Iedereen krijgt in zijn leven vroeg of laat te maken met stress. Stress op het werk of tijdens de studie of thuis. En met de economische crisis is de druk binnen veel bedrijven toegenomen en zijn er steeds meer mensen die stress ervaren. In een artikel van Elsevier ‘Hoe u stress op het werk de baas blijft’ staat ook dat er steeds meer jongeren zijn die te maken hebben met stress. Een zorgelijke ontwikkeling dus. Op het internet zijn duizenden artikelen te vinden over het verminderen van stress. De kennis is er dus wel. Maar waarom lukt het dan niet?
1. Stress vanwege deadlines? Maak er geen drama van
Volgens Carlson zijn het niet de deadlines die ons stress veroorzaken, maar het getob erover. Halen we het wel? Halen we het niet? Het zelfmedelijden, het geklaag en vooral het beweeklagen van anderen. Zijn advies: Ga eens na hoe vaak je over een deadline tobt, kniest of klaagt en probeer jezelf vervolgens te betrappen als je daar weer mee bezig bent. Wijs jezelf er dan vriendelijk op dat dit leidt tot stress en dat je je energie wel beter kunt besteden. Wie weet kun je uiteindelijk zelfs vrede met deadlines hebben.
2. Stress verminderen door vergaderingen minder saai te maken
Dit kunnen wij als geen ander beamen. Niet voor niets schreven we 15 tips om een vergadering te pimpen. Vergaderingen of overleggen kunnen namelijk ook veel positieve energie geven. Carlson heeft ook twee geheime recepten ontdekt om vergaderingen minder saai te maken. 1: Echt aanwezig zijn. Laat je gedachten niet afdwalen. Je kunt op die manier veel meer toevoegen aan de vergadering. Zijn tweede recept: probeer van iedere vergadering iets op te steken. Luister aandachtig in de hoop dat je iets hoort wat je nog niet wist.
Onze voorkeur gaat toch uit naar onze eigen 15 tips om een vergadering te pimpen, omdat deze meer het teamgevoel versterken. En misschien haal je zo ook je collega’s een beetje uit de stress.
3. Laat je niet kisten door een veeleisende baas
Heb je een veeleisende baas? Probeer de onschuld er van in te zien. Waarschijnlijk is je baas vastgeroest in zijn veeleisende rol. Daarnaast is hij (of zij) waarschijnlijk voor alle medewerkers veeleisend, dus vat het niet persoonlijk op. Volgens Carlson zijn het ook vaak de veeleisende mensen die het beste in hem naar boven wisten te halen. Stel jezelf dus de vraag: hoe vaak heeft je veeleisende baas het beste in jou naar boven gehaald? Die gedachte kan je helpen om je veeleisende baas als minder stressvol te ervaren.
4. Voorkom stress: sluit vriendschap met de receptioniste
Receptioniste, secretaresse, afdelingsassistent of backoffice medewerker. Aardig doen tegen de receptionist kan je leven een stuk eenvoudiger maken. Volgens Carlson zal dit resulteren in ondefinieerbare dingen als: jouw privacy beschermen, geen vervelende verkopers die ze naar je doorverbindt, je helpen herinneren aan belangrijke zaken, je helpen om prioriteiten te stellen etc. Hij zegt er wel bij dat je het niet alleen daarom vriendelijk moet zijn. Je moet het vooral allebei zelf willen.
Het kan sowieso zinvol zijn om je collega’s beter te leren kennen. Het niet goed kennen van je collega’s kan voor veel ruis in een team zorgen, wat ook weer kan leiden tot meer stress. Lees ook eens 15 prikkelende vragen om je collega beter te leren kennen.
5. Leg je erbij neer dat je zo nu en dan een hopeloze dag hebt
Soms gaat echt alles mis. Carlson zegt dat we onder ogen moeten zien dat we allemaal wel eens een hopeloze dag hebben. Leg je erbij neer dat het je af en toe zal overkomen en je zult zien dat je hierdoor minder stress ervaart. En stel jezelf vooral niet de vraag ‘Waarom moet mij dit nu weer overkomen?’. Probeer erom te lachen (hoe moeilijk dat soms ook kan zijn) en maak er het beste van.
6. Sla jezelf niet in de gouden handboeien
De voldoening van het inkomen wordt overschaduwd door de stress die het kost om je levenswijze te kunnen handhaven. Je hebt misschien het gevoel dat je geen leven meer hebt naast je werk, maar dat wil je wel graag. Gouden handboeien kunnen een grote, pijnlijke bron van stress zijn. Je leven zou een stuk minder stressvol zijn als je jezelf hiervan bevrijdde. Kijk dus goed naar je manier van leven. Waar komt de stress nu echt vandaan? En indien je de vrijheid hebt om hier iets aan te veranderen, doe dit dan.
7. Verminder stress met niks doen: doe 10 minuten per dag helemaal niets
Een paar minuten nietsdoen of stilzitten geeft je de gelegenheid om alles weer in de juiste proporties te zien en toegang te krijgen tot die stille plek in je hersenen waar je wijsheid en gezond verstand zetelen. Je geest krijgt dan de tijd om tot een nieuwe indeling te komen. Na tien minuten heb je het gevoel dat het leven iets minder snel op je afkomt, waardoor alles gemakkelijker en minder gestrest lijkt. Even niets doen kan je dus helpen om je stress te verminderen.
8. Verzoen je met chaos
‘Chaos is de wet van de natuur. Orde is een droom van de mens’. Carlson’s boodschap: geef je over aan chaos, verzoen je ermee en er zal iets wonderbaarlijks gebeuren. Als je afstand doet van de behoefte je omgeving onder controle te houden of bepaalde resultaten te voorspellen, leer je in een chaotische omgeving te werken zonder er zo onder te lijden. Je begint de chaos met een zekere gelijkmoedigheid te beleven, met humor en gevoel voor verhoudingen. Vanuit deze gedachte kun je je stress verminderen.
9. Je ego zorgt voor stress: Rem je ego af!
Het ego in jou wil continu bewijzen dat je uniek bent en het ego heeft maar 1 opdracht: zichzelf in stand houden. Denk er maar eens over na hoe gestrest je wordt als je jezelf steeds met anderen vergelijkt en jezelf afkraakt. Het is heel uitputtend om je steeds druk te maken om wat anderen van je vinden. Carlson adviseert: rem je ego af. Houd je gedachten en gedrag nauwlettend in de gaten. Nederigheid en geduld zijn hierbij de sleutelwoorden.
10. Leef niet voor je pensioen (of je vakanties)
Denk niet ‘ooit wordt het beter’. Denk je al dagelijks aan je pensioen? Probeer jezelf er dan aan te herinneren dat vandaag minstens zo belangrijk is als elke toekomstige dag na je pensionering. Laat je tot het zover is geen dag ontgaan, anders mis je een hoop!
Daaraan willen we zelf nog de vakanties toevoegen. Leef je van vakantie naar vakantie? Tijd om na te denken over die gouden handboeien.
Is stress wel zo slecht voor ons?
En last but not least: is stress wel zo slecht voor ons? In een TEDtalk legt psycholoog Kelly McGonigal uit hoe je van stress je vriend maakt!
Bron: Maak van een mug geen olifant op het werk, auteur: Richard Carlson.