Van beoordelingsgesprek naar talentgesprek

Als je leiding geeft dan is het jouw rol om te zorgen dat jouw team gefocust is op de gezamenlijke bedoeling. En je moet er voor zorgen dat je de juiste mensen bij elkaar weet te groeperen op zo’n manier dat het gezamenlijke resultaat meer is dan de som der delen. Dat heet ook wel synergie.
Maar in de dagelijkse zogenaamde systeemwereld zie ik vaak managers die druk zijn met hele andere zaken. Deels zijn ze gewoon met de inhoud bezig van hun vak, want het beste jongetje van de klas is vaak leidinggevende geworden. En daar zijn ze qua salaris en status soms wel gelukkig mee, maar voor wat betreft het ‘personeelsmanagement’ wil dat nog wel eens een energy-drain zijn voor velen. De balans zoeken tussen leidinggeven en vakmanschap inspireerde mij destijds tot de publicatie van het boek Van Vakmanschap naar Leiderschap. Een boek dat helpt om de juiste balans tussen liefde voor het vak en zorg voor de mensen te vinden.

Een van die zogenaamde energy-drains zijn de jaarlijkse beoordelingsgesprekken, functioneringsgesprekken of planningsgesprekken. Vaak is het een rituele dans van het invullen van formulieren waarbij leidinggevende en medewerkers soms ingewikkeld om de hete brei heen weten te manoeuvreren. Van een echte dialoog is vaak geen sprake en dat terwijl deze gesprekken eigenlijk bedoeld zijn om de samenwerking te verbeteren.

Wat gaat er dan mis?

Juist de formulieren zorgen ervoor dat er geen echte dialoog op gang kan komen. Het formulier is leidend, het doel is het invullen van het formulier en niet het voeren van de dialoog. Daar komt bij dat veel formulieren zijn gebaseerd op functieprofielen en taakomschrijvingen. Geen mens is gelijk dus een functieprofiel doet altijd onrecht aan de werkelijke persoon. Het is veel beter om te kijken wat iemand zijn werkelijke talent is, waar hij energie van krijgt en hoe hij beide kan combineren om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te hebben.

“Geen mens is gelijk, dus een functieprofiel doet altijd onrecht aan de werkelijke persoon.”

En dat betekent dat twee secretaresses met dezelfde functieomschrijving niet langs dezelfde lat komen te liggen. Want als de ene secretaresse heel goed is plannen van afspraken en regelen en organiseren, waarom zou de ander daar dan ook heel goed in moeten zijn? En omgekeerd, als de andere secretaresse een taalwonder is laat haar dan vooral de schriftelijke externe communicatie doen. Wij noemen dat bij P&A: Ontwikkel je talent, organiseer je zwaktes.

Talentgesprekken als alternatief

Wij hebben inmiddels ervaring opgedaan met een heel ander soort gesprek. Dit zijn de zogenaamde talentgesprekken. Dankzij een door ons ontwikkelde toolbox en een passende training leren we leidinggevenden hoe ze een gesprek kunnen voeren die een heel stuk verder gaat dan de traditionele gesprekken. Het gesprek gaat over talenten van medewerkers. Zichtbare talenten, maar ook onzichtbare talenten. Wat heeft iemand werkelijk in huis en hoe kunnen we dat in ons team gebruiken om er samen beter van te worden?

Dat vraagt een hele andere mindset, vraagt creativiteit en coachende gespreksvaardigheden. Maar dit is heel goed te leren. Het resultaat is het voeren van een echt dialoog en niet afwerken van een lijstje. En uiteindelijk leidt dit tot medewerkers die veel meer eigenaarschap tonen en zich werkelijk met passie ontfermen over datgene waar ze zich verantwoordelijk voor voelen.

“De baas is niet degene die zegt wat fout is, maar de ‘baas’ is iemand die helpt het beste uit zijn medewerkers te halen”

Hierdoor ontstaat een hele andere sfeer op de werkplek, verbeteren de arbeidsverhoudingen tussen manager en medewerkers. De baas is niet degene die zegt wat fout is, maar de ‘baas’ is iemand die helpt het beste uit zijn medewerkers te halen. Iemand die door te kijken naar ieders unieke talent met veel creativiteit en bevlogenheid werkt aan steeds betere teamprestaties. En weg is de energy-drain!

Tip: ga buiten de werkplek in gesprek

Hoe voer je zo’n gesprek als je gewend bent aan de oude vorm met lijstjes afwerken? Hiervoor vast een eerste tip.

Ga even buiten de werkplek en zonder laptops of schrijfblokken met iemand in gesprek (je kunt ook een stukje gaan lopen). En vraag dan waar de ander trots op is. Luister vervolgens goed naar het antwoord en let op het non-verbale gedrag. Wat zie je, wat valt je op, welk talent zie je hier? En hoe zou die persoon dit nog meer kunnen inzetten?

Het lijkt heel simpel, maar heb je het wel eens gedaan?

Talenten-toolkit

Geïnteresseerd in talentgesprekken? En wil je hier serieus werk van maken binnen jouw afdeling of organisatie? Wij hebben hiervoor een talenten-toolkit ontwikkeld. Tijdens een ééndaagse training leren we jou hoe je met behulp van deze toolkit medewerkers kunt stimuleren om hun talenten te ontwikkelen.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.