Reboarden tijdens Corona, een succesvolle doorstart voor teams

reboarding

Ondanks dat we misschien iets vaker weer fysiek bij elkaar komen blijft het advies nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken.

Het duurt dus langer… We blijven dus voor een deel online samenwerken. Volhouden dus. We willen wel in verbinding met elkaar blijven. We willen ook datgene wat ons is ‘overkomen’ kunnen hanteren en we willen gelijktijdig voorbereid zijn op wat er nog aan staat te komen. Daarom zijn veel teams en teamleiders/teamcoaches aan het nadenken over hoe je dit zorgvuldig en effectief doet. In dit artikel deel ik graag wat hierbij belangrijk is en hoe je dit vorm kunt geven. Het helpt je om de juiste keuzes te maken en juist nu te investeren in de kracht van samenwerken.

Wat speelt er bij jou?

Veel van onze klanten zijn terecht angstig voor mogelijke negatieve consequenties voor het teamgevoel. Wij krijgen vragen te horen zoals deze:

  • Hoe voorkom ik dat het teamgevoel straks verdwenen is?
  • Hoe voorkom ik dat voorheen gemotiveerde medewerkers af gaan haken?
  • Hoe voorkom ik dat het team terugvalt in oude patronen waar je eigenlijk net afscheid van had genomen?
  • Hoe voorkom ik dat de kanjers in jouw team uitgeput raken, opgeven of vertrekken?

Aan de andere kant zien we ook managers en teamleden die allerlei kansen zien en zich bijvoorbeeld afvragen:

  • Welke ervaringen uit deze periode kunnen we gebruiken om nieuwe stappen te zetten?
  • Hoe kunnen we ons, op basis van de recente ervaringen nu voorbereiden op mogelijke toekomstscenario’s?
  • Welke oude werkwijzes hoeven we niet meer terug en welke nieuwe werkwijzes willen we juist behouden?

Een nieuwe tijd brengt nieuwe uitdagingen voor teams

De komende periode beginnen medewerkers, na een lange periode van thuiswerken weer iets meer naar kantoor te komen. Een periode waarin veel is gebeurd, veel is veranderd. De meeste mensen hebben het ‘echte’ contact met hun collega’s erg gemist en zien er naar uit om hen weer te ontmoeten, binnen de beperkingen van de geldende maatregelen. Voor veel mensen is het ook een ingrijpende periode geweest, met wellicht ziekte of verlies, heel hard werken, of juist een gebrek aan doelen of structuur. Het thuis werken heeft voordelen, maar ook nadelen. Mensen hebben positieve effecten ervaren, zoals veel vrijheid, efficiënt kunnen werken, geen reistijd. Maar ook negatieve consequenties, zoals weinig verbinding met collega’s of leidinggevenden of minder betrokkenheid bij het werk, de afdeling of de organisatie. Doet mijn werk er eigenlijk wel toe? Als er geen ruimte is voor deze ervaringen kan de terugkomst voelen als een koude douche.

“We hebben het ‘echte’ contact gemist!”

Kortom, mensen nemen met veel en hele diverse ervaringen deel aan het team. Daarom is het belangrijk goed te bedenken hoe je hier zorgvuldig mee omgaat. Wij adviseren om een moment te plannen om als het ware opnieuw samen te komen. Geef dit opnieuw instromen of reboarding een passende vorm en markeer het als nieuwe start om je als team klaar te maken voor de toekomst.

Het Corona supermarkt gevoel

Wil je dat de terugkeer hetzelfde gevoel oproept als eenbezoek aan de supermarkt tijdens de Coronapiek? regels, wachten en ontsmetten? Of wil je zorgen dat de medewerker zich welkom voelt, vieren dat ze er weer zijn er een betekenisvol moment van maken.

De afgelopen periode heeft veel van de mensen gevraagd en zal de komende maanden ook nog veel van de mensen vragen. Met een goede aanpak gaat je team veerkrachtig aan het werk en neemt ieder teamlid eigenaarschap om sterker uit deze crisis te komen.

Veerkracht, wendbaarheid en Eigenaarschap

Het is echt heel zinvol om het reboarden vorm te geven. Natuurlijk is ieder team anders en zullen de behoeftes verschillen. Daarom is het goed om van te voren keuzes te maken over welke onderdelen van het reboarden belangrijk zijn. Wij zien behoeftes aan een soort basismodule, gericht op het opnieuw verbinden met elkaar maar ook de behoeftes om het moment aan te grijpen om het team verder klaar te stomen voor de toekomst. Je kunt dit natuurlijk zelf organiseren, maar wij hebben de programma’s inmiddels voor jou ontwikkeld binnen P&A Talentontwikkeling.

Reboarden voor teams: waar wil je aandacht aan schenken?

Begin met de basis, opnieuw verbinden: Hoe zorgen we er voor dat iedereen zich weer (of alsnog) welkom en verbonden voelt met elkaar en met de missie van het team?

Verdere verdieping:

  1. Versterken van Eigenaarschap: Hoe gebruiken we juist dit moment om Eigenaarschap binnen het team te versterken?
  2. Scenarioplanning: Hoe zorgen we dat we weten wat er nog aan staat te komen en hoe bereiden we ons hier effectief op voor?
  3. Anders samenwerken: Hoe trekken wij lessen uit de recente ervaringen m.b.t. de huidige en gewenste manier van samenwerken.

Juist nu: Kansen pakken en risico’s vermijden

Voorkom dat je dit moment voorbij laat gaan, kansen laat liggen of het risico loopt dat je er nog een crisis bij krijgt. Neem gerust contact op. Wij denken graag met je mee.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.