Ben jij een Micromanager?

pijl
afbeelding van een micromanager

Ben jij een micromanager? Dit zijn de symptomen

Een micromanager bemoeit zich nogal met de details. Het is onderzocht dat de productiviteit bij werknemers die werken onder een micromanager beduidend lager is dan als dat niet het geval is. Ze gebruiken lang niet hun volle denkvermogen omdat de ‘baas’ hun voortdurend aanstuurt. Hierdoor kunnen ze op een bepaald moment niet meer zelf nadenken, maar alleen nog maar doen wat er wordt gezegd. Weg is het gevoel voor eigenaarschap…

Wat zijn de signalen van een micromanager?

1. Controle

Alles gaat over jouw bureau, je weet overal vanaf. Je hebt dat nodig om zogenaamd het overzicht te houden. Er worden geen besluiten genomen zonder jouw aanwezigheid en je weet van iedereen precies waar hij mee bezig is.

2. Jouw werkwijze is heilig

Er is maar één manier om het werk te doen, namelijk jouw eigen manier. Je bent er van overtuigd dat dit de juiste manier is en verwacht van je medewerkers dat ze de werkzaamheden ook op deze manier uitvoeren.

3. Ongeduldigheid

Je geeft mensen te weinig tijd om de klus te klaren. Dat komt eigenlijk omdat je heimelijk het idee hebt dat jij het zelf beter en sneller zou kunnen.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

4. Constant in contact

Je bent voortdurend in beeld en bepalend bij iedere tussenstap die er gemaakt wordt om de klus te klaren. Er gaat geen dag voorbij zonder dat je even de status checkt en je bemoeit met de gang van zaken op de werkvloer.

5. Te veel informatie

Je geeft de medewerkers veel te veel informatie. Je overspoelt ze met te veel instructies op detailniveau.

5 tips om minder te micro-managen

Herken jij je in meerdere van de bovenstaande punten? Grote kans dat jij ook zo’n micromanager bent. Hieronder 5 tips om minder te micro managen:

1. Relax….

Je hoeft niet alles te weten. Jouw toegevoegde waarde hangt niet samen met het feit dat je overal vanaf moet weten.

2. Laat los

Laat mensen op hun manier het werk doen. Werkzaamheden zijn vaak op  verschillende manieren uit te voeren. Als iemand dit zelf kan bepalen, zul je zien dat hij meer eigenaarschap toont.

3. Wees geduldig

Geef de mensen voldoende tijd om klus te klaren en neem het niet over. Geef ze de mogelijkheid om van hun ervaringen te leren ook al duurt het dan soms wat langer.

Leidinggeven zonder 'manager' te worden

Lees hét boek voor leidinggevenden
boektip

4. Geef ruimte

Ga er niet (continu) bovenop zitten. Laat mensen hun gang gaan en wees niet bij iedere tussenstap in een project of klus in beeld.

5. Verschaf doelbewust informatie

Geef alleen díe informatie die nodig is om de klus te klaren en om het resultaat te bereiken. Laat het verder los en je zult zien dat medewerkers zelf de juiste informatie gaan vinden. Stuur dus vooral op het gewenste effect. Lees hier meer over in het boekje Leidinggeven en Waardecreatie.

Dienend Leiderschap

Leer de kracht van dienend leiderschap en versterk je team
toptraining
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.