Resultaatafspraken die wél effect hebben

Nieuwe tijd, nieuw management

We leven in een tijd waarin we afscheid aan het nemen zijn van oude management-dogma’s als “meten is weten” en “vertrouwen is goed, maar controle is beter”. De ongelijkwaardigheid tussen management en werkvloer, die ontstond in de tijd van de industriële revolutie, is langzaam aan het verdwijnen.

Schouder aan schouder

Ik zie meer en meer dat werkgevers en medewerkers schouder aan schouder aan dezelfde droom werken. Ik kom bij bedrijven waar je aan iedere willekeurige medewerker kan vragen waar hij mee bezig is en dan krijg ik  een trotse blik en een mooi verhaal over hoe hij bijdraagt aan de gezamenlijke droom (beedoeling) van de organisatie van waar hij deel uit maakt. Net als in de zestiger jaren de portier bij NASA op deze vraag met een trotse blik antwoordde:  “We are putting a man on the moon”.

Harde afspraken en Soft-skills gaan prima samen

We leven in een mooie tijd waarin meer en meer wordt gezien dat  soft-skills en harde afspraken prima samengaan. Want je kunt  heel goed afspraken met elkaar maken over ieders toegevoegde waarde aan de gezamenlijke missie. Maar gelijktijdig kun je je medewerkers coachen en ondersteunen en ruimte geven om te zorgen dat hun toegevoegde waarde ook daadwerkelijk uit de verf kan komen.

Managen van medewerkers is energieverspilling

De tijd van pappen en nathouden is voorbij. Medewerkers die de kantjes er vanaf lopen gaan we niet meer managen. Dat is namelijk een oude manier die zijn tijd heeft gehad. Het werkt niet en kost bergen energie bij zowel management als collega’s. Medewerkers die de kantjes er vanaf lopen gaan we vragen hoe zij van plan zijn om bij te dragen aan het collectieve belang. We maken ze verantwoordelijk voor hun eigen leven. Dat is nieuw gedrag. Dat is nieuw leiderschap. Afspraken maken en verder ben je vrij als medewerker. Eigen verantwoordelijkheid, daar gaat het om.

Van werknemer naar medewerker

Werkgevers en werknemers. Wie heeft dat toch bedacht. We willen geen mensen die werknemer zijn, nee we willen mensen waar we mee samenwerken. Medewerkers dus. Als je medewerkers hebt dan is het ook logisch dat je met elkaar in gesprek gaat over wat iedereen toe gaat voegen de komende periode. Maar goed lezen hoor. JE GAAT IN GESPREK! Dat is dus niet het zelfde als JE GAAT RESULTATEN OPLEGGEN. En nu ben ik aangekomen bij het punt dat ik wil maken. Resultaatafspraken doe je in deze tijd niet meer top-down. Dat doe je samen in een gelijkwaardige dialoog.

Resultaten afspraken middels een gelijkwaardige dialoog

Het is prachtig om leiding te geven aan een team van gelijkgestemde collega’s die allemaal bij willen dragen aan de collectieve ambities. Wat willen we betekenen voor de (interne of externe) klant? En hoe gaan we dat samen voor elkaar krijgen?

Resultaatafspraken maken – nieuw stijl –  betekent dat je dit doet van uit de Bedoeling, met een houding van gelijkwaardigheid en los komt van functie- of taakomschrijvingen.

Wil je meer weten over Resultaatafspraken? 

In het boekje ‘Leidinggeven, waardecreatie en resultaatafspraken maken’ uit de “KOE-Reeks” lees je er alles over en je krijgt diverse voorbeelden plus een stappenplan om het  anders aan te pakken. Geen kunstje meer voor HRM of voor het hogere management, maar écht samenwerken.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.