Ricardo Semler: vertrouwen, openheid en liefde

Stel je houdt van je vak, maar je bent na enkele jaren teamleider geworden. En bij leidinggeven denken veel mensen ineens aan regels, afspraken, controleren, rapporteren enzovoorts. Niet iets waar je vrolijk van wordt. Maar het kan ook anders…

Verplaats je even in de medewerkers. Zij houden ook van hun vak, willen graag goede dingen doen in jouw team en binnen jullie organisatie. Het is primair dan ook jouw taak om er voor te zorgen dat de mensen aan het eigenlijke werk toe komen. Dat ze lekker met hun vak bezig kunnen gaan en niet worden afgeleid door te lange vergaderingen, regels, procedures, rapportages enzovoort.

Ricardo Semler: vertrouwen, openheid en liefde

Ricardo Semler, een van de rijkste mensen uit Brazilië, slaagde erin om meerdere bedrijven van de grond te krijgen met maar één regel: zorg dat je het werk afkrijgt.  Geen vaste werktijden, vaste pauzes of noodzakelijke verplichtingen. En het gaat niet alleen om hooggeschoold personeel. De Semco Stijl geldt voor alle soorten functies.

Zijn stijl is gebaseerd op de managementwaarden: vertrouwen, openheid en liefde. Het klinkt misschien als een utopie, maar de bedrijven renderen super, medewerkers zijn gelukkig, werken hard en zijn vooral met hun vak bezig.

De vraag aan jou is dan ook: welke regels zijn gebaseerd op een gebrek aan vertrouwen?

Zijn boek, De Semco Stijl, is een aanrader. Of kijk de uitzending van VPRO’s Tegenlicht terug waarin zij Ricardo Semler interviewden. 

 

 

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.