Een van die zogenaamde energy-drains zijn de jaarlijkse beoordelingsgesprekken, functioneringsgesprekken of planningsgesprekken. Vaak is het een rituele dans van het invullen van formulieren waarbij leidinggevende en medewerkers soms ingewikkeld om de hete brei heen weten te manoeuvreren. Van een echte dialoog is vaak geen sprake en dat terwijl deze gesprekken eigenlijk bedoeld zijn om de samenwerking te verbeteren.
Wat gaat er dan mis?
Juist de formulieren zorgen ervoor dat er geen echte dialoog op gang kan komen. Het formulier is leidend, het doel is het invullen van het formulier en niet het voeren van de dialoog. Daar komt bij dat veel formulieren zijn gebaseerd op functieprofielen en taakomschrijvingen. Geen mens is gelijk dus een functieprofiel doet altijd onrecht aan de werkelijke persoon. Het is veel beter om te kijken wat iemand zijn werkelijke talent is, waar hij energie van krijgt en hoe hij beide kan combineren om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te hebben.
“Geen mens is gelijk, dus een functieprofiel doet altijd onrecht aan de werkelijke persoon.”
En dat betekent dat twee secretaresses met dezelfde functieomschrijving niet langs dezelfde lat komen te liggen. Want als de ene secretaresse heel goed is plannen van afspraken en regelen en organiseren, waarom zou de ander daar dan ook heel goed in moeten zijn? En omgekeerd, als de andere secretaresse een taalwonder is laat haar dan vooral de schriftelijke externe communicatie doen. Wij noemen dat bij P&A: Ontwikkel je talent, organiseer je zwaktes.
Talentgesprekken als alternatief
Wij hebben inmiddels ervaring opgedaan met een heel ander soort gesprek. Dit zijn de zogenaamde talentgesprekken. Dankzij een door ons ontwikkelde toolbox en een passende training leren we leidinggevenden hoe ze een gesprek kunnen voeren die een heel stuk verder gaat dan de traditionele gesprekken. Het gesprek gaat over talenten van medewerkers. Zichtbare talenten, maar ook onzichtbare talenten. Wat heeft iemand werkelijk in huis en hoe kunnen we dat in ons team gebruiken om er samen beter van te worden?
Dat vraagt een hele andere mindset, vraagt creativiteit en coachende gespreksvaardigheden. Maar dit is heel goed te leren. Het resultaat is het voeren van een echt dialoog en niet afwerken van een lijstje. En uiteindelijk leidt dit tot medewerkers die veel meer eigenaarschap tonen en zich werkelijk met passie ontfermen over datgene waar ze zich verantwoordelijk voor voelen.
“De baas is niet degene die zegt wat fout is, maar de ‘baas’ is iemand die helpt het beste uit zijn medewerkers te halen”
Hierdoor ontstaat een hele andere sfeer op de werkplek, verbeteren de arbeidsverhoudingen tussen manager en medewerkers. De baas is niet degene die zegt wat fout is, maar de ‘baas’ is iemand die helpt het beste uit zijn medewerkers te halen. Iemand die door te kijken naar ieders unieke talent met veel creativiteit en bevlogenheid werkt aan steeds betere teamprestaties. En weg is de energy-drain!
Tip: ga buiten de werkplek in gesprek
Hoe voer je zo’n gesprek als je gewend bent aan de oude vorm met lijstjes afwerken? Hiervoor vast een eerste tip.
Ga even buiten de werkplek en zonder laptops of schrijfblokken met iemand in gesprek (je kunt ook een stukje gaan lopen). En vraag dan waar de ander trots op is. Luister vervolgens goed naar het antwoord en let op het non-verbale gedrag. Wat zie je, wat valt je op, welk talent zie je hier? En hoe zou die persoon dit nog meer kunnen inzetten?
Het lijkt heel simpel, maar heb je het wel eens gedaan?
Talenten-toolkit
Geïnteresseerd in talentgesprekken? En wil je hier serieus werk van maken binnen jouw afdeling of organisatie? Wij hebben hiervoor een talenten-toolkit ontwikkeld. Tijdens een ééndaagse training leren we jou hoe je met behulp van deze toolkit medewerkers kunt stimuleren om hun talenten te ontwikkelen.