Iedere zondagavond vast de mail lezen, is dat nou nodig?
Op de een of andere manier zie ik mijn man, Wilfred steeds vaker uitgeblust thuiskomen. Vroeger was dat heel anders. Dan kwam hij thuis met verhalen over zijn werk en was hij trots. Nu komt hij thuis met vooral veel negatieve verhalen. Verhalen over de directie die de verkeerde beslissingen nemen of verhalen over dom gedrag op de werkvloer. Niemand lijkt hem te begrijpen. En in de tussentijd is hij vreselijk druk met allerlei maandrapportages en vergaderingen. Vaak is hij zondags al zijn mail aan het doorlezen en stukken aan het voorbereiden. Niet omdat hij het echt leuk vindt, maar omdat hij denkt dat er geen andere opties zijn.
Wilfred is manager geworden en inmiddels is de afdeling waar hij leiding aan geeft samengevoegd met een andere afdeling en heeft hij het hierdoor nog drukker gekregen. Zonder dat er overigens meer salaris tegenover staat. Hij ergert zich aan de directie en aan de werkvloer en heeft het gevoel dat hij degene is die al het werk moet doen.
En soms….soms komt hij thuis en dan zegt hij helemaal niets. Dan gaat hij chagrijnig op de bank zitten. Laat me maar even zegt hij dan als ik iets aan hem vraag.
Of hij reageert af op de kinderen…is vreselijk kortaf en kribbig.
Seks? Nee dat komt bijna niet meer voor. Daar is hij veel te moe voor, zegt ie….
Vroeger, toen hij geen leidinggevende functie had was hij veel blijer. Hij ging ook regelmatig met zijn collega’s een biertje drinken. Maar nu hij leidinggevende is vindt hij dat hij dat niet meer moet doen. Hij is volgens mij op zijn werk best eenzaam. Hoort niet bij de directie en ook niet meer bij de werkvloer. Daar is het toch niet voor bedoeld? Moet hij een andere baan zoeken? Iets met meer inhoud, of moet hij misschien anders gaan leidinggeven? Ik wil hem gewoon weer terug zoals hij was. Moet hij dan zijn leidinggevende positie opgeven? Of zijn er mogelijkheden om zijn werk anders aan te pakken?
Hartelijke groet,
Lisa de Groot
Lang niet iedere manager of leidinggevende heeft plezier in zijn werk. Soms komt dat omdat ze eigenlijk meer met hun vak bezig willen zijn dan met het aansturen van mensen. Maar soms komt dat ook omdat ze de dingen nog net niet helemaal slim aanpakken. Ze zijn te veel bezig met het “managen” van hun teamleden. En dat terwijl mensen zichzelf ook prima kunnen zelf managen. Dat doen ze thuis immers ook. Hoe zou het anders kunnen?
Hard, smart en no work
Er zijn drie soorten werk: hard work, smart work en no work. Hard work is buffelen. Het is met de bek op het stuur tegen de wind in fietsen. Het is uren maken, doorstomen, productie draaien. Soms is dat even nodig en soms is het ook wel lekker om dit een paar avonden te doen. Maar let wel: soms.
Smart work is teamwork. Je pakt de zaken slim aan door te kijken naar wie waar goed in is. Misschien hoef je helemaal niet op de fiets tegen de wind in. Smart work vergt slim nadenken over wat werkelijk belangrijk is, over of het probleem ook wel echt jouw eigen probleem is en of de klus die je aan het doen bent ook echt op deze enige manier gedaan kan worden. Misschien zijn er andere mogelijkheden, misschien kun je gebruik maken van de hulpbronnen uit je omgeving. Smart work is kortom slim werken aan de juiste dingen met behulp van de juiste mensen om je heen en de juiste hulpbronnen.
En dan is er nog een derde. Dat is no work. Als je werkt vanuit je egelprincipe, als passie en talent samenkomen en er zijn ook nog mensen blij met het resultaat, als je dus ook duidelijk toegevoegde waarde hebt, dan voelt het niet meer als werk. Je bent gewoon lekker bezig. Dat noemen we no work.
Lisa’s man is vooral bezig met Hard Work. Hij maakt uren en uren en verliest alleen maar zijn energie. Hij geeft leiding op de ‘traditionele’ manier. Voor Smart Work is Nieuw Leiderschap nodig. Daarmee boor je veel meer potentie aan bij je teamleden en heb je gelijktijdig meer rust in je hoofd.
Tip: het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap
Herken je het verhaal van Lisa? Is jouw man ook manager en komt hij vaker uitgeblust thuis van zijn werk? Geef je man het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap cadeau. In het boek laat Pieter van der Haak zien wat de toegevoegde waarde is van goed leiderschap en hij dit kan doen zodat het voor hemzelf leuk en zinvol blijft.