Hoe word je ergens goed in? 6 tips!

Wij zeggen: Ontwikkel je talent, organiseer je zwaktes. Maar volgens Anders Ericsson, een van ‘s werelds bekendste onderzoekers op het gebied van topprestaties, is het niet talent dat bepaalt hoe goed we ergens in worden, maar vooral hoe hard we ergens voor willen werken.

Oefenen, oefenen, oefenen

Talloze wetenschappers zijn het er inmiddels over eens dat het 10.000 uur oefenen kost om uit te blinken op een bepaald gebied. Dat biedt dus vele mogelijkheden, maar er is nog wel een hobbel te nemen. Om 10.000 uur (hoeveel werkdagen zijn dat?) te oefenen vergt nogal wat discipline. Een gevecht, frustratie, mislukkingen, tegenvallers… het is een lange weg. Met andere woorden: je kunt overal wel goed in worden, maar het is verstandiger om iets te kiezen wat makkelijker is. Een goede aanvaller hoeft niet drie en half jaar onafgebroken te oefenen om een goede verdediger te worden. Waarom zou hij dat willen? Tony Schwartz schrijf in zijn boek “Be excellent at anything” zes tips om ergens goed in te worden:

 1. Doe wat je leuk vindt
  Passie is de allerbeste motivator. Het geeft je focus, vastberadenheid en doorzettingsvermogen.
 2. Begin met het moeilijkste onderdeel
  Onbewust streeft iedereen heimelijk naar plezier en gaat pijn uit de weg. Maar mensen die ergens in uitblinken, beginnen ’s ochtends meteen met de vervelendste of de moeilijkste klus voor ze iets anders gaan doen. ’s Ochtends hebben we nog de meeste energie en worden we het minst afgeleid.
 3. Oefen intensief
  Oefen steeds zonder onderbreking gedurende korte periodes van maximaal anderhalf uur. Neem daarna een pauze. Anderhalf uur is namelijk de maximale periode waarin we ons kunnen concentreren. Het blijkt dat uitblinkers hooguit 4,5 uur per dag trainen.
 4. Vraag gedoseerde feedback
  Hoe eenvoudiger en exacter de feedback, hoe beter je hier iets mee kunt. Teveel feedback in een keer leidt tot informatie-overload en stress en dat staat het leervermogen in de weg.
 5. Neem regelmatig rust
  Ontspannen na een periode van inspanning is niet alleen goed om je accu op te laden, maar bevordert bovendien het leervermogen. In ruststand neemt de rechter hersenhelft het over, en die is verantwoordelijk voor creatieve doorbraken.
 6. Maak er een ritueel van
  Wilskracht en discipline worden overschat. De beste manier om te zorgen dat je die moeilijke taken te lijf gaat, is door er een ritueel van te maken. Maak er een bepaald moment van de dag voor vrij en hou je eraan, wat er ook gebeurt. Na een tijdje wordt het een automatisme en hoef je er niet eens meer bij na te denken.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.