Samenwerken als coalitie
P&A staat voor Sterke Teams. Wij geloven we in de kracht van teams. Onze trainers/teamcoaches doen er alles aan om bij te dragen aan de synergie binnen een team. Hierbij geloven wij in de Ubuntu gedachte van waaruit ook iemand als Nelson Mandela mensen bij elkaar kon brengen. Ubuntu is een Afrikaans woord wat zoveel betekent als: Ik ben, omdat wij zijn. Met andere woorden het individu komt pas tot zijn recht als hij deel uit kan maken van een groter geheel, een team, een collectief of in dit geval, een coalitie.
Coalities zijn vaak een soort van gedwongen huwelijken. Eén politieke partij is te klein om zelf het roer in handen te kunnen nemen dus moet er samengewerkt worden met andere partijen. Hoe zorg je dan dat je dit goed vormgeeft ondanks verschillende inzichten of overtuigingen.
Bij ‘normale’ teams adviseren wij altijd dat je tijd neemt om op zoek te gaan naar de gezamenlijke kernwaarden. Vanuit deze kernwaarden vind je elkaar namelijk altijd. Maar bij een coalitie zijn die kernwaarden vaak juist datgene wat kleur geeft aan de individuele partijen. Hoe krijg je het dan toch voor elkaar om gezamenlijk op te trekken?
Recentelijk hebben wij een coalitie ‘gered’ door samen met de betrokken wethouders flink te investeren in de onderlinge verhoudingen. Hieronder hebben we kort weergegeven hoe dat verliep.
Om wie ging het?
Binnen een gemeente van bijna 50.000 inwoners zijn drie coalitiepartijen die samenwerken sinds maart 2018. De heidag werd georganiseerd voor de drie wethouders en drie fractievoorzitters van deze coalitiepartijen.
Wat was het probleem?
Hoewel het doel van de samenwerking helder is, dit is namelijk vastgelegd in het coalitieakkoord, blijkt de weg er naar toe, niet altijd eenvoudig. De samenwerking en onderlinge communicatie verloopt niet altijd optimaal en er zou meer gebruik gemaakt kunnen worden van de onderlinge kwaliteiten. Niet alleen de partijen verschillen van standpunten, ook de drijfveren en kernwaarden van de verschillende leden lagen uiteen. De manier van werken van de leden verschilt ook, waar de een zich vooral richt op relatie, vindt de andere de juiste handelswijze erg belangrijk. Ook dit voelde voor de betrokkenen als een flinke tegenstelling die de onderlinge samenwerking in de weg stond.
Waarom vroegen ze ons?
P&A was in deze gemeente bekend als bedrijf voor het verbeteren van de samenwerking in teams, voor het investeren in een positief samenwerkingsklimaat en een van onze partners, Claudia had een goede klik als professionele teamcoach. Daarnaast had ze geen enkele politieke betrokkenheid en wel veel ervaring met werken in een bestuurlijke context; ervaring in het begeleiden van multidisciplinaire teams met verschillende belangen; ze werd gezien als positief en enthousiast maar ook als iemand die durft te confronteren. Zij nam de klus op haar schouders en we vroegen haar hoe ze het heeft aangepakt.
Geef jij leiding óf ben jij een betrokken HR professional? En heb jij het idee dat het beter zou kunnen, maar weet je nog niet precies waar te beginnen?
Even sparren met Claudia, Martijn of Bas helpt jou verder zonder dat je direct een factuur krijgt. We doen dit ‘gratis’ omdat we hiermee feeling houden met wat er speelt. En natuurlijk leidt dit soms ook tot een mooie samenwerking. Maar daar ligt niet de focus.
Afspraak plannen (Teams of Zoom)? Laat dan je gegevens achter bij Rianne. Zij zorgt dat er meteen een afspraak wordt gepland om even te sparren over jouw situatie.
Hoe heb je je voorbereid?
Ik heb voorafgaand met alle coalitieleden een telefoongesprek gehad. Tijdens deze interviews heb ik met hen kennisgemaakt, hen gevraagd naar hun drijfveren in de politiek, maar vooral ook naar waar ze al heel blij mee zijn en waar volgens hen de verandering moet plaats vinden: onderlinge samenwerking en communicatie.
Welke aanpak heb je gekozen?
Ik heb die dag gewerkt volgens de structuur van de ontwikkelcirkel van Rudy Vandamme. Dit gaf structuur aan de dag, welke uiteindelijk resulteerde in een aantal doelen voor de komende 2,5 jaar.
Hoe verliep de dag?
We zaten op een prachtige lichte locatie in het buitengebied; het was eigenlijk meer een boederijdag dan een heidag. Doordat ik de deelnemers al ‘kende’ naar aanleiding van het telefonisch interview, kon ik gemakkelijk verbinden. De dag zijn we gestart met het maken van onderlinge werkafspraken ‘hoe willen we vandaag met elkaar omgaan?’. Dit resulteerde in een volle flap met een soort spelregels waar iedereen achter stond. Deze samenwerkingsafspraken bleken bepalend voor het verloop van de dag omdat de deelnemers zich hier aan konden vasthouden en elkaar hier op aan konden spreken. Daarnaast leverde het op dat zij deze afspraken ook na de heidag willen hanteren.
De dag verliep verder in openheid. Veel zaken die niet eerder werden uitgesproken werden nu wel benoemd. Juist door de gemaakte afspraken over het “hoe” en wellicht de aanwezigheid van een onpartijdige gespreksleidster voelde men zich veilig genoeg en ontstond de benodigde openheid.
Daar waar de deelnemers de neiging hadden om met elkaar inhoudelijk uit te weiden, zorgde ik ervoor dat zij het weer over de relatie gingen hebben. Dat was immers het doel van de dag. Deze interventie heb ik vaak moeten doen. Het was overduidelijk dat de inhoud comfortabeler was voor hen. Terwijl hun uitdaging juist op relationele vlak lag; om zaken naar elkaar uit te spreken.
Er is deze dag aandacht geweest voor de onderlinge verschillen en er is hier waardering voor uitgesproken, maar er is ook met elkaar gesproken over wat vinden we nu juist lastig aan de ander?
Wat was het resultaat?
De dag verliep in openheid; er was ruimte voor humor, maar ook voor confrontatie. Deelnemers gaven aan dat zijn dit eigenlijk al bij de aanvang van de coalitie hadden moeten doen. Het team heeft deze dag ontdekt welke overeenkomsten en verschillen er zijn. Zij hebben vastgesteld waar als coalitie hun kracht zit, maar ook waar zij aandacht voor moeten hebben.
Ieder team zou bij aanvang al moeten investeren in de onderlinge verhoudingen. Dit scheelt enorm veel ‘ruis’ in de onderlinge communicatie, voorkomt verkeerde verwachtingen en draagt er toe bij dat er geen tegenwerkende ‘onderstroom’ gaat ontstaan.
Geloof jij ook in teams, en wil je hier samen met jouw collega’s stappen in zetten. Kijk dan even wat we zoal voor jou kunnen doen.
- Kies zelf jullie menu
- Op korte termijn in te plannen
- Voorkom dat er mensen afhaken
- Vind oplossingen om hybride samen te werken
- Bouw samen aan het 'nieuwe normaal'
- Maak nieuwe werkafspraken met elkaar