10 tips voor minder werkstress

arrow_1.png
afbeelding over werkstress met tien tips

10 tips voor minder werkstress

In dit artikel tien tips om werkstress te verminderen. Werkstress is één van de grootste problemen in deze tijd. Ook jongeren ervaren al vroegtijdig stress in hun leven. En als je even googled dan vind je duizenden artikelen te vinden over het verminderen van werkstress. De kennis is er dus wel. Maar waarom lukt het dan niet? Een van de meest praktische boeken van de afgelopen jaren is het boek Maak van een mug geen olifant op het werk, auteur: Richard Carlson.  Wij hebben in dit artikel een groot aantal tips van hem overgenomen. Praktisch en snel toe te passen in jouw leven, dachten wij. Jezelf ontwikkelen, minder stress. Het is mogelijk. Zet je groeimindset aan en go for it!

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

1. Werkstress vanwege deadlines? Maak er geen drama van

Volgens Carlson zijn het niet de deadlines die ons stress veroorzaken, maar het getob erover. Halen we het wel? Halen we het niet? Het zelfmedelijden, het geklaag en vooral het beweeklagen van anderen. Zijn advies: Ga eens na hoe vaak je over een deadline tobt, kniest of klaagt en probeer jezelf vervolgens te betrappen als je daar weer mee bezig bent. Wijs jezelf er dan vriendelijk op dat dit leidt tot stress en dat je je energie wel beter kunt besteden. Wie weet kun je uiteindelijk zelfs vrede met deadlines hebben.

2. Werkstress verminderen door vergaderingen minder saai te maken

Dit kunnen wij als geen ander beamen. Niet voor niets schreven we 15 tips om een vergadering te pimpen. Vergaderingen of overleggen kunnen namelijk ook veel positieve energie geven. Carlson heeft ook twee geheime recepten ontdekt om vergaderingen minder saai te maken. 1: Echt aanwezig zijn. Laat je gedachten niet afdwalen. Je kunt op die manier veel meer toevoegen aan de vergadering. Zijn tweede recept: probeer van iedere vergadering iets op te steken. Luister aandachtig in de hoop dat je iets hoort wat je nog niet wist.

3. Laat je niet kisten door een veeleisende baas

Heb je een veeleisende baas? Probeer de onschuld er van in te zien. Waarschijnlijk is je baas vastgeroest in zijn veeleisende rol. Daarnaast is hij (of zij) waarschijnlijk voor alle medewerkers veeleisend, dus vat het niet persoonlijk op. Volgens Carlson zijn het ook vaak de veeleisende mensen die het beste in hem naar boven wisten te halen. Stel jezelf dus de vraag: hoe vaak heeft je veeleisende baas het beste in jou naar boven gehaald? Die gedachte kan je helpen om je veeleisende baas als minder stressvol te ervaren.

4. Voorkom werkstress: sluit vriendschap met de receptioniste

Receptioniste, secretaresse, afdelingsassistent of backoffice medewerker. Aardig doen tegen de receptionist kan je leven een stuk eenvoudiger maken. Volgens Carlson zal dit resulteren in ondefinieerbare dingen als: jouw privacy beschermen, geen vervelende verkopers die ze naar je doorverbindt, je helpen herinneren aan belangrijke zaken, je helpen om prioriteiten te stellen etc. Hij zegt er wel bij dat je het niet alleen daarom vriendelijk moet zijn. Je moet het vooral allebei zelf willen.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie

5. Leg je erbij neer dat je zo nu en dan een hopeloze dag hebt

Soms gaat echt alles mis. Carlson zegt dat we onder ogen moeten zien dat we allemaal wel eens een hopeloze dag hebben. Leg je erbij neer dat het je af en toe zal overkomen en je zult zien dat je hierdoor minder werkstress ervaart. En stel jezelf vooral niet de vraag ‘Waarom moet mij dit nu weer overkomen?’. Probeer erom te lachen (hoe moeilijk dat soms ook kan zijn) en maak er het beste van.

6. Sla jezelf niet in de gouden handboeien

De voldoening van het inkomen wordt overschaduwd door de stress die het kost om je levenswijze te kunnen handhaven. Je hebt misschien het gevoel dat je geen leven meer hebt naast je werk, maar dat wil je wel graag. Gouden handboeien kunnen een grote, pijnlijke bron van stress zijn. Je leven zou een stuk minder stressvol zijn als je jezelf hiervan bevrijdde. Kijk dus goed naar je manier van leven. Waar komt de stress nu echt vandaan? En indien je de vrijheid hebt om hier iets aan te veranderen, doe dit dan.

7. Verminder werkstress met niks doen: doe 10 minuten per dag helemaal niets

Een paar minuten nietsdoen of stilzitten geeft je de gelegenheid om alles weer in de juiste proporties te zien en toegang te krijgen tot die stille plek in je hersenen waar je wijsheid en gezond verstand zetelen. Je geest krijgt dan de tijd om tot een nieuwe indeling te komen. Na tien minuten heb je het gevoel dat het leven iets minder snel op je afkomt, waardoor alles gemakkelijker en minder gestrest lijkt. Even niets doen kan je dus helpen om je stress te verminderen.

8. Verzoen je met chaos

‘Chaos is de wet van de natuur. Orde is een droom van de mens’. Carlson’s boodschap: geef je over aan chaos, verzoen je ermee en er zal iets wonderbaarlijks gebeuren. Als je afstand doet van de behoefte je omgeving onder controle te houden of bepaalde resultaten te voorspellen, leer je in een chaotische omgeving te werken zonder er zo onder te lijden. Je begint de chaos met een zekere gelijkmoedigheid te beleven, met humor en gevoel voor verhoudingen. Vanuit deze gedachte kun je je stress verminderen.

9. Je ego zorgt voor stress: Rem je ego af!

Het ego in jou wil continu bewijzen dat je uniek bent en het ego heeft maar 1 opdracht: zichzelf in stand houden. Denk er maar eens over na hoe gestrest je wordt als je jezelf steeds met anderen vergelijkt en jezelf afkraakt. Het is heel uitputtend om je steeds druk te maken om wat anderen van je vinden. Carlson adviseert: rem je ego af. Houd je gedachten en gedrag nauwlettend in de gaten. Nederigheid en geduld zijn hierbij de sleutelwoorden.

10. Leef niet voor je pensioen (of je vakanties)

Denk niet ‘ooit wordt het beter’. Denk je al dagelijks aan je pensioen? Probeer jezelf er dan aan te herinneren dat vandaag minstens zo belangrijk is als elke toekomstige dag na je pensionering. Laat je tot het zover is geen dag ontgaan, anders mis je een hoop!

Daaraan willen we zelf nog de vakanties toevoegen. Leef je van vakantie naar vakantie? Tijd om na te denken over die gouden handboeien.

Is werkstress wel zo slecht voor ons?

En last but not least: is stress wel zo slecht voor ons? In een TEDtalk legt psycholoog Kelly McGonigal uit hoe je van stress je vriend maakt!

Bron: Maak van een mug geen olifant op het werk, auteur: Richard Carlson. 

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.