Veel leidinggevenden klagen over een gebrek aan eigenaarschap op de werkvloer. Bij wie kun je nu echt iets neerleggen op zo’n manier dat jij er als manager echt geen zorgen meer over hoeft te hebben. Wie zegt tegen jou: ik zorg er voor, het komt goed! En dat het dan ook zo is… Eigenaarschap noemen we dat.
Een vriendin van mij werkt bij een grote overheidsorganisatie. Ze klaagt over de sfeer op het werk, de voortdurende reorganisaties en wil eigenlijk iets anders. Ze is bezig om iets voor zichzelf te beginnen, maar ze durft de sprong naar het ondernemerschap nog niet te wagen. Ze doet haar werk wel redelijk goed maar het kost haar veel energie. Intussen schiet het allemaal niet op omdat ze enerzijds dus met haar eigen op te zetten “bedrijfje” bezig is en anderzijds nog veel tijd en energie kwijt is om geld te verdienen bij haar werkgever. Ik vind daar van alles van. Ik gun haar dat ze haar hart volgt en gelijktijdig zal dit niet gebeuren zolang ze een “baas” heeft die de confrontatie uit de weg gaat of gewoon zo dom is dat hij het niet door heeft dat hier een medewerker aan het verdorren is.
Energie-lek
Mensen die werk doen wat ze eigenlijk niet willen doen… Kijk eens goed naar de mensen om je heen. Let op hoe ze erbij zitten, kijk naar non verbaal gedrag en zoek naar een twinkeling in de ogen. Soms zitten mensen helemaal op hun plek, ze tonen eigenaarschap en zitten vol passie in de race. Maar je ziet ook vaak dat mensen “gewoon” hun werk doen. Dat ze nu eenmaal deze baan hebben, ze zouden als je ze het direct vraagt wel een keer iets anders willen, maar weten ook niet precies wat. Er lekt energie weg en dat is doodzonde.
Ja ik wil!
Eén belangrijk aspect rondom eigenaarschap is dat je mensen een klus geeft die ze ook zouden uitvoeren als ze er geen geld voor kregen. Het werk doen omdat ze dat WILLEN doen, om het werk zelf zeg maar. Maar komt dat voor?
Schud ze wakker
Als jij leiding geeft dan kan je een belangrijk verschil maken door met je mensen te praten over wat ze nu eigenlijk het liefste doen. En als je twijfelt of dat ook hetgeen is waarvoor ze op de loonlijst staan dan is het dus ook aan jou om daarover in gesprek te gaan. Koppel terug wat je ziet bij de ander en nodig ze uit eens over de grenzen van hun huidige functie heen te kijken. Wanneer zag je dat iemand opbloeide, welke klus was dat? Waar zou hij meer van willen en waar loopt de energie weg? Soms moet een medewerker of collega even wakker geschud worden. En hoe leuk is dat om te doen? Geef gewoon terug wat je constateert. Doe dit vooral vanuit een nieuwsgierige betrokken houding, want het kan natuurlijk ook bedreigend overkomen.
Een gedwongen ontslag is soms een zegen
Ik heb altijd een beetje medelijden met mensen die zeggen: Ik zou eigenlijk wel….. of als ik de kans zou krijgen dan zou ik… Het zijn mensen die een weliswaar een bucketlist hebben, maar zelf niet de verantwoordelijkheid nemen om deze bucketlist ook daadwerkelijk af te gaan vinken.
Het mooiste wat zo iemand kan overkomen is een gedwongen ontslag. Want ik ken ook veel mensen die nooit zelf de stap gezet zouden hebben maar godzijdank op straat kwamen te staan. Mijn ontslag is het beste wat me is overkomen, hoorde ik onlangs nog.
Voor veel medewerkers is een vast contract een soort keten waarmee ze vast zitten op hun plek. En het is natuurlijk heel menselijk; je weet wat je hebt, ook al is dat niet precies wat je wil. Maar durf je deze comfortzone te verlaten?
Be the bastard!…
Mocht jij mensen kennen in jouw team die eigenlijk iets anders willen doen, realiseer je dan dat het niet goed is voor jouw team maar ook niet goed voor henzelf. Soms mag je best even een klootzak zijn om iemand te helpen zijn dromen te realiseren. Als jij eigenaarschap wilt zien in jouw omgeving, neem dan geen genoegen met mensen die er blijven zitten terwijl hun hart eigenlijk elders ligt.
…of de teamcoach
Aan de andere kant kun je ook kijken hoe je meer vanuit een teamwork-gedachte het werk kunt verdelen. Stel jouw team bestaat uit 10 personen. Moeten ze dan allemaal hun aandacht gelijkelijk verdelen, zijn het tien dezelfde functies? Of mag je de functies loslaten en kijken wat de gewenste Outcome is van het team. En vervolgens kijken wie welk gedeelte oppakt? Dat is waardecreatie en zorgen voor 1+1=3. Durf de traditionele grenzen binnen jouw organisatie los te laten en kijk naar de gehele mens. Het is toch jammer als mensen maar 25% van hun capaciteit benutten?
En ondertussen….hoe zit dat eigenlijk bij jouzelf? Doe jij de dingen die je ook zou doen als je er niet voor betaald kreeg?
Tools en tips nodig? Lees bijvoorbeeld Waardecreatie en het maken van resultaatafspraken of kom neem deel aan de loopbaanheroriëntatiedag.