“Als een bedrijf talentontwikkeling goed organiseert, blijkt dit vooral te leiden tot een toename in de kwaliteit, een stijging in het aantal producten en/of services, groei in productiviteit per fte en toename van de marge.”
(NIEUWE TRAINING: Talentgesprekken voeren. Talenten ontwikkelen in jouw organisatie? Voer talentgesprekken. Wij ontwikkelden hiervoor een talenten-toolkit. Tijdens een ééndaagse training leren we jou hoe je met behulp van deze toolkit medewerkers kunt stimuleren om hun talenten te ontwikkelen. Bekijk training)
Zo staat in een onderzoeksrapport van het ASA over talentontwikkeling. Aanleiding van het onderzoek is de grote en groeiende groep zzp’ers, de vergrijzing en grootschalige pensioneringen die ervoor zorgen dat hoogopgeleid personeel in de toekomst schaars wordt. ASA onderzocht wat de meeste effectieve manier is om werk te maken van talentontwikkeling.
Niemand verantwoordelijkheid talentontwikkeling
Volgens het onderzoek is 71% van de organisatie bewust bezig met talentontwikkeling. Voor de overige 39% heeft het geen prioriteit, is er geen tijd of kennis en/of ontbreekt het draagvlak bij het hoger management. Wat verder opvalt in het onderzoek is dat in veel bedrijven eigenlijk niemand verantwoordelijk is voor talentontwikkeling. En dat terwijl veel bedrijven de mond er vol van hebben. Is het gewoon een hype, net zoals competentiemanagement dat enige jaren geleden was?
Wat heb je nodig om talenten te ontwikkelen?
Talentontwikkeling is een hype, maar het voegt uiteindelijk wel iets toe aan je organisatie. Het probleem met talentontwikkeling is dat veel bedrijven niet goed weten hoe ze het aan moeten pakken. Hoe krijg je mensen in beweging? Er moet draagvlak zijn van het management. In onze visie doe je dit op de volgende manier:
- De juiste plek
Zet mensen op een plek waar ze tot hun recht komen. Dus waar het talent aansluit bij de dagelijkse uitdagingen. Niet te veel niet te weinig, gewoon net genoeg. Wie zorgt hiervoor? De medewerker in combinatie met zijn leidinggevende. Dus hier ligt de verantwoordelijkheid primair bij de leidinggevende. Een leidinggevende. Zeker iemand die de kunst van het faciliterend leidinggeven verstaat heeft als prioriteit te zorgen dat de juiste persoon op de juiste plaats komt te zitten.
- Stel vragen
Door als leidinggevende de medewerkers continue te bevragen over hoe de dingen gaan, en wat er beter kan bouw je een cultuur waarin de organisatie als geheel streeft naar continue verbetering. En in zo’n cultuur worden mensen besmet en gaan ook continue naar zichzelf kijken wat er beter zou kunnen, zo stimuleer je talentontwikkeling.
- Voorbeeldgedrag
Als jouw baas zichzelf voortdurend blijft ontwikkelen, als je merkt dat jouw beeld van je baas eigenlijk steeds weer moet worden bijgesteld omdat hij zijn talenten verder ontwikkeld, dan kan het niet anders dan stimulerend werken. Dus opnieuw ligt hier de verantwoordelijkheid bij de leiding.
Talentontwikkeling prioriteit van de leiding
Kortom in onze optiek moet talentontwikkeling een prioriteit van de leiding zijn. Anders help je de organisatie niet verder en dan doe je je werk niet goed. Vanuit de resultaten van het onderzoek van ASA kunnen we daar nog aan toevoegen dat als je wilt dat je organisatie gaat groeien, je talentontwikkeling moet richten alle medewerkers:
“Alleen als talentontwikkeling is gericht op álle medewerkers kan de talentstrategie wortel schieten in het hart van het bedrijf en optimaal bijdragen aan de bedrijfsstrategie en de groei van het bedrijf.”
Lees ook: Fixed & Growth Mindset: waarom de een sneller ontwikkelt dan de ander