We willen het teamgevoel behouden

Zorgen dat iedereen erbij blijft…

We houden het schip veelal nog wel drijvend, maar raken de verbinding wat kwijt binnen het team. En daardoor wordt het straks extra moeilijk om te zorgen dat iedereen weer met hart en ziel gericht is op het gezamenlijke belang. Veel mensen drijven af en gaan echt iets missen. Ze missen verbinding, betekenis en zijn een stukje van hun identiteit kwijt geraakt tijdens de Corona crisis.

Sociale Identiteit

Mensen ontlenen een belangrijk deel van hun identiteit aan het lidmaatschap van sociale groepen. Dat heet ook wel je Sociale Identiteit. Even wat voorbeelden waaruit blijkt dat we zoveel meer zijn dan een individu. Je bent bijvoorbeeld ook vader of moeder, dus maak je deel uit van een gezin, dat vormt je persoonlijkheid. Of neem mijn oudste dochter; zij studeert studeert in Groningen en is tijdens haar studietijd lid geworden van een Wakeboard vereniging. Wakeboarden vindt ze super, maar ze is ook gehecht geraakt aan de andere mensen van die vereniging. Het vormt haar als persoon. Ze maakt deel uit van die club. Een overbuurvrouw van ons werkt in de thuiszorg, ze heeft haar collega’s (24 in totaal) vorige week voor het eerst weer een keer samen gezien. Helaas moest dat nog online, maar toch, het is voor haar belangrijk om zich te realiseren dat ze deel uit maakt van een team zorgprofessionals. Of neem mijn collega Bas, hij doet aan darten, iedere woensdagavond. Hij is er goed in, maar het is ook gezellig, hij is dus niet alleen teamcoach maar ook darter. Zelf was ik tot voor kort lid van een businessclub met andere ondernemers die gezamenlijk een poppodium steunden. We houden van muziek, van concerten en zijn ondernemers. Twee overeenkomsten die ons binden. Leuk om erbij te horen.

Ik ben omdat wij zijn…

Allemaal voorbeelden waaruit blijkt dat ieder mens deel uit maakt van diverse sociale groepen en die sociale groepen geven ons onze sociale identiteit. Nelson Mandela introduceerde ooit het fenomeen Ubuntu. Een Zuid-Afrikaans begrip dat ongeveer te vertalen is als Ik ben omdat Wij zijn. Met wat meer woorden zou je kunnen zeggen dat je pas mens bent als je deel uit maakt van een collectief. Of misschien meerdere collectieven. In mijn boek over “Wie zorgt dat het goed komt” (over Eigenaarschap) leg ik ik het verband tussen eigenaarschap en iets betekenen.

Mensen zijn gelukkiger in hun werk én ze tonen meer eigenaarschap als ze het gevoel hebben dat ze een verschil kunnen maken, dat ze van betekenis zijn.

Van betekenis zijn als functionaris én als mens

Betekenis hebben is dus belangrijk. En betekenis valt uiteen in twee delen. Ten eerste is er functionele of taakinhoudelijke betekenis. Je doet werk, waar anderen bij gebaat zijn. En als je er niet zou zijn dan gaan er dingen mis of valt er bijvoorbeeld iets tussen wal en schip. Je bent dus nodig. Ten tweede is er ook betekenis in de zin van je sociale rol of je persoonlijke toegevoegde waarde als mens in het team. Hoe mooi is het om, na een paar weken ziek te zijn geweest bij je terugkomst op het werk een enorm welkom gevoel te ervaren. Een collega geeft je een knuffel en zegt: “Ik heb je gemist man!” Dat voelt goed. Je wilt graag van betekenis zijn als functionaris én als mens.

Corona wierp ons terug op ons zelf

In deze Coronatijd zijn we via online vergaderingen enzovoort als functionaris nog wel actief geweest maar als mens eigenlijk een heel stuk minder. De meeste mensen onder ons zijn vooral naar binnen gericht geweest. Ze zijn misschien druk geweest met hun gezin, met thuisonderwijs of met de gezondheid van zichzelf of hun direct naasten. Ze zijn hierdoor soms een stukje van het besef kwijt geraakt dat ze ook nog bij een bedrijf, bij een team of bij de wakeboard- of dartvereniging horen. Ik durf te stellen dat velen van ons een stukje van hun identiteit kwijt zijn geraakt. En dat is jammer, want dat maakt ons mensen juist wat wij zijn; sociale wezens.

Er bij willen horen

Deel uit maken van een team voedt onze behoefte aan een eigen identiteit. Jezelf onderdeel voelen van een groep mensen die voor elkaar zorgen en gezamenlijk mooie dingen creëren of realiseren is super motiverend. Ergens bij horen, trots kunnen zijn op de gezamenlijk prestaties. Dat wil iedereen eigenlijk heel graag.

De drie belangrijkste rollen van de manager/leider

Leidinggevenden zijn natuurlijk heel erg druk met allerlei zaken. Maar in mijn optiek zijn er drie rollen die absolute prioriteit zouden moeten hebben. Ten eerste zorgt een leider er voor dat iedereen zijn focus houdt op het gezamenlijke doel, ten tweede zorgt hij/zij er voor dat iedereen zich veilig voelt en dan is er nog een derde punt. Misschien wel het belangrijkste punt voor de komende weken: Een leider zorgt er voor dat de mensen in zijn team het gevoel hebben dat ze er toe doen, dat ze van betekenis zijn en dat ze erbij horen.

Groepsbinding geschiedt voor een belangrijk deel informeel

Dat laatste; zorgen dat iedereen voelt dat hij nog van betekenis is, is voor veel leidinggevenden best wel ingewikkeld geweest de afgelopen weken. Er gebeurde zoveel, prio 1 was natuurlijk hoe we de winkel draaiende konden houden (als dat al mogelijk was). Daarbij waren alle ontmoetingen niet fysiek meer, maar online. En dan wordt het snel lastig. Hoe geef je iemand tijdens een online teamoverleg het gevoel dat hij er toe doet. Dat doen we namelijk heel vaak wat meer terloops; even bijpraten met een kop koffie, samen in de auto onderweg naar een klant, tijdens een lunchwandeling. Binding houden met elkaar, is wat veel goede leidinggevenden gewoon onbewust doen door aandacht te schenken aan elkaar en de teamleden te zien als mens en niet alleen als functionaris. Groepsbinding ontstaat voor een heel groot deel tijdens informele ontmoetingen. Overigens geldt dat niet alleen voor de leider naar zijn teamleden, maar ook voor de teamleden onderling natuurlijk.

En nu dan?

We komen langzaam weer wat meer tot elkaar. Af en toe toch met een paar collega’s op samen op kantoor of misschien een stukje lopen met een collega. Het kan langzaam weer, maar daarmee is het niet klaar. Hoe krijgen we dat teamgevoel weer terug?

Het gaat niet vanzelf

We moeten aan de slag mensen. We willen toch weer dat gevoel van samen terugvinden? Ook al is de wereld veranderd, wij als mensen zijn niet veranderd. We willen van betekenis zijn, we willen gezien worden door elkaar en door onze leidinggevenden. Laten we zorgen dat we, los van alle ontwikkelingen die toch wel doorgaan, vooral investeren in dat teamgevoel want juist daardoor kun je het beste in elkaar naar boven brengen en dat hebben we nog wel even nodig om de komende maanden verder te komen en weer een gezamenlijk perspectief te krijgen. Dat geldt voor jou als lezer van dit artikel, maar ook voor mijzelf. Dus…om het goede voorbeeld te geven ga ik straks de agenda’s van mijn P&A collega’s op elkaar afstemmen voor een kampvuur-avond bij mij in de tuin. Misschien hangen we er wel een dartbord bij ook.

Succes met het (her)binden beste mensen!

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.