Succesvolle mensen zijn gelukkige mensen, of is het andersom?

In de zomer zette ik een vlog online waarin ik kort uitlegde dat Succesvol zijn en Gelukkig zijn vaak gelijk op gaan. De vraag was toen: Wat heb je gedaan en waar kreeg je een gelukkig gevoel van? Want als je dat meer zou doen dan zou je hier ook wel eens succesvoller in kunnen worden.

Je doet dan precies díe dingen die helemaal bij jou passen. Meestal zijn dit de activiteiten waarbij…

  • je de tijd uit het oog verliest;
  • niemand jou hoeft aan te sporen;
  • je het gevoel hebt dat je iets betekent voor je omgeving.

Het gaat hierbij natuurlijk niet om dingen die je puur doet vanuit zogenaamde perverse prikkels (gezellig met vrienden naar de kroeg), of om vluchtgedrag (zoals rondhangen op facebook of internet. Het gaat om werken, op een plezierige manier. Dat doen waar je talent en je passie helemaal samenvallen.

Doe je de juiste dingen om succesvol en gelukkig te zijn?

Dit blijft een relevante vraag voor veel mensen. De werkdruk is hoog in Nederland en veel mensen lopen risico voor een burned-out. Er is nog steeds veel negativiteit aanwezig op veel werkplekken. Maar gelukkig zie ik ook steeds meer organisaties waar mensen los komen van hun functieomschrijvingen en waar vanuit teams wordt samengewerkt aan prachtige resultaten.

Lef hebben

Daar waar dat niet zo is hadden we een tijdje het excuus om alle negatieve energie af te schuiven op de economische crisis. Dat excuus geldt niet meer. Er gebeurt van alles om ons heen. We leven in een voortdurend veranderende maatschappij en om gelukkig te zijn én succesvol vraagt volgens mij om één belangrijke kwaliteit en dat is Lef hebben.

  • Lef om te durven kiezen voor wat je waard bent
  • Lef om buiten je comfortzone te treden en het avontuur aan te gaan
  • Lef ook om nee te zeggen tegen dingen die niet bij jou passen of waar van je weet dat het geen toegevoegde waarde heeft.

“Niet iedereen staat te juichen als jij jezelf verandert”

Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Want het vraagt ook om incasseringsvermogen. Want als je kiest dan betekent dat soms dat anderen hier niet blij mee zijn. Niet iedereen staat te juichen als jij jezelf verandert.

Iemand zei een keer over stoppen met roken dat zoiets niet makkelijk was. En natuurlijk had hij gelijk, het is ook niet makkelijk. Maar als je ergens voor kiest dan kies je ook voor de negatieve consequenties die daar bij horen. We zijn een beetje verwend geraakt in ons huidige maatschappij. Er is van alles te kiezen, maar het mag niet te veel discomfort opleveren. En daarom blijven veel mensen gewoon doen wat ze altijd al deden, en krijgen ze wat ze kregen. Het leven is iets wat je overkomt… (of niet?)

Waar wil jij trots op terug kijken?

Maar zeg nou eens eerlijk? Waar wil je straks over een jaar, in 2017 trots op terug kunnen kijken? Waar ontferm jij je over de komende 12 maanden van jouw leven? Waar toon jij eigenaarschap en waarvoor durf jij de volle verantwoordelijkheid op je te nemen? Heb jij het lef?

Een aardig citaat van Goethe om nog eens door te lezen onder de kerstboom:

” Tot men zich werkelijk inzet, is er aarzeling, de kans om zich terug te trekken en altijd ondoelmatigheid bij alles wat men onderneemt (of creëert).  Zodra men iets onherroepelijk op zich neemt en zijn schouders eronder zet, komt de voorzienigheid in beweging. Het besluit brengt een hele reeks gebeurtenissen voort. Wat u ook kunt of denkt dat u kunt doen, begin eraan. In durf liggen genialiteit, kracht en magie besloten.”  

Maak er wat moois van in 2017! Heb het lef om te kiezen en natuurlijk fijne feestdagen!

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.