Als je iemand als matig beoordeelt, wie heeft er dan een probleem?

Wiens probleem is het?

Ik sprak een medewerkster van een groot bedrijf die me trots vertelde dat ze een goede beoordeling had gehad en daarom mocht ze nu een cursus volgen.

Ik snap daar niets van.

Nou ja, eigenlijk snap ik het wel, maar ik vind het een beetje dom.

Waarom moet een goede beoordeling worden gekoppeld aan een cursus? Dat suggereert namelijk dat iemand met een slechte beoordeling geen cursus mag volgen. Dat is nu juist precies verkeerd. Als iemand niet goed presteert dan is er iets aan de hand. Dan moet je dat als leidinggevende dus onderzoeken. Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom iemand onder de maat presteert:

1) Ongeschikt voor het werk

Het kan zijn dat iemand niet geschikt is voor het werk dat hij doet. Het is te zwaar, boven zijn niveau. Dan is het dus zaak om te kijken of hij op het juiste niveau kan komen, bijvoorbeeld door een cursus te volgen of je zoekt uit of het er überhaupt wel inzit. Want kennelijk heb jij als leidinggevende geen goede match weten te maken tussen persoon en werk. Daar heb je dus werk te doen.

Lees ook: Wat kost een niet goed functionerende medewerker?

2) Onvoldoende gemotiveerd 

Het kan ook zijn dat iemand niet voldoende gemotiveerd is, zoals we dat vaak noemen. De passie is er niet, het vuur raakt uit. Dan wordt het dus tijd om uit te zoeken wat iemand nodig heeft om weer met voldoende energie aan het werk te gaan. Dat betekent overigens niet dat je dus op zoek moet gaan naar oplossingen voor dit probleem, dat kan de medewerker zelf prima doen. Wat heb jij nodig om weer met energie aan de slag te gaan? Simpele vraag toch? Op basis van het antwoord kan je kijken wat je eventueel kunt bieden. Als je niets te bieden hebt, dan wordt het tijd om op zoek te gaan naar een oplossing om de werkplek te verlaten. Kortom, in dit geval is er werk aan de winkel voor beide!

Lees ook: Kun je een werknemer wel ontslaan zonder dossier?

3) Te weinig toegevoegde waarde

Een ander punt is dat iemand wel gepassioneerd bezig is en het werk ook wel aan kan, maar dat het eigenlijk niet meer zo nuttig is. Hij werkt zo hard, maar niet aan dingen waar we echt iets aan hebben. Geen daadwerkelijke toegevoegde waarde. Opnieuw redenen om op zoek te gaan naar een oplossing. Misschien ander werk gaan doen binnen het team eventueel hiervoor een cursus volgen of toch buiten het team op zoek te gaan naar een plek waar hij wel voldoende toegevoegde waarde heeft.

Hoe dan ook; een slechte beoordeling betekent altijd dat je als leidinggevende aan het werk moet. 

Confronteren met eigen verantwoordelijkheid en faciliteren

Het is de kunst om de medewerker te confronteren met zijn eigen verantwoordelijkheid en gelijktijdig is het de aan de leiding om te kijken in hoeverre hij de medewerker kan faciliteren of begeleiden totdat uiteindelijk iedereen weer blij en tevreden is met de geleverde prestaties. Een cursus hoort dan eventueel bij de mogelijkheden.

Een slechte beloning mag nooit op zichzelf staan. Als je van mensen houdt, en dat moet je volgens mij als je leiding geeft, dan is er altijd een vorm van zorg nodig voor degene die slecht uit de verf komt. Met zorg bedoel ik niet pappen en nathouden, maar confronteren en op zoek gaan een oplossing. Bij het zoeken naar de oplossing hebben zowel medewerker als leidinggevende een verantwoordelijkheid.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.