De positieve kanten van de Coronacrisis

positieve kanten corona

We zijn meer mens dan ooit

Leren van je ervaringen, pro-actief handelen, oplossingsgericht denken en doen, eigenaarschap tonen… Het is een gekke tijd, want alles waar wij dagelijks over “prediken” in onze trainingen, tijdens teamcoaching of bij organisatieontwikkeling, is nu meer dan ooit belangrijk. Hoe mooi is het om te zien dat er ondanks alle ellende ook prachtige, positieve dingen ontstaan in de samenleving tijdens deze corona situatie. Natuurlijk zitten we in een rare onwerkelijke crisis. Natuurlijk hebben veel mensen het zwaar, maar wat aandacht krijgt groeit… dus laten we niet vergeten wat er allemaal voor moois aan het ontstaan is.

  • Meer samenhang en zorg voor elkaar
  • Het milieu krijgt even rust en de lucht wordt schoner
  • Regels zijn minder belangrijk, eigen initiatief krijgt de ruimte
  • De regering is in staat om sneller te kunnen beslissen
  • Supersnelle innovatie binnen het onderwijs
  • Banken die ineens mee gaan helpen
  • Een enorm aanbod aan online kennis 
  • Gratis de nieuwste TV series kijken

positieve kanten corona

En zo kunnen we nog even doorgaan. De samenleving krijgt een harde reset. Dat heeft nadelen, maar geeft ook ruimte om in de toekomst anders tegen zaken aan te kijken. Er blijkt veel mogelijk als je het samen maar wilt en los leert te komen van vastgeroeste patronen en gewoontes. Hieronder een willekeurige greep uit alle positieve ontwikkelingen die we zien tijdens deze corona crisis.

Het onderwijs innoveert op topsnelheid

Het onderwijs is enorm hard aan de slag gegaan met het inzetten van online mogelijkheden. Hierdoor is er een fantastische innovatiekracht ontstaan en ontwikkelt zich een nieuwe mindset die anders nog zeker vijf jaar zou hebben geduurd. En er ontstaan nieuwe initiatieven. Misschien kunnen we straks veel makkelijker een paar maanden naar het buitenland doordat de kinderen op afstand dan alsnog onderwijs kunnen krijgen. 

Nieuwe initiatieven

Er ontstaat op allerlei manieren nieuwe bedrijvigheid. Met daarbij telkens de bedoeling centraal. Zo is er bijvoorbeeld een website gemaakt om horecaondernemers te helpen hun overgebleven voorraad te kunnen verkopen. En we zien in allerlei steden ontwikkelingen op gang komen om de horeca te steunen. Bijvoorbeeld door het opzetten van een eigen bezorgdienst voor restaurants die normaal elkaar concurrent zijn, maar nu samenwerken.

Het milieu

positieve kanten corona

De natuur profiteert van de situatie. De lucht was sinds lang niet meer zo schoon en in het water van Venetië kan je de vissen weer zien zwemmen. Doordat er nu veel minder stikstof wordt uitgestoten in het verkeer kunnen we veel leren van de effecten. Dat levert nieuwe inzichten op en is tijdelijk sowieso goed voor de natuur; En we hebben niemand meer horen zeuren over het aanpassen van de maximum snelheid.

Banken zien zich als deel van de oplossing

De Topman Rabo zegt: in de vorige crisis waren wij onderdeel van het probleem, nu onderdeel van de oplossing. Banken maken de beweging; terug naar de bedoeling. 

Gratis vermaak en kennis vergaren

Zwembaden zijn dicht, maar Ziggo en KPN stellen gratis hun betaalzenders beschikbaar
Denkproducties heeft mooie thuiswerkseminars online gezet en als je even rondkijkt op Linkedin of elders dan is er van alles bij te scholen via online platforms. 

Nederland beweegt

De best verkopende online producten zijn onder meer trampolines, halters, weerstandsband, yogamatjes en badmintonnetjes. Je ziet meer mensen hardlopen en wielrennen dan ooit, in de parken zie je meer mensen sporten dan ooit. Kortom we laten ons niet opsluiten met alleen maar Netflix. We gaan bewegen. In Amsterdam deden een aantal personal trainers een bootcamp voor mensen op de balkons.

Online feestjes

Positieve kanten CoronaWil je een keer stappen in Apeldoorn, Amsterdam of Groningen, of in New York….maar je woont niet om de hoek? Dan kan dat nu door in te haken bij een van de vele livestream-feestjes die overal worden georganiseerd. Oké je moet zelf je drank regelen, maar het kost je dan ook helemaal niets. Of wil je samen met Sheryl Crow gaan mediteren? Het kan gewoon door in te loggen op haar Instagram account. We are all-in this together, dus we kunnen overal ter wereld inhaken. Het is dan weliswaar geen echt face-to-face contact, maar toch. Misschien wordt het tijd dat we allemaal ook een VR bril krijgen om nog meer te ervaren dat je ook zonder fysiek contact plezier kunt maken met elkaar.
Er is ook een beweging gaande van mensen die iedere avond in Nederland om 20.00 uur mediteren, het schept een band en geeft mooie verstilling. Afgelopen zaterdag was er een vergelijkbaar initiatief.

Waardering voor de zorg

Het is maar een gebaar natuurlijk, dat applaudisseren voor alle hulpverleners. Maar we kunnen zeggen dat er toch wel een stuk meer erkenning is voor alle hardwerkende vitale beroepen dan een jaar geleden. Ineens krijgt alles een ander perspectief. Dat is goed nieuws voor deze hardwerkende, vaak onderbetaalde mensen om ons heen.

We’re all in this together

Meer en meer beseffen we ons dat wij in de basis hele sociale wezens zijn. Misschien had Rutger Bregman toch gelijk met zijn boek: ‘Alle mensen deugen’. Een mooi moment trouwens om dit eens te gaan lezen

Vrijdag 20 maart draaiden 183 radiostations op het zelfde moment het nummer You’ll never walk alone. Italianen zongen samen vanaf hun balkons om het gevoel van samen te versterken.

En op straat valt het ons op dat mensen elkaar veel meer aankijken. Oké we geven geen handen meer en we houden wat meer afstand, maar daar komt iets anders voor terug. Een blik van verstandhouding, een glimlach, oogcontact. We beseffen ons dat we er samen in staan en het samen moeten zien te rooien. Mensen zijn minder met zichzelf bezig en kijken om zich heen of ze iets voor een ander kunnen betekenen. Met de #Coronahulp zie je wie er iets te bieden heeft of wie hulp nodig heeft.

Heb je ook positief nieuws? Laat het ons weten en we voegen het toe in ons eerstvolgende nieuwsbrief.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.