Salaris betalen is een consequentie van het hebben van personeel. In commerciƫle organisaties is men zich hier soms meer van bewust dan in publieke organisaties. Een medewerker in dienst hebben is een investering die geld zou moeten opleveren. Maar een medewerker die niet goed functioneert, is een kostenpost. Maar er is meer: het is niet alleen een kostenpost, want daar kom je nog wel overheen, maar het is ook een bron van frustratie. Het kan werken als een rotte appel in een fruitschaal en het kan jouw positie als leidinggevende behoorlijk ondermijnen.
Ik heb zelf nogal wat voorbeelden gezien van medewerkers die niet goed op hun plek zitten. Ze functioneren niet naar behoren, maar er is niemand die dat echt tegen ze zegt. Ze worden soms āgeparkeerdā op een positie waar ze niet al te veel kwaad kunnen doen, of er worden dingen om hen heen georganiseerd om eventuele āschadeā te beperken. Ook zie ik nogal eens dat er speciale functies worden gecreĆ«erd. Dat zijn allemaal symptomen van zachte heelmeesters. Een medewerker die niet goed functioneert, is een bron van negativiteit. Hijzelf zal niet uitstralen dat hij gelukkig is en dat hij het naar zijn zin heeft en daar besmet hij zijn omgeving mee. Daar komt nog eens bij dat anderen er soms de dupe van zijn; zij moeten de vliegen afvangen, gaten dichtrijden, enzovoort. Dat levert ook weinig positiviteit op.
Lees ook: 3 redenen waarom jouw medewerker niet presteert
Gevolg: klagende medewerkers, negatieve energie
Niemand vindt het inspirerend om andermans problemen op te lossen. Helaas vinden veel mensen het moeilijk om dit zo duidelijk te bespreken. Ieder mens is enigszins gevoelig voor hiƫrarchie. En als de baas, jij dus, dit systeem van gedogen, eromheen organiseren en wegparkeren in stand houdt, dan zal men niet altijd rechtstreeks gaan klagen. Maar intussen moeten de medewerkers hun frustratie wel kwijt. Dus gaan ze het met elkaar bespreken. Niet met de betreffende niet goed functionerende medewerker en niet met jou, maar wel met elkaar. En dat levert nog meer negatieve energie op.
Verwachtingen van de leiderā¦
Mensen verwachten van een leider dat hij de goede dingen doet en dat hij ingrijpt. Dat hij zorgt dat de mensen met hun werk bezig kunnen gaan. Als jij een slecht functionerende medewerker in je team hebt en je laat het voortbestaan, dan brokkelt het respect langzamerhand af. Je positie wordt zwakker en je wordt minder serieus genomen. Daar krijg je last van, bijvoorbeeld als je anderen wijst op het niet nakomen van afspraken. Men neemt jou minder serieus, want ze zien dat het jou aan het lef ontbreekt om de confrontatie echt aan te gaan.
Een negatief doorwerkend fenomeen
Een niet goed functionerende medewerker is dus niet alleen een kwestie van weggegooid salaris, maar ook een zeer negatief doorwerkend fenomeen. In veel gevallen kost het een hoop geld om iemand ākwijtā te raken, zeker als die persoon zelf niet meewerkt, maar het geld dat je zult moeten betalen staat uiteindelijk vaak niet in verhouding tot wat het oplevert.
Lees ook: Kun je een werknemer wel ontslaan zonder dossier?
Ten onrechte wordt er alleen maar naar het salaris gekeken. De betreffende persoon ākostā bijvoorbeeld 3500 euro per maand en de ontslagprocedure kost misschien wel 50.000 euro.
Wat doe je dan? Gewoon afwachten?
Stop, je maakt een verkeerde afweging!
Hoeveel tijd, hoeveel energie kost de betreffende persoon?
Wat doet het met jouw positie?
Wat doet het met de moraal in het team?
Lastig te bepalen, maar geloof me, het is een verademing als je uiteindelijk toch durft door te pakken. Niet alleen voor jouzelf, maar vooral voor je collegaās.
Je zit er voor de belangen van het team of organisatie
Natuurlijk kan het ook heel goed zijn dat je met de betreffende persoon te doen hebt. Maar realiseer je dat je er niet zit voor de belangen van het individu, maar voor de belangen van het team of de organisatie.
Als je te doen hebt met de betreffende medewerker, dan kun je dit eventueel āafkopenā door een hogere afscheidspremie te betalen. Kennelijk is er in het verleden het een en ander misgegaan dat het zo ver heeft moeten komen.
Neem je verantwoordelijkheid, neem ook je verlies, betaal de prijs die ervoor staat, zie het eventueel als leergeld of als kosten van achterstallig onderhoud, maar zet er een punt achter, zodat je de aandacht weer vrij hebt voor de toekomst.
Verder lezen?
Je hebt een paragraaf gelezen uit het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap. Verder lezen? Bestel het boek in onze webshop: