Veranderen is niet altijd eenvoudig. We zitten over het algemeen nogal vast in patronen. Om een eigen voorbeeld te noemen: als ik op de fiets naar mijn werk ga dan parkeer ik mijn fiets altijd in de fietsenrekken. Vervolgens pak ik mijn tas en loop naar de ingang. Maar wat blijkt, men is momenteel bezig met verbouwen. Dus moet ik ergens anders langs.
Je zou denken, dan doe je dat toch gewoon. Maar het is mij nu al vier keer overkomen dat ik ’s morgens aankom en dat ik toch hier de hoek om ga en pas daarna tot de conclusie kom dat ik er niet langs kom.
Hardnekkig is dat. Misschien komt het wel omdat ik niet zo’n ochtendmens bent. Maar hoe dan ook, als je niet bewust nadenkt dan loop je op de automatische piloot langs de gebaande paden.
Als je zelf wilt veranderen of je wilt graag dat de mensen om je heen veranderen realiseer je dan dat zoiets niet vanzelf gaat. Het helpt niet om mensen door een eenvoudige instructie te geven van de een op de andere dag iets ouds los te laten en iets nieuws op te pakken.
Wat helpt dan wel?
Als je iets wilt veranderen zorg er dan voor dat je duidelijk maakt waarom. Als mensen niet begrijpen waarom ze moeten veranderen dan wordt het sowieso al niets.
Maar is dat voldoende? Nee. Want voor je het weet valt iemand terug in oude patronen. En dan loop je toch weer dat hoekje om. Dus is er meer nodig. Ik heb zes belangrijke tips voor jou:
1. Plaats een hek
Zorg er voor dat er zo mogelijk geen weg meer terug is. In deze eenvoudige situatie staat er bijvoorbeeld een hek. Er is geen alternatief dus iedere keer als ik terug dreig te vallen in mijn oude patroon dan word ik geconfronteerd met het hek. Als je je eetpatroon wil veranderen, zorg dan dat er geen chips in huis is. Als je flexwerken wilt stimuleren haal dan de ladekastjes onder de bureaus vandaan. Maar als het gaat om wat subtielere veranderingen en er kan geen hek geplaatst worden wat kun je dan doen?
2. Spot op de vooruitgang
Alles wat aandacht krijgt wordt groter. Dus schenk geen aandacht aan oude patronen of aan mensen die blijven hangen in het oude. Vestig alle aandacht op datgene wat in de goede richting beweegt. Wat doen we al meer dan dat we deden? Zet de spotlight op geboekte successen. Datgene wat succes oplevert zal uiteindelijk een aanzuigende werking hebben op de omgeving.
3. Neem kleine stapjes (Pas op voor het volle bord syndroom)
Een te grote verandering in één keer is soms wat lastig te verteren. Ik noem dat het volle bord syndroom. Als het bord te vol is, dan vergaat je de eetlust. Je krijgt het nooit op. Doe kleine stapjes. Verdeel de verandering in kleine tussenstapjes en beloon jezelf of de anderen telkens als ze weer een stapje hebben gezet. Het gaat niet om het uiteindelijke doel, maar om het bewegen in de goede richting.
4. Verander ook de context
Uit onderzoek blijkt dat het erg lastig is om mensen uit de bijstand weer in het arbeidsproces te krijgen als hun hele sociale omgeving ook leeft vanuit een bijstandssituatie. Onze omgeving drukt ons al snel weer terug in een oud patroon. Als je dus zelf wilt veranderen, kijk dan naar je omgeving. Wat is daarin helpend of belemmerend? In een organisatie kan je bijvoorbeeld onmogelijk van medewerkers verwachten dat ze veranderen als de leidinggevenden gelijktijdig hetzelfde gedrag vertonen wat ze al jaren doen. Neem dus de context zoveel mogelijk mee in de beweging van oud naar nieuw. In verandertrajecten waar P&A Talentontwikkeling voor wordt ingezet nemen we altijd deze context mee.
5. Maak het een bewust proces
Realiseer jezelf dat blijvende verandering alleen slaagt als je er een tijd lang bewust bij stilstaat. Over een groot deel van onze handelingen denken we niet meer na. Wil je dit veranderen, dan zul je eerst weer na moeten denken. Je moet bewust een nieuw pad gaan bewandelen (In mijn voorbeeld letterlijk een nieuw pad). In organisaties zul je moeten kijken hoe je mensen heel bewust maakt van het feit dat ze nieuw gedrag aan het vertonen zijn. Net zolang totdat er een nieuwe gewoonte is ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld buddy’s vormen om elkaar scherp te houden. Je kunt wekelijkse korte evaluaties inplannen om stil te staan bij de vooruitgang. Hoe dan ook, je zult eerst heel bewust nieuwe stappen gaan zetten. Een verandering ontstaat niet door een korte training van een dag. Als wij organisaties begeleiden in verandertrajecten dan kijken we altijd hoe we het water gedurende langere tijd aan de kook kunnen houden.
6. Communiceer veelvuldig over The WHY
Ik had het in het begin al eventjes genoemd. Mensen willen vaak wel veranderen, maar willen niet veranderd worden. Communicatie over het waarom van de verandering plus het actief bevragen van medewerkers( of misschien wel van jezelf) of ze hier nog achter staan is iets wat in een veranderproces toch nog vaak te weinig gebeurt. Je moet het uit kunnen leggen waarom je wilt veranderen. En dat geldt ook voor je medewerkers. Als zij het niet uit kunnen leggen, waarom zouden ze het dan doen? Ze zullen hun best doen om duidelijk te maken dat het management de verkeerde keuzes maakt. Niemand wil graag veranderd worden. Neem jezelf en je omgeving mee in je dromen. Hoe ziet de toekomst er in het ideale geval uit? Wil je meebouwen aan deze toekomst?
De samenvatting
Wil je succesvol veranderen volg dan deze stappen:
- Plaats een hek
- Spot op vooruitgang
- Neem kleine stapjes (Pas op met het volle bord syndroom)
- Neem de context mee
- Maak het een bewust proces
- Communiceer veelvuldig over het Waarom
Veel succes!