Werkgeluk

pijl
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk?

Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om goed te praten dat iemand een workaholic is? Of zit het wat genuanceerder misschien. Ik denk dat het gezond en helemaal niet erg als er elementen in je werk zitten die niet per sé dat werkgeluk brengen. Maar hoeveel mag dat zijn?

80% werkgeluk en 20% corvee

Ik denk dat het een mooi streven is om te stellen dat je 80% van je werktijd wel een soort van plezier ervaart en dat 20% van je werktijd gezien mag worden als corvee. Maar dan komt de vraag, hoe zorg je dat die 80% ook daadwerkelijk geluk gaat brengen? Je kunt namelijk toch ook gelukkig worden van een beetje lui achter je computer zitten of niet?

Nee beste lezer. Er is een duidelijk verband tussen gelukkig zijn en succesvol zijn en daarmee komen we tot een interessante vraag:

Zijn gelukkige mensen succesvol of zijn succesvolle mensen gelukkig?

Vaak gaat het gelijk op. Het is een beetje een kip-ei discussie. En gelijktijdig moet je ook enorm oppassen als je spreekt over succesvol. Want ik ken mensen die ogenschijnlijk zeer succesvol zijn, maar van binnen helemaal niet gelukkig. Dan is het Ego wellicht gestreeld, maar in de kern zit er toch iets niet goed. Tijd dus om voor jezelf misschien eens de balans op te maken.

Werkgeluk; de balans opmaken

Even terugkijkend, wat gaf jou de afgelopen maanden voldoening? Waar werd je gelukkig van? Als dat een lastige vraag is dan ga ik je helpen. Want uit onderzoek naar bijvoorbeeld Flow blijkt dat mensen gelukkig  worden als ze werk doen dat helemaal bij ze past. En als dat zo is dan zou je zo maar eens gelukkig kunnen worden van dat werk. Ik heb drie criteria voor jou om te checken of het werk dat je deed helemaal bij je past.

3 Criteria voor werkgeluk

Werk dat een gevoel van geluk geeft herken je aan de volgende drie criteria:

  • Je verliest de tijd uit het oog;
  • Het is werk waar niemand jou voor hoeft aan te sporen, je doet het eigenlijk ‘als vanzelf’;
  • Het is iets waarbij je het gevoel hebt dat je iets betekent voor je omgeving.

Natuurlijk verlies je ook de tijd uit het oog als je met je vrienden naar het café gaat, maar laten we het even houden bij werkgeluk en niet bij ‘gewoon’ geluk. Werk doen op een plezierige manier waarbij jouw talent en je passie helemaal samenkomen. Pas dan kan je ook echt succesvol worden. Niet alleen succesvol vanwege de waardering van anderen, maar ook omdat je doet wat bij je past.

Is werkgeluk voor iedereen weggelegd?

Dat is een interessante vraag. De werkdruk is hoog in Nederland en veel mensen lopen risico voor een burnout. Ook het thuiswerken leidt vaak tot extra problemen. Maar gelukkig zie ik ook steeds meer organisaties waar mensen los komen van hun functieomschrijvingen.

Ik denk dat er veel meer mogelijk is. Als je het werk dat gedaan moet worden niet bij individuele medewerkers neerlegt maar bij teams dan kan je binnen het team samen gaan onderzoeken wie welke klussen op zijn schouders neemt. Gelijke monniken, gelijke kappen is een achterhaalde visie. Iedereen is anders, dus laten we vooral kijken hoe we de puzzel samen kunnen leggen. Dat is precies wat we vanuit P&A vaak doen tijdens teamcoaching.

Werkgeluk opeisen vraagt om lef

Natuurlijk kan je, als je negatieve gevoelens hebt en helemaal niet gelukkig bent in je werk de schuld geven aan dingen die buiten je zelf liggen. Dat deed je misschien tijdens de Coronacrisis. Misschien geef je de baas wel de schuld of die vervelende klant, of die lastige burgers die steeds weer wat anders willen van jou als ambtenaar. Of het systeem waarin je werkt, dat kan ook enorm afbreuk doen aan je gevoel van werkgeluk. Maar daar over klagen levert over het algemeen alleen nog meer frustratie op. Wat aandacht krijgt groeit.

In deze tijd gebeurt er van alles om ons heen. We leven in een voortdurend veranderende maatschappij en om gelukkig te zijn én succesvol vraagt volgens mij om één belangrijke kwaliteit en dat is Lef hebben.

  • Lef om te durven kiezen voor wat je waard bent
  • Lef om buiten je comfortzone te treden en het avontuur aan te gaan
  • Lef ook om nee te zeggen tegen dingen die niet bij jou passen en/of niet echt van betekenis zijn

“Niet iedereen staat te juichen als jij jezelf verandert”

Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Want het vraagt ook om incasseringsvermogen. Als je namelijk kiest om jezelf te veranderen, om je hart te volgen dan worden de mensen in jouw omgeving hier niet altijd direct blij van. Niet iedereen staat te juichen als jij jezelf verandert. Waarom niet? Omdat zij zich dan ook opnieuw moeten verhouden naar deze nieuwe situatie en daar hadden ze eigenlijk niet om gevraagd.

Werkgeluk opeisen is soms als stoppen met roken

Iemand zei een keer over stoppen met roken dat zoiets niet makkelijk was. En natuurlijk had hij gelijk, het is ook niet makkelijk. Maar als je ergens voor kiest dan kies je ook voor de negatieve consequenties die daar bij horen. We zijn een beetje verwend geraakt in ons huidige maatschappij. Er is van alles te kiezen, maar het mag niet te veel discomfort opleveren. En daarom blijven veel mensen gewoon doen wat ze altijd al deden, en krijgen ze wat ze kregen. Het leven is iets wat je overkomt… (of niet?)

Waar wil jij trots op terug kijken?

Maar zeg nou eens eerlijk? Waar wil je straks, trots op terug kunnen kijken? Waar ontferm jij je over de komende periode van jouw leven? Waar toon jij eigenaarschap en waarvoor durf jij de volle verantwoordelijkheid op je te nemen? Heb jij het lef?

Een aardig citaat van Goethe om nog eens op je in te laten werken de komende dagen:

Afbeelding citaat Goethe over Tot de Mens zich werkelijk inzet

Maak er wat moois van! Heb het lef om te kiezen.

Het leven is te kort om werk te doen wat geen energie geeft.

Volg de Elearning: Groeimindset, jouw route naar succes

Eigen productie
Deel dit artikel op je socials
Facebook
Twitter
LinkedIn

Relevante artikelen

Afbeelding van het beste boek over leidinggeven

Tips voor Leiders: Dienend Leiderschap

Wat is dienend leiderschap? Wat is dienend leiderschap? Wat is het verschil tussen een manager en een leidinggevende? Waarom bereik je meer met leidinggeven zonder macht? In het boek ‘Van Vakmanschap naar Leiderschap’, legt de auteur Pieter van der Haak

Lees meer >>
Afbeelding horend bij de oplossingsgericht werken methodiek

Oplossingsgericht Werken Methodiek

Oplossingsgericht werken Methodiek is een Positieve benadering Oplossingsgericht werken is gebaseerd op principes uit de positieve psychologie. Als je goed oplet tijdens het volgen van een training of bij een door ons begeleid teamontwikkeltraject, dan merk je dat onze werkwijze

Lees meer >>
afbeelding over oplossingsgericht werken en veranderen

Tips voor Leiders: Oplossingsgericht Werken en Veranderen

Veranderen gaat makkelijker met Oplossingsgericht Werken Oplossingsgericht werken is dé manier om als leidinggevende verandering op gang te brengen vanuit een positieve grondhouding. Zeker in deze tijd is wendbaarheid belangrijk en die wendbaarheid wordt groter als je een oplossingsgerichte houding

Lees meer >>
afbeelding van de brugwachter die wordt ontslagen

HRM nieuwe stijl?

HRM nieuwe stijl nodig? Waar liggen mogelijkheden om jouw HR afdeling te verbeteren? Traditionele organisaties waarin managers sturen op cijfers en waarin het dogma “Meten = Weten” nog hoogtij viert zijn stapje voor stapje aan het verdwijnen. Dat is een

Lees meer >>
afbeelding over het maken van keuzes om eigenaarschap te ervaren

Eigenaarschap en Persoonlijke Doelen

Eigenaarschap tonen is durven te kiezen Eigenaarschap tonen in je leven betekent dat je doet wat je wilt, dat je je eigen kwaliteiten kunt inzetten en dat je dit doet vanuit een gevoel dat je duidelijk iets kunt betekenen voor anderen.

Lees meer >>
Afbeelding over hoe je talent kunt behouden in je organisatie

Talent behouden; tips voor HR

Waarom talent behouden juist nu belangrijker is dan ooit Enthousiaste professionals, hardwerkende loyale teamplayers en slimme jonge mensen met ambitie en talent. Je hebt ze allemaal hard nodig. Het zijn de mensen die in jouw organisatie het verschil kunnen maken

Lees meer >>
afbeelding die symbool staat voor een positief leerklimaat

Talent behouden dankzij een positieve leercultuur

Talent behouden door een positieve leercultuur Een krappe arbeidsmarkt en een snel veranderende omgeving. Dat betekent zorgen dat je de beste mensen aan boord weet te houden en te bouwen aan sterke teams. Hoe behoud je de talenten in jouw

Lees meer >>
afbeelding van een jonge vrouw met een laptop van een artikel over werkgeluk

Werkgeluk

Wat moeten we met het begrip Werkgeluk? Werkgeluk vind ik eigenlijk een beetje een jeukwoord. Werk mag toch ook gewoon af en toe even zwaar zijn. Moeten we echt gelukkig worden van ons werk? Is werkgeluk misschien zelfs iets om

Lees meer >>

Op de hoogte blijven?

Regelmatig de nieuwste artikelen en updates ontvangen? Schrijf je in!

Zelfscan Groeimindset

Hoe open sta jij zelf voor groei en ontwikkeling? Doe de zelftest en ontdek het direct!

Even meedenken?

Wij denken graag met je mee om te zoeken naar passende (maatwerk) oplossingen. Stel hieronder je vraag en wij nemen contact met je op.
p&a blog logo
Vind je ons aanbod of een van onze artikelen leuk? Laat het weten!
Nieuwsbrief
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!
Copyright © 2023 Studio Progressus, All rights reserved. Powered by Studio Progressus.