Groeimindset vergroten en stimuleren: 3 strategieën

Pieter van der Haak

Pieter van der Haak

Dit artikel over de groeimindset maakt onderdeel uit van een reeks artikelen over de groeimindset. De reeks geeft antwoord op de vraag hoe het kan dat sommige mensen zich maar traag ontwikkelen en eigenlijk een beetje stil lijken te staan, terwijl anderen voortdurend stappen blijven zetten… In dit artikel leg ik uit hoe je een groeimindset kunt vergroten en stimuleren. 

Deze reeks is bedoeld voor leidinggevenden, trainers en/of teamcoaches die mensen in teams willen helpen te bouwen aan een positief leerklimaat waarin we iedere dag een betere versie van onszelf uit weten te vinden.

Uit de reeks:

Hoe vergroot je de groeimindset?

De belangrijkste vraag. Hoe kun je vanuit je rol van leidinggevende of vanuit de rol van teamcoach of trainer anderen stimuleren om vanuit een groeimindset iedere dag een betere versie van zichzelf neer te zetten? Hiervoor zijn drie belangrijke strategieën:

1) Wees je bewust van je eigen overtuigingen

Een groeimindset is bijna nooit van nature aanwezig bij alles wat we doen. Soms ben je voor bepaalde activiteiten juist erg gericht op groei, terwijl je bij andere activiteiten jezelf op de rem zet. Het is belangrijk om bij alles wat je doet jezelf af te vragen of je helpende, danwel belemmerende opvattingen hebt in relatie tot het leren. En dit geldt ook voor de manier waarop je anderen in je omgeving al dan niet stimuleert. Hieronder enkele voorbeelden.

Fixed Mindset Groei Mindset
Ik ben hier te dom voor Wat mis ik?

Wat heb ik nodig?

Dit is te moeilijk voor mij Dit vraagt veel oefening
Als ze nou maar wat slimmer was… Ik ga haar helpen nieuwe strategieën te bedenken
Ik ben hier gewoon goed in Hoe kan ik me hierin blijven verbeteren?
Zorg dat je geen fouten maakt Als het niet direct lukt, laat me dan weten of ik je ergens me kan helpen
Ik kan dit niet Ik kan dit nog niet

Check dus als er iets stagneert in het leerproces bij jezelf of bij anderen, welke overtuigingen een rol spelen en kijk of je ze kunt vervangen door helpende overtuigingen.

2) Waardeer het proces in plaats van het resultaat

Van nature zijn we geneigd om onszelf en anderen te belonen als we goeds hebben gepresteerd. Stel een kind kan van nature heel goed rekenen en krijgt hiervoor veel complimenten. Wat zal er dan gebeuren als datzelfde kind iets niet goed kan? Als het wordt beloond voor datgene wat het al goed kan dan ontstaat de volgende redenatie: “Als ik ergens goed in ben, dan vindt men mij slim en leuk.”

Dus….

“Als ik dus ergens moeite mee heb dan vindt men mij dom.”

Het is dus veel effectiever om complimenten te geven als iemand hard werkt om iets wat voor hem moeilijk is toch te bereiken. Hiermee voeg je ingrediënt voor groei nummer 2 toe: Een inspanning leveren leidt tot groei en ontwikkeling.

3) Laat zien hoe je kunt leren van fouten

Als je anderen wilt stimuleren om te leren dan heb je als leidinggevende of als trainer/coach hierin een voorbeeldfunctie. Door te laten zien hoe jij zelf omgaat met fouten. Door positief te spreken over de door jouzelf gemaakte fouten of over de fouten die anderen maken wordt het maken van een fout gezien als een normaal onderdeel van het leerproces. Hiermee ontstaat bij anderen ook de durf om risico’s te nemen en uitdagingen te zoeken. Hiermee wordt het zelfvertrouwen niet aangetast als er een fout wordt gemaakt. Als er iets mis gaat dan kunnen we hier rustig naar kijken in plaats van de fout onder het tapijt weg te moffelen of de schuld bij anderen neer te leggen.

Aan de slag met het vergroten van de groeimindset

Een groeimindset is dé juiste denkwijze om iedere dag een betere versie van jezelf uit te vinden. Maar ook essentieel voor teams om iedere dag beter samen te werken, meer plezier te ervaren in het werk en voortdurend te blijven ontwikkelen. Hoe ga je er mee aan de slag?

1) Maak duidelijk wat het veschil is tussen tussen fixed en groeimindset

Als leidinggevende of als teamcoach is het van belang om eerst duidelijk te maken wat het verschil is tussen een fixed mindset en een groei mindset. Dat een groeimindset daadwerkelijk wetenschappelijk te verdedigen is, blijkt uit de theorie over neuroplasticiteit van onze hersenen. Het is aardig om dit verhaal met elkaar te delen. Op basis van eigen voorbeelden kun je bij jezelf en bij anderen zien wanneer je meer vanuit een fixed mindset handelt en wanneer meer vanuit een groeimindset.

2) Focus op het proces

Als je dat scherp hebt met elkaar wordt het tijd om verdere stappen te zetten. Heb aandacht voor de opvattingen die al dan niet helpend zijn en waardeer elkaars inspanning. Focus op het proces van steeds beter worden en ga positief om met fouten.

3) Van feedback naar Feedforward

Aanvullend hierop is het de kunst om de stap te maken van feedback naar feedforward. Feedforward is namelijk juist bedoeld om te focussen op het leerproces. Wil je hier meer over weten, lees dan ook het artikel over de Feedforward methode.

Deel dit artikel:

Email
Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.

×
×

Winkelmand