Werkgeluk? Werken maakt NIET gelukkig!

Werkgeluk? Werken maakt niet gelukkig

Ik heb geen zin, mag dat wel?

Dit artikel is ook gepubliceerd op LinkedIn

Ik had vanochtend even helemaal geen zin om aan het werk te gaan. Ik had twee dagen met een grote(120) en een kleine groep(5) mensen gewerkt. Intensieve maar mooie dagen. Inmiddels lag er een flinke berg email op me te wachten, ik moest ook nog een offerte herschrijven, had allerlei administratieve rotklussen te verwerken en het was veel te lekker weer om binnen te zitten. Kortom, geen reet zin. Dus keek ik met mijn chagrijnige stemming wat rond op linkedin en toen zag ik zo’n filmpje voorbijkomen over het zoveelste Event rondom Werkgeluk. Allemaal van die blije gezichten van mensen die niet aan het werk waren maar op kosten van de baas werden geëntertaind rondom het thema werkgeluk. Wat een onzin allemaal. Allemaal mensen die kwamen luisteren naar verhalen over “in je kracht komen”, “je hart volgen” en meer van dat soort “hoe-word-ik-snel-gelukkig” ideeën.

We leven in een fake-wereld

Het lijkt alsof de trend van Facebook en Instagram zich voortzet op linkedin. Ik zie bijna nooit foto’s van mensen die voor de zoveelste keer met veel gezeur de vergaderzaal binnenkomen. Of koffie moeten drinken wat niet te zuipen is. Alles wat wordt gedeeld prachtig, mooi, inspirerend en boeiend. Werken lijkt net als ons privéleven een aaneenschakeling van hoogtepunten te moeten zijn. We hebben iedere dag plezier, zijn heerlijk aan het co-creëren, hebben fantastische brainstormsessies, inspirerende meetings en zeer vruchtbare bijeenkomsten.

Als je dat als normaal werkend mens bekijkt dan word je al heel snel ongelukkig. Want jouw werk lijkt dan ineens een stuk minder kleurrijk dan dat van alle anderen. Je ‘werkgeluk’ is ver te zoeken. Ben je dan de enige die af en toe gewoon rotklusjes moet doen of een off-day hebt? Is het dan gek als je liever een dagje in de tuin wilt zitten dan aan te schuiven bij de wekelijkse scrum-sessie?

Als je net als ik een ‘normaal’ werkleven leidt dan kan het zijn dat een mogelijk opkomend geluksgevoel (‘werkgeluk’) al snel verdampt als je anderen ziet die het beter hebben dan jij.

Zeg eens eerlijk: Roep je iedere morgen in de spiegel dat je een kanjer bent en er zin in hebt? Of heb je misschien ook wel eens helemaal geen zin en valt het je op dat je wallen onder je ogen krijgt. Laten we elkaar niet te veel voor de gek houden met al die geluks-praatjes. Doe niet alsof je een topbaan hebt met alleen maar heel interessant, gevarieerd en uitdagend werk met topcollega’s. De meeste mensen hebben dat namelijk niet. Overal is wel wat.

Maar hoe zit het dan met Eigenaarschap en werkgeluk?

Ja ik geef het toe, in mijn boek over Eigenaarschap “Wie zorgt dat het goed komt” heb ik zelf ook beschreven dat werk energie moet geven en leuk moet zijn. Dat het super zou zijn als je werk bestaat uit klussen die je ook zou doen als je er niet voor betaald zou worden. Maar sommige mensen interpreteren dat op zo’n manier dat je ieder moment van de dag met een zalige glimlach op je gezicht blij moet rondlopen. Maar lieve mensen; dat is dus gewoon niet het geval!

Luister niet naar al die Goeroe’s, die roepen dat je het grote geluk kunt vinden door te doen wat zij deden. Je kunt dagelijks wereldwijd wel een of andere goeroe vinden die je het grote geluk voorspelt, door je hart te volgen en ‘je mooiste leven te leiden’. Allemaal doen ze (soms met de beste intenties) een beroep op jouw honger naar meer en meer. En als het zo makkelijk zou zijn als ze het voorspiegelen dan hadden we allemaal al lang dat grote geluk bereikt. En geloof me, ook deze goeroe’s hebben wel eens een kutdag. Ook zij hebben rotklusjes te doen. Ook zij hebben soms geen zin, maar “The show must go on”.

Werken maakt NIET gelukkig

Het is een heerlijk idee om te weten dat werken nooit het grote geluk gaat brengen, net zoals heel veel geld. Dan hoef je er ook niet steeds achteraan te jagen en je ongelukkig te voelen, zolang je het nog niet hebt. De hele dag werken en jezelf voortdurend gelukkig voelen bestaat simpelweg niet. Het is er nooit geweest en het zal ook nooit komen. Er is geen directe relatie tussen werk en gelukkig zijn. Dat is een te simpele kwakzalverij-conclusie. Net zo goed als geld niet gelukkig maakt, zal werk je ook niet direct gelukkig maken. Oké we weten dat als je flink wat geld hebt dat de kans op een gelukkig leven wel groter is. Zo is het ook met werk. Als je leuk werk hebt dan is de kans groter dat je je gelukkig voelt. Maar van het werk zelf wordt je niet gelukkig.

Hoe zit dat dan met Eigenaarschap?

Mensen die eigenaarschap tonen zijn ook gelukkiger, maar ook daar is geen directe relatie aan te tonen. In mijn boek verwijs ik naar flow. Werk doen wat je op een prettige manier uitdaagt en goed past bij wat je wilt. Dat is fantastisch. Je vergeet de tijd, wordt opgenomen door je werk, kortom je raakt in flow. En het bijproduct van flow is een gevoel van gelukkig zijn. Dat dan weer wel.

20% Corvee

Ook als je eigenaarschap voelt en een baan hebt waar je trots op bent. Als je dingen doet die helemaal bij jou passen, dan nog is er altijd een stukje corvee in je leven. Net zo goed als dat je altijd nog zelf de vaatwasmachine uit moet pakken.

Laten we daar maar de oude 80/20 regel op toepassen. Als je voor 80% energie krijgt van je werk dan is het prima om 20% gewoon vervelende klussen te moeten doen. En dat is maar goed ook want als je iedere dag een piek hebt dan voel je het ook niet meer op den duur en dan ben je dus wederom ongelukkig.

In 2004 kocht ik het boek Natuurlijk Gelukkig, geschreven door Sociobioloog Desmond Morris. Hij was een van de eersten die hier zinnige dingen over schreef. Zo schrijft hij ‘de beste manier om het verschil tussen tevredenheid en geluk aan te duiden is door tevredenheid uit te leggen als het gevoel dat het leven goed is, terwijl geluk de sensatie is die we voelen als het leven ineens een stuk beter wordt’.

“Als het leven ineens een stuk beter wordt”

Geluk is dus slechts een tijdelijk verschijnsel. Het leven wordt ineens een stuk beter. Het is dus maar heel relatief. Zodra je die “betere” situatie hebt bereikt is het weer verdwenen. Dat maakt dus ook dat je nooit gelukkig wordt als je zit te facebooken of tegenwoordig dus op linkedin allerlei plaatjes ziet van mensen die zo blij aan het werk zijn. Want waarom ben jij daar niet bij? Waarom heb jij geen lekkere lunch of een inspirerende bijeenkomst vandaag? Kortom, laten we ophouden met net te doen alsof de werkplek gelijk is aan de hemel op aarde.

Geen werkgeluk dus. Maar wat dan wel?

Laten we gewoon aan het werk gaan. En trots zijn op wat we doen. En dat kan als je eigenaarschap ervaart. Als je betekenisvol kunt werken binnen een omgeving die jou helpt iedere dag weer een beetje beter te worden.

Maar weet ook dat, zelfs als je honderd procent eigenaarschap voelt, er gewoon rotklussen bij horen. Verzet je er niet tegen. Laten we stoppen met de eeuwige zoektocht naar geluk. We hebben toch eigenlijk alles al?

Ter afsluiting een mooi citaat van de Taöistische filosoof Chuang-Tzu:

Geluk is de afwezigheid van het streven naar geluk

Toch aan de slag met ‘werkgeluk’ in jouw team of organisatie?

We bieden een Werkbelevingsonderzoek (online scan) waarmee je de werkbeleving van medewerkers kunt meten.

Deze vind je misschien ook interessant:

Deel dit artikel:

Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
Share on email
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook

Ook interessant:

Nieuw!

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de P&A Booster!

We respecteren je privacy en gaan zorgvuldig met je gegevens om.