Een leven lang leren, trainen en ontwikkelen?

Leven we in een tijd waarin we ons voortdurend moeten blijven ontwikkelen? Zo ja, op welke manier gaan we dit doen? Wat is nodig?

Een leven lang leren! Zo’n uitspraak die bedoeld is om bij jezelf na te denken of je tot deze categorie mensen hoort. Ben jij iemand die zich wil blijven ontwikkelen? Die wil blijven leren?

Eigenlijk best onzin: Alsof je een keus hebt! Natuurlijk leer je en ontwikkel je, anders had je dit artikel niet kunnen lezen! Je had namelijk niet kùnnen lezen of je was al gestorven… Als je je niet ontwikkelt, dan ben je niet zo levensvatbaar. In de oertijd niet, en tegenwoordig ook niet zo.

2 varianten in leren en ontwikkelen

Er zijn naar mijn weten 2 varianten in leren & ontwikkelen: de ene variant is die je overkomt en de ander die waar je voor kiest.

1) Het overkomt je

Als kind leer je van alles: fietsen, lezen, lopen. Een groot deel is je ‘overkomen’ je hebt er niet echt voor gekozen. Je leert lopen door te vallen en weer op te staan. Nog een keer proberen. Vaak hebben anderen het voor je gekozen: je ouders in je opvoeding (kleren netjes op een stapel. Eerst je huiswerk, dan spelen/gamen/ met je vrienden op pad). De school kiest wat je leert als het gaat om welke rekenmethode ze gebruiken. Later op school koos je voor een deel je eigen vakken. Zelf (met her en der wat invloeden om je heen.)

Je leert door het leven te leven, te ervaren: je valt, je staat op. Je komt ergens hopelijk sterker uit, als iets vervelends je overkomt. Je leert het leven meer in het moment te leven, als je net een dierbare hebt verloren. Je leert harder ergens voor te werken als je ècht iets wilt. Soms leren we tegenstrijdige dingen. Maar op een of andere manier filteren we er uit, wat voor ons is.

2) Waar je voor kiest

Ook zijn er dingen die je leert, die je ontwikkelt, waar je voor kiest. Ik heb leren duiken, vond ik gaaf. Had ik (nog) niet nodig om te overleven, deed ik omdat ik het leuk vond. Omdat ik het wilde. Ik heb geleerd een betere trainer/ coach te zijn, door veel te oefenen, mee te kijken, opleidingen te volgen, boeken te lezen, te praten en te luisteren naar anderen.

Ik heb geleerd nu te leven. Geen spijt te hebben. Te kiezen íets te doen in plaats van niets, ook als ik het niet weet: doe iets. Dit heb ik niet direct in een cursus geleerd, maar in het leven. En tegelijkerijd, kwam dat gesprek of die training wel net op het moment dat ik er in mijn leven ook mee bezig was: vaak versterken meerdere invloeden elkaar. Een training, een gesprek met een vriendin, het lezen van een artikel wat je aandacht trekt.

Om over na te denken

Misschien wil je er even over nadenken:

  • Wat heb jij de afgelopen jaar geleerd en ontwikkeld omdat je het wilde?
  • Wat het je geleerd omdat het je overkwam, op je pad kwam?
  • En van datgene wat je hebt ontwikkeld bij jezelf, waarop ben je het meest trots en het meest blij dat je dat nu in je pakket hebt?

Lees ook: Overtuigingen die jouw ontwikkeling in de weg staan

Een leven lang leren: 3 vragen om je verder te helpen

Is geen keus. Dat gebeurt je sowieso. Maar een leven lang nog meer leren en ontwikkelen omdat jij het wil? Dat kan ook. Wil je dat? Dan hier 3 vragen om je verder te helpen:

  1. Wat wil jij komend jaar leren of ontwikkelen? (zingen, leiding geven, met minder stress mijn werk met plezier doen, tango dansen.)
  2. Wat is je eerste stap om deze beweging in gang te zetten? (zet er één, binnen 72 uur, dan heb je het meeste kans op succes. Alles begint met een eerste stap.)
  3. Kijk eens naar je antwoorden op de vraag waar  je trots op bent/ blij mee bent, waar wil je nog meer van?

Veel plezier met je leven te leven!

Lees ook: Fixed & Growth Mindset: waarom de een sneller leert dan de ander

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.