Proactief reageren op een crisis
Proactief zijn is een belangrijke eigenschap om weerbaar te zijn en je energie te steken in datgene wat wel kan. Toen we midden in de coronacrisis zaten zag je ineens hoe een crisis bij het proactieve deel van de samenleving ook mooie dingen opleverde. We zetten toen de positieve kanten ervan op een rij. Het is zelfs nu nog boeiend om te zien hoe veerkrachtig en proactief mensen kunnen zijn. Voorbeelden van proactiviteit dus.
Proactiviteit en Veerkracht
Proactief reageren ten tijden van de coronacrisis
We zaten in een rare onwerkelijke crisis. Natuurlijk hebben veel mensen het zwaar, maar wat aandacht krijgt groeit… dus laten we niet vergeten wat er allemaal voor moois ontstond door proactief te reageren.
- Meer samenhang en zorg voor elkaar
- Het milieu kreeg even rust en de lucht werd schoner
- Regels waren minder belangrijk, eigen initiatief kreeg meer ruimte
- De regering was in staat om sneller te kunnen beslissen (oké het ging niet altijd goed, maar toch)
- Het onderwijs innoveerde in de hoogste versnelling ooit
- Banken gingen ineens meehelpen
- Kennisdeling door online tools nam een enorme vlucht
- Mensen konden gratis de nieuwste TV series kijken
En zo kunnen we nog even doorgaan. De samenleving kreeg een harde reset. Dat had nadelen, maar gaf ook ruimte om in de toekomst anders tegen zaken aan te kijken. Er blijkt veel mogelijk als je het samen maar wilt en los leert te komen van vastgeroeste patronen en gewoontes. Hieronder een willekeurige greep uit alle positieve ontwikkelingen die we zage tijdens de corona crisis.
Proactieve leerkrachten
Ook het onderwijs bleek proactief. Het onderwijs ging enorm hard aan de slag gegaan met het inzetten van online mogelijkheden. Hierdoor is er een fantastische innovatiekracht ontstaan en ontwikkelde zich een nieuwe mindset die anders nog zeker vijf jaar zou hebben geduurd. En er ontstonden nieuwe initiatieven. Wellicht kunnen we hierdoor veel makkelijker een paar maanden naar het buitenland doordat de kinderen op afstand dan alsnog onderwijs kunnen krijgen.
Proactief zijn leidt tot initiatieven
Er ontstonde nieuwe bedrijvigheid. Met daarbij telkens de bedoeling centraal. Zo werd er bijvoorbeeld een website gemaakt om horecaondernemers te helpen hun overgebleven voorraad te kunnen verkopen. En we zagen in allerlei steden ontwikkelingen op gang komen om de horeca te steunen. Bijvoorbeeld door het opzetten van een eigen bezorgdienst voor restaurants die normaal elkaar concurrent zijn, maar nu gingen samenwerken.
Positief kijken; Het milieu
De natuur profiteerde van de situatie. De lucht was sinds lang niet meer zo schoon en in het water van Venetië kon je de vissen weer zien zwemmen. Doordat er nu veel minder stikstof werd uitgestoten in het verkeer konden we veel leren van de effecten. Dat leverde nieuwe inzichten op en was tijdelijk sowieso goed voor de natuur; En er was niemand die zeurde over het aanpassen van de maximum snelheid.
Zelfs banken waren proactief en zagen zich als deel van de oplossing
De Topman Rabo zei: in de vorige crisis waren wij onderdeel van het probleem, nu onderdeel van de oplossing. Banken maken de beweging; terug naar de bedoeling.
Gratis vermaak en kennis vergaren
Zwembaden waren dicht, maar Ziggo en KPN stelden gratis hun betaalzenders beschikbaar.
Denkproducties zette mooie thuiswerkseminars online en als je even rondkeek op Linkedin of elders dan bleek er van alles bij te scholen via online platforms.
Ontwikkel je Mindset en Skills
Proactief reageren: Nederland bewoog
De best verkopende online producten waren onder meer trampolines, halters, weerstandsband, yogamatjes en badmintonnetjes. Je zag meer mensen hardlopen en wielrennen dan ooit, in de parken zag je meer mensen sporten dan ooit. Kortom we lieten ons niet opsluiten met alleen maar Netflix. We gingen bewegen. In Amsterdam deden een aantal personal trainers een bootcamp voor mensen op de balkons.
Online feestjes
Wilde je een keer stappen in Apeldoorn, Amsterdam of Groningen, of in New York….maar je woonde niet om de hoek? Dan kon dat ineens door in te haken bij een van de vele livestream-feestjes die overal werden georganiseerd. Oké je moest zelf je drank regelen, maar het kostte je dan ook helemaal niets. Of wilde je samen met Sheryl Crow gaan mediteren? Het kon gewoon door in te loggen op haar Instagram account.
We are all-in this together, dus we kunnen overal ter wereld inhaken. Het is dan weliswaar geen echt face-to-face contact, maar toch. Misschien moeten we allemaal een VR bril krijgen om nog meer te ervaren dat je ook zonder fysiek contact plezier kunt maken met elkaar.
Er was ook een beweging gaande van mensen die iedere avond in Nederland om 20.00 uur mediteerden, het schiep een band en gaf mooie verstilling.
Waardering voor de zorg
Het was maar een gebaar natuurlijk, dat applaudisseren voor alle hulpverleners. Maar we kunnen zeggen dat er toch wel een stuk meer erkenning is voor alle hardwerkende vitale beroepen dan voorheen. Ineens krijgt alles een ander perspectief. Dat is goed nieuws voor deze hardwerkende, vaak onderbetaalde mensen om ons heen.
We’re all in this together
Meer en meer beseffen we ons dat wij in de basis hele sociale wezens zijn. Misschien had Rutger Bregman toch gelijk met zijn boek: ‘Alle mensen deugen’. Een mooi moment trouwens om dit eens te gaan lezen.
Vrijdag 20 maart draaiden 183 radiostations op het zelfde moment het nummer You’ll never walk alone. Italianen zongen samen vanaf hun balkons om het gevoel van samen te versterken.
En op straat viel het ons op dat mensen elkaar veel meer aankijken. Oké we geven geen handen meer en we houden wat meer afstand, maar daar kwam iets anders voor terug. Een blik van verstandhouding, een glimlach, oogcontact. We beseffen ons dat we er samen in staan en het samen moeten zien te rooien. Mensen zijn minder met zichzelf bezig en kijken om zich heen of ze iets voor een ander kunnen betekenen. Met de #Coronahulp zag je wie er iets te bieden heeft of wie hulp nodig heeft.
Proactief reageren op een crisis
Voorbeelden genoeg dus. Misschien was je het alweer vergeten. Toch is het goed om jezelf te beseffen. Het was een gekke tijd, maar veerkracht en proactiviteit hielp ons er doorheen. Proactiviteit is een eigenschap die enorm belangrijk is om wendbaar te blijven in toekomst. Voor zowel teams als voor individuen.