5 tips voor meer positiviteit in je (werkzame) leven

Ben je even helemaal klaar met negativiteit in je werkomgeving? Of heb je zelf soms de neiging om je schouders te laten hangen? We hebben 5 eenvoudige tips voor je op een rij gezet om positiever te zijn op je werk. Heb jij zelf nog tips? Laat een reactie achter.

1. Richt je op de dingen die goed gaan

Vaak richten we onze aandacht op de dingen die niet goed gaan. En dat is jammer. Hierdoor ontstaat een negatieve sfeer. Ook managers zijn soms pas op de werkvloer aanwezig als er iets fout is. Als je ze binnen ziet komen dan weet je dus eigenlijk al dat er iets mis is. Wil je zo samenwerken? Wij denken van niet. Kijk hoe je meer aandacht kunt schenken aan de dingen die wel goed gaan. Vier successen. Moedig elkaar aan als er vooruitgang wordt geboekt en niet pas als het eindresultaat is behaald. Hoe zou het zijn als er bij een voetbalwedstrijd pas wordt gejuicht als er een doelpunt is gemaakt? Precies. Richt je dus op de dingen die goed gaan of in de goede richting gaan.

2. Lach meer

Lachen is gezond voor je lichaam en haalt je gedachten weg van angst. Lachen reduceert stress. Wordt er bij jou op de werkvloer nog wel gelachen?

Tegenwoordig biedt YouTube veel inspiratie om af en toe even met collega’s te lachen. Maar ook door samen te eten bijvoorbeeld en niet achter je bureau een broodje weg te kauwen ontstaat weer meer plezier. We zitten een groot deel van ons leven op het werk. Zorg dat je niet verzuurt en kijk hoe je samen met je collega’s ook plezier kunt hebben. En het is er zomaar, zo’n lach. Even een kleine oefening voor tijdens een saaie vergadering: Fantaseer dat iedereen zonder broek aan de vergadertafel zit. Je ziet het niet, maar je weet het wel. Probeer dan nu nog met een serieus gezicht mee te vergaderen.

3. Vergelijk jezelf alleen met jezelf

Soms hebben we de neiging om onszelf kleiner te maken door jezelf te vergelijken met anderen. En vaak kies je dan ook nog iemand uit die ergens net iets beter in is dan jij. Dat kan enerzijds stimulerend werken omdat je het ook graag beter wilt doen. Maar soms werkt het ook erg negatief voor je zelfvertrouwen. Jij bent jezelf en het is veel leuker om jezelf te vergelijken met wie je een tijdje geleden was. Wat doe je nu al weer net iets beter dan toen? Waar ben je de laatste tijd in gegroeid? Je hoeft niet in één keer van een 6 naar een 10. Het gaat opnieuw om de stapjes in de goede richting. Met andere woorden: focus je juist op jezelf en alle dingen waar je de laatste tijd in gegroeid bent. Vergelijk jezelf dus alleen op een positieve manier met jezelf.

4. Doe iets goeds voor een ander

Je krijgt wat je geeft. Het zal je verbazen hoe veel energie je daar van krijgt. Help elkaar een handje. Met een klein gebaar kun je soms heel wat voor een ander betekenen. Vertrouw er maar op dat je daar zelf meestal nog blijer van wordt dan die ander.

5. Stel doelen in je leven

Wat is jouw passie, wat wil je bereiken in het leven? Het kan groot en klein zijn, maar stel doelen voor jezelf. Schrijf ze op een post-it en plak deze op de koelkast of neem iets anders als een reminder. Een doel is iets waar je je op kunt focussen en naartoe kunt bewegen. Je hebt waarschijnlijk al heel wat in huis (letterlijk en figuurlijk) om dit te bereiken. Formuleer je doelen op zo’n manier dat het enerzijds uitdagend is en anderzijds wel haalbaar. Het geeft energie als je de gehaalde doelen na niet al te lange tijd af kunt strepen. En geloof ons, het smaakt dan meestal naar meer.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.