Hybride samenwerken, wat is het eigenlijk?
Hybride Samenwerken lijkt soms fantastisch maar is niet altijd de beste oplossing om effectieve teamresultaten te behalen. Hoe gaan we om met de combinatie van thuis en online met elkaar samenwerken. En belangrijker nog: moeten we het eigenlijk wel gaan doen?
Doormiddel van een viertal artikelen praten we je bij over de kunst van het samenwerken in een hybride organisatie. De andere artikelen zijn:
- Hybride samenwerken; vijf voordelen en vijf problemen
- Hybride samenwerken; vier redenen om snel te beginnen
- 7 belangrijke vragen voor teams die hybride gaan samenwerken
Wat is hybride samenwerken?
Hybride werken is deels thuis werken en online je collega’s ontmoeten en deels op kantoor waar je elkaar in levenden lijve ontmoet. Maar het is meer dan dat: omdat we meer online doen biedt hybride werken ook de mogelijkheid om tijd onafhankelijk (asynchroon) en plaats onafhankelijk samen te werken. In plaats van een ontmoeting met je collega kun je bijvoorbeeld ook een video- of audioboodschap opnemen. Ook kun je afwisselend aan een gezamenlijk document in ‘the cloud’ werken. Zo is het mogelijk om samen te werken aan een goed eindresultaat zonder dat je er ooit gelijktijdig mee bezig bent geweest. Net zoals dit artikel trouwens! Wij, Bas en Pieter hebben dit samen geschreven, ieder op een eigen moment.
Plaats en Tijd
Hybride werken is dus een combinatie van plaats- en tijdafhankelijk en plaats- en tijdonafhankelijk werken. En omdat dit allemaal relatief nieuw is, zul je zelf moeten uitvinden waar voor jullie organisatie het optimum zit. Sommige activiteiten kunnen plaats en tijds onafhankelijk en andere activiteiten niet. Hieronder hebben we het overzichtelijk in beeld gebracht met enkele voorbeelden erbij.
Twee vragen voordat je begint
De manier waarop je gaat samenwerken wordt eigenlijk bepaald door de opgave die er ligt, de activiteit die je met elkaar aan wilt gaan. Kijkend naar de matrix zijn twee vragen van belang:
Is het nodig dat alle betrokkenen op hetzelfde moment aanwezig zijn
Is het nodig om fysiek op dezelfde plek aanwezig te zijn
Op basis hiervan kies je een geschikte vorm plus de benodigde hulpmiddelen om aan de slag te gaan.
Afscheid nemen van het traditionele overleg
Veel teams hebben een wekelijks of tweewekelijks overleg. Meestal wordt dit gestuurd door een min of meer vaste agenda. Je kunt nu naar die agenda kijken en jezelf per agendapunt afvragen hoe het zit met tijd en plaats afhankelijkheid. Grote kans dat je het overleg op kunt delen waarbij lang niet alles fysiek hoeft en ook lang niet alles gelijktijdig. Dit geeft ruimte om het werkoverleg anders in te delen. Efficiënter en beter aansluitend bij de huidige mogelijkheden en individuele wensen.
Zijn jullie als team/organisatie klaar voor het hybride werken?
Wij helpen je graag op weg om het goed met elkaar in te regelen. Direct met elkaar goede afspraken maken is belangrijk om teleurstellingen te voorkomen. Zo ben je snel klaar voor de toekomst en voorkom je een hoop gedoe.
Wij helpen jou met het bouwen van sterke teams
Dit zijn onze artikelen over Hybride Samenwerken:
- Hybride samenwerken; vijf voordelen en vijf problemen
- Hybride samenwerken; vier redenen om snel te beginnen
- 7 belangrijke vragen voor teams die hybride gaan samenwerken