Een droombaan bij de overheid
Veel gemeenten zijn bezig om de mobiliteit bij medewerkers te bevorderen. Het probleem bij gemeenten is dat medewerkers jarenlang op dezelfde plek blijven zitten. Het kan goed zijn om af en toe eens in een nieuwe omgeving terecht te komen om weer fris en scherp te blijven. Buiten de comfortzone zeg maar. Want als je even uit de dagelijkse routine bent, word je gestimuleerd om weer na te denken over jezelf, je werk en over het algemeen stel je meer ‘waarom-vragen’. Verandering van plek is veelal verfrissend voor iedereen. Maar wat misschien goed is voor de ‘organisatie’ voelt niet altijd goed voor het individu. Het is, zoals gezegd nogal buiten de comfortzone. Hoe krijg je mensen zover om ook daadwerkelijk eens ergens anders te kijken?
Mobiliteit bevorderen met een trainingsprogramma
Het programma ‘Jouw Droombaan bij de Overheid’ bestaat uit drie bijeenkomsten waarbij de onderstaande doelstellingen centraal staan.
Na afloop van de training hebben de deelnemers:
- Een helder beeld van hun talenten en passie. Met andere woorden: waar ben ik goed in en waar krijg ik ook energie van?
- Onderzocht hoe ze binnen de ambtelijke organisatie een verschil kunnen maken en waarde kunnen toevoegen.
- Geleerd hoe ze binnen hun eigen cirkel van invloed, invloed uit kunnen oefenen en zijn ze verleid tot het nemen van eigen regie.
Opbouw van het programma:
Bijeenkomst 1: Op zoek naar de eigen talenten
Samen met de deelnemers gaan we aan de slag met het onderzoek naar de eigen talenten. Hierbij maken we gebruik van talentenkaarten en het kernkwaliteitenspel. Tijdens deze bijeenkomst leggen we ook uit wat ‘eigenaarschap’ precies is. Wanneer is het er wel, en wanneer is het er niet?
Opdrachten:
Na de eerste bijeenkomst krijgen de deelnemers een paar belangrijke opdrachten mee om uit te voeren. Ze gaan op zoek naar hun (verborgen) talenten door in gesprek met collega’s, vrienden of familieleden. En bovendien maken ze een moodboard van hun droombaan. Daarnaast gaan ze op zoek naar andere mensen die een grote of kleine loopbaanswitch hebben gemaakt.
Bijeenkomst 2: Eigenaarschap en jobcrafting
In de tweede bijeenkomst delen we de opgedane inzichten en gaan we verder in op het thema eigenaarschap. Vervolgens kijken we naar de mogelijkheden om aan jobcrafting te doen. En om dit alles mogelijk te maken werken we aan thema’s als proactiviteit en de cirkel van invloed en betrokkenheid.
Opdracht:
Vervolgens gaan de deelnemers na deze bijeenkomst actief aan de slag met het verkennen van mogelijkheden. Dit doen ze binnen hun cirkel van invloed. Ze hanteren hierbij de zogenaamde oplossingsgerichte onderzoeksmethode.
Bijeenkomst 3: Ervaringen delen en horizon verbreden
Tijdens de derde bijeenkomst delen we de ervaringen met elkaar en helpen de deelnemers elkaar om eventueel de horizon nog wat verder te verbreden of wellicht buiten de box te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.
Waarom werkt dit?
Mensen veranderen niet door één bijeenkomst. Natuurlijk zorgen we voor een goed programma waarin mensen worden geprikkeld en geïnspireerd om naar zichzelf te kijken. Maar de echte verandering gebeurt tussen de bijeenkomsten. Want juist door het ‘huiswerk’ wordt het thema iets wat door gaat werken. Door met mensen uit je naaste omgeving te praten over je eigen kwaliteiten, over mobiliteit, over het zetten van nieuwe stappen, werkt dit door.
Daarbij weten we hoe lastig het voor veel mensen is om buiten de comfortzone te treden. Daarom besteden we tijdens de bijeenkomsten relatief veel tijd in thema’s als proactiviteit, eigen regie en de cirkel van invloed en betrokkenheid.
Tot slot zien wij de deelnemers aan zo’n cursus niet als onderdeel van het ‘probleem’ maar als onderdeel van de ‘oplossing’. Ieder mens is uniek en heeft in zijn eigen leven mogelijkheden gepakt en laten liggen om zelf in beweging te blijven. Wat heeft daarbij geholpen en hoe kun je dat verder benutten om een volgende stap te zetten? Dat is de kracht van oplossingsgericht werken en positieve psychologie!
Aan de slag met mobiliteit in uw gemeente?
Bent u bezig met het stimuleren van mobiliteit in uw organisatie? Of bent u geïnteresseerd in dit programma? We gaan graag vrijblijvend met u in gesprek.Â