Proactief reageren op een crisis

arrow_1.png
proactief omgaan met een crisis

Proactief reageren op een crisis

Proactief zijn is een belangrijke eigenschap om weerbaar te zijn en je energie te steken in datgene wat wel kan. Toen we midden in de coronacrisis zaten zag je ineens hoe een crisis bij het proactieve deel van de samenleving ook mooie dingen opleverde. We zetten toen de positieve kanten ervan op een rij. Het is zelfs nu nog boeiend om te zien hoe veerkrachtig en proactief mensen kunnen zijn. Voorbeelden van proactiviteit dus.

Proactief reageren ten tijden van de coronacrisis

We zaten in een rare onwerkelijke crisis. Natuurlijk hebben veel mensen het zwaar, maar wat aandacht krijgt groeit… dus laten we niet vergeten wat er allemaal voor moois ontstond door proactief te reageren.

  • Meer samenhang en zorg voor elkaar
  • Het milieu kreeg even rust en de lucht werd schoner
  • Regels waren minder belangrijk, eigen initiatief kreeg meer ruimte
  • De regering was in staat om sneller te kunnen beslissen (oké het ging niet altijd goed, maar toch)
  • Het onderwijs innoveerde in de hoogste versnelling ooit
  • Banken gingen ineens meehelpen
  • Kennisdeling door online tools nam een enorme vlucht
  • Mensen konden gratis de nieuwste TV series kijken

En zo kunnen we nog even doorgaan. De samenleving kreeg een harde reset. Dat had nadelen, maar gaf ook ruimte om in de toekomst anders tegen zaken aan te kijken. Er blijkt veel mogelijk als je het samen maar wilt en los leert te komen van vastgeroeste patronen en gewoontes. Hieronder een willekeurige greep uit alle positieve ontwikkelingen die we zage tijdens de corona crisis.

Proactieve leerkrachten

Ook het onderwijs bleek proactief. Het onderwijs ging enorm hard aan de slag gegaan met het inzetten van online mogelijkheden. Hierdoor is er een fantastische innovatiekracht ontstaan en ontwikkelde zich een nieuwe mindset die anders nog zeker vijf jaar zou hebben geduurd. En er ontstonden nieuwe initiatieven. Wellicht kunnen we hierdoor veel makkelijker een paar maanden naar het buitenland doordat de kinderen op afstand dan alsnog onderwijs kunnen krijgen.

Proactief zijn leidt tot initiatieven

Er ontstonde nieuwe bedrijvigheid. Met daarbij telkens de bedoeling centraal. Zo werd er bijvoorbeeld een website gemaakt om horecaondernemers te helpen hun overgebleven voorraad te kunnen verkopen. En we zagen in allerlei steden ontwikkelingen op gang komen om de horeca te steunen. Bijvoorbeeld door het opzetten van een eigen bezorgdienst voor restaurants die normaal elkaar concurrent zijn, maar nu gingen samenwerken.

Positief kijken; Het milieu

De natuur profiteerde van de situatie. De lucht was sinds lang niet meer zo schoon en in het water van Venetië kon je de vissen weer zien zwemmen. Doordat er nu veel minder stikstof werd uitgestoten in het verkeer konden we veel leren van de effecten. Dat leverde nieuwe inzichten op en was tijdelijk sowieso goed voor de natuur; En er was niemand die zeurde over het aanpassen van de maximum snelheid.

Zelfs banken waren proactief en zagen zich als deel van de oplossing

De Topman Rabo zei: in de vorige crisis waren wij onderdeel van het probleem, nu onderdeel van de oplossing. Banken maken de beweging; terug naar de bedoeling.

Gratis vermaak en kennis vergaren

Zwembaden waren dicht, maar Ziggo en KPN stelden gratis hun betaalzenders beschikbaar.
Denkproducties zette mooie thuiswerkseminars online en als je even rondkeek op Linkedin of elders dan bleek er van alles bij te scholen via online platforms.

Ontwikkel je Mindset en Skills

Trainingen - Inspiratiesessies - Elearning
Sterke Mensen

Proactief reageren: Nederland bewoog

De best verkopende online producten waren onder meer trampolines, halters, weerstandsband, yogamatjes en badmintonnetjes. Je zag meer mensen hardlopen en wielrennen dan ooit, in de parken zag je meer mensen sporten dan ooit. Kortom we lieten ons niet opsluiten met alleen maar Netflix. We gingen bewegen. In Amsterdam deden een aantal personal trainers een bootcamp voor mensen op de balkons.

Online feestjes

afbeelding positief reageren op crises

Wilde je een keer stappen in Apeldoorn, Amsterdam of Groningen, of in New York….maar je woonde niet om de hoek? Dan kon dat ineens door in te haken bij een van de vele livestream-feestjes die overal werden georganiseerd. Oké je moest zelf je drank regelen, maar het kostte je dan ook helemaal niets. Of wilde je samen met Sheryl Crow gaan mediteren? Het kon gewoon door in te loggen op haar Instagram account.

We are all-in this together, dus we kunnen overal ter wereld inhaken. Het is dan weliswaar geen echt face-to-face contact, maar toch. Misschien moeten we allemaal een VR bril krijgen om nog meer te ervaren dat je ook zonder fysiek contact plezier kunt maken met elkaar.
Er was ook een beweging gaande van mensen die iedere avond in Nederland om 20.00 uur mediteerden, het schiep een band en gaf mooie verstilling.

Waardering voor de zorg

Het was maar een gebaar natuurlijk, dat applaudisseren voor alle hulpverleners. Maar we kunnen zeggen dat er toch wel een stuk meer erkenning is voor alle hardwerkende vitale beroepen dan voorheen. Ineens krijgt alles een ander perspectief. Dat is goed nieuws voor deze hardwerkende, vaak onderbetaalde mensen om ons heen.

We’re all in this together

Meer en meer beseffen we ons dat wij in de basis hele sociale wezens zijn. Misschien had Rutger Bregman toch gelijk met zijn boek: ‘Alle mensen deugen’. Een mooi moment trouwens om dit eens te gaan lezen.

Vrijdag 20 maart draaiden 183 radiostations op het zelfde moment het nummer You’ll never walk alone. Italianen zongen samen vanaf hun balkons om het gevoel van samen te versterken.

En op straat viel het ons op dat mensen elkaar veel meer aankijken. Oké we geven geen handen meer en we houden wat meer afstand, maar daar kwam iets anders voor terug. Een blik van verstandhouding, een glimlach, oogcontact. We beseffen ons dat we er samen in staan en het samen moeten zien te rooien. Mensen zijn minder met zichzelf bezig en kijken om zich heen of ze iets voor een ander kunnen betekenen. Met de #Coronahulp zag je wie er iets te bieden heeft of wie hulp nodig heeft.

Proactief reageren op een crisis

Voorbeelden genoeg dus. Misschien was je het alweer vergeten. Toch is het goed om jezelf te beseffen. Het was een gekke tijd, maar veerkracht en proactiviteit hielp ons er doorheen. Proactiviteit is een eigenschap die enorm belangrijk is om wendbaar te blijven in toekomst. Voor zowel teams als voor individuen.

Schrijf je direct in en mis niks over het thema 'Persoonlijk Leiderschap'
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
Logo-PA-nieuw (1)
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.