YouTube of een meter managementboeken?
Er zijn managers ook in de top van organisaties die nog nooit een managementboek hebben gelezen. Ik sprak onlangs een gemeentesecretaris die mij toevertrouwde dat hij eigenlijk alleen maar YouTube filmpjes bekijkt als het gaat om managementtheorie. Ben Tichelaar wordt aanbeden omdat hij de inzichten van alle Goeroe’s er in een dag doorjaagt. De vraag is dan ook, waarom zou jij een managementboek moeten lezen? Wat heb je daaraan?
Ricardo Semler, een zeer succesvol ondernemer uit Brazilië vond dat werk net zo motiverend zou moeten zijn als bijvoorbeeld het spelen in een band. Hij schafte prikklok-systemen af en ontsloeg een groot deel van de gevestigde managementorde van het bedrijf dat hij van zijn vader had overgenomen. Dat leidde uiteindelijk tot een imperium van meerdere zeer succesvolle ondernemingen waarin mensen heel veel vrijheid hebben en de managers worden beoordeeld door hun personeel, in plaats van andersom. In zijn biografie lees je hoe hij zichzelf met vallen en opstaan heeft ontwikkeld en hoe hij daarin succesvol is geworden. Semler volgde zijn gevoel en liet zich niet leiden door allerlei traditionele managementprincipes.
Leiderschap is aangeboren
Leiderschap is voor een deel een aangeboren kwaliteit. Je herkent toekomstige leiders al op het schoolplein of op het voetbalveld. Het zijn niet altijd de grootste schreeuwers, maar wel initiatiefrijke kinderen die goed kunnen communiceren, ze hebben een goed stel hersens en over het algemeen een goed zelfvertrouwen. Iemand met aangeboren leiderschapskwaliteiten kan baat hebben bij het af en toe lezen van een managementboek.
Maar hoeveel moet je dan lezen? Veel managementboeken heb je na de eerste vijf hoofdstukken wel uit. De rest van de hoofdstukken is vaak wat herkauwen van de inzichten die als het goed is al in de eerste drie hoofdstukken zijn beschreven.
Zeggen en doen…
Ik ken managers die allerlei boeken hebben gelezen maar er nooit iets van leren. Dat zijn de mensen die met de mond hele andere dingen roepen dan ze in de praktijk laten zien. Ze lezen die boeken misschien om te vertellen hoe het hoort, maar op de een of andere manier zie je het nooit terug in hun gedrag. Ik ken ook managers die aan een paar woorden genoeg hebben om ineens een belangrijke stap te zetten.
Kortom, er is eigenlijk geen zinnig woord te zeggen over het nut van het lezen van managementboeken.
Lezen én ervaren!
Als jij het gevoel hebt dat je nog wel iets wilt en kunt leren op het vlak van management of leiderschap weet dan dat je jezelf vooral ontwikkelt door een combinatie van nieuwe inzichten én nieuwe ervaringen. Een managementboek geeft je hopelijk nieuwe inzichten, maar je leert pas beter leidinggeven als je die inzichten omzet in nieuw gedrag.
Ontwikkel je eigen verhaal
In plaats van managementboeken kun je ook kiezen voor biografieën. Door iemands levensverhaal te lezen met het doel iets te leren vorm je je eigen theorie over wat wel en niet werkt in de wereld. En dat is iets wat vaak veel waardevoller is dan de theorie van de zoveelste managementgoeroe. De sterkste leiders hebben leiderschap ontwikkeld van binnenuit. Mandela heeft in die 27 jaar op Robbeneiland niet iedere week een boek besteld bij Managementboek. Wel las hij Shakespeare en Max Havelaars Multatuli. En heel veel literatuur. Verder leerde hij Afrikaans, de taal van de onderdrukker en las onder meer de biografie van John Vorster, een van de apartheidsleiders, president van Zuid Afrika van 1966 tot 1978.
‘Een van de dingen waardoor ik terugverlangde naar de gevangenis, was dat ik na mijn vrijlating zo weinig tijd had om te lezen, om na te denken en voor rustige reflectie.’
(Nelson Mandela)
Je groeit vooral door een combinatie van eigen wijsheden, gezond boerenverstand en de kunst om net op het juiste moment de juiste boeken of “leraren” in te schakelen die je weer een stukje verder kunnen helpen of je uitdagen iets te doen buiten je comfortzone.
Tot slot: zou je je eigen verhaal al kunnen schrijven? Wat heb jij tot nu toe geleerd van je eigen ervaringen? Heb jij voldoende tijd om daar over na te denken?