De tijd waarin organisatie werden ingericht om mensen als machines in te zetten is voorgoed voorbij. Succesvol organiseren wil zeggen: zet een groep van geschikte en betrokken mensen bij elkaar, voorkom dat er managers in de weg gaan lopen en laat de rest vanzelf ontstaan. Sturen op vertrouwen dus. De “Nieuwe Organisatie” is een organisatie waar niemand de baas is, waar geen hiërarchische lijnen zijn en waar alles is gebaseerd op goed teamwork. Is dit mogelijk? Of is het verstandig om er toch maar een baas tussen te zetten?
Teamwork: Vrijheid om te creëren, zonder de angst fouten te maken!
Het bedrijf Valve toont aan dat de ‘Nieuwe Organisatie’ succesvol kan werken. Al sinds 1996 zijn zei, zoals ze het noemen ‘boss-free’. Bij het bedrijf werken alleen ontzettend gemotiveerde mensen, die met elkaar mooie, innoverende producten maken. Op hun website staat dan ook:
“When you give smart talented people the freedom to create without fear of failure, amazing things happen. We see it every day at Valve. In fact, some of our best insights have come from our biggest mistakes. And we’re ok with that! Since 1996, this approach has produced award-winning games, leading-edge technologies, and a groundbreaking social entertainment platform. We’re always looking for creative risk-takers who can keep that streak alive”
Valve is niet het enige voorbeeld van de “Nieuwe Organisatie”. Gigaom, een blogwebsite over business en technology geeft in hun blog ‘Why are companies using organizational structures that are thousand years old’? meer voorbeelden van de ‘Nieuwe Organisatie’.
Holacratie: voldoende aandacht voor relevante informatie
De ‘Nieuwe Organisatie’ sluit aan bij de visie van Brian Robertson over Holacratie. Brian Robertson is een ervaren ondernemer en staat bekend voor het ontwikkelen van de Holacratie. Dit is een manier van organiseren dat er voor zorgt dat alle relevante informatie voldoende aandacht krijgt om te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt. In veel hiërarchisch gestructureerde organisaties vormt de structuur met allerlei managementlagen een belemmering om informatie die er toe doet te integreren. Veel mensen in de top van de organisatie missen hierdoor veel informatie. En als het zich al aandient, dan wordt het veel te gemakkelijk genegeerd. Iedere managementlaag is een filter waar de informatie heen moet.
In een holacratie zou je de leden van de organisatie kunnen zien als de cellen in je lichaam. Iedere cel heeft een zekere autonomie. Er is geen CEO en ook geen manager die voorschrijft wat de cel moet doen. Een lichaamcel heeft wel eigen grenzen, maar staat gelijktijdig in verbinding met de rest van het lichaam.
‘Wie het weet, mag het zeggen’
Feitelijk is dat ook wat Mathieu Weggeman, Hoogleraar Organisatiekunde, en anderen bedoelen met “Wie het weet mag het zeggen”, één van de basisovertuigingen binnen het zogenaamde Rijnlandse Organisatiemodel. Ook Steve Jobs vertelde destijds dat zijn bedrijf grotendeels uit meerdere startup-achtige groepen bestaat. Dat betekent dat je teamwork nodig hebt om succesvol te zijn. En om teamwork te laten slagen gaat het erom dat je bouwt aan vertrouwen.
Welke thema’s hebben aandacht nodig voor een succesvolle organisatie?
Of je nu kiest voor een organisatie zonder leider of voor een organisatie met alleen teams, succesvol zijn als organisatie betekent dat je moet blijven kijken of jouw organisatie en de manier van samenwerken nog adequaat is. Laat je inspireren door hoe het ook kan en kijk waar jij je voordeel mee kan doen. Vanuit onze ervaring als bureau voor talentontwikkeling zien wij dat succesvolle organisaties momenteel veel aandacht besteden aan de volgende thema’s:
- Teamwork
- Vertrouwen
- Verantwoordelijkheid
- Faciliteren en Feedback.
Teamwork houdt in dat je de juiste mensen bij elkaar zet en werkt aan wederzijds vertrouwen: Ieder teamlid neemt zijn eigen verantwoordelijkheid en je hoeft elkaar niet te controleren. De rol van de leiding in zo’n team is gericht op faciliteren van het samenwerkingsproces en faciliteren van de individuele teamleden op zo’n manier dat een ieder maximaal kan bijdragen aan het gezamenlijke resultaat.
En vergeet niet hoe belangrijk feedback is voor een succesvol team. Door te leren hoe je elkaar kunt aanspreken, vanuit een positieve intentie, maar wel kritisch, bouw je een lerend team met een super constructief communicatieklimaat!