelen wel?

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

De groeimindset en neuroplasticiteit

Alles wat we doen, denken of voelen wordt aangestuurd door onze hersenen. Deze hersenen kan je zien als een soort van electriciteitsnetwerk met miljarden paden en wegen die oplichten als je iets denkt, voelt of doet. Dat is wat je min of meer kunt waarnemen bij een MRI scan of door middel van een EEG (zie ook de publicatie ‘Hersenscans, wat meten ze nou precies?). Deze verbindingen in onze hersenen zou je kunnen zien als ons besturingssysteem.

Uit onderzoek blijkt dat onze hersenen gedurende het hele leven in staat zijn om zich aan te passen. Ieder mens heeft dus de mogelijkheid om te blijven leren en te veranderen. Er is geen reden om vast te houden aan de overtuigingen van een Fixed Mindset. Kortom hoogste tijd om onze groeimindset te ontwikkelen.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.