Ziekteverzuim snel omlaag dankzij meer Eigenaarschap
Meer dan 50% van het ziekteverzuim in Nederland ontstaat door mentale klachten. En meestal gaat het dan om een combinatie van werkdruk, een slechte werk/privébalans en een negatieve werkcultuur. Dit blijkt keer op keer, onderzoek na onderzoek. We weten dus heel goed waar de oorzaken liggen van een hoog ziekteverzuim. En toch blijkt het een flinke opgave om er iets aan te verbeteren.
Voorkomen is beter dan genezen
Bij het voorkomen van ziekteverzuim lijkt het logisch om te investeren in de weerbaarheid van je mensen. Het probleem lijkt daar namelijk te ontstaan. Mensen worden ziek, dus moet je de mensen sterker maken zodat ze niet ziek worden toch?
Helaas, dit is een zogenaamde single loop oplossing. Je ziet het probleem en wilt het rechtstreeks aanpakken. (lees evt. hier wat we bedoelen met single loop leren)). Trainingen gericht op timemanagement, assertiviteit of mentale veerkracht. Ze leren dan nee zeggen, ze kunnen beter aangeven wat ze wel en niet aankunnen dus dat is winst. Maar gelijktijdig is het probleem nog niet opgelost. Sterker nog, het zou zo maar eens kunnen dat medewerkers die weerbaarder worden gemaakt tegen werkdruk er voor kiezen om de organisatie te verlaten. Vaak is er bij een hoog ziekteverzuim namelijk meer aan de hand.
Teamtraining Eigenaarschap
Medewerkers die eigenaarschap tonen zijn minder vaak ziek
Als iemand eigenaarschap toont dan ontfermt hij/zij zich over bepaalde klussen. Niet omdat het moet, maar omdat die medewerker dat zelf belangrijk vindt. Ga maar eens na hoe dat voor jezelf zit.
Raak jij in de stress als je werk doet dat:
- Leuk is om te doen
- Op een prettige manier uitdagend is, dus aansluit bij jouw talent en gelijktijdig nog uitdagend is zodat je er ook steeds iets beter in wordt
- Betekenisvol is, met andere woorden; je ziet dat jij op deze manier een zinvolle bijdrage levert aan de organisatie, voor je collega’s of voor de klant.
Precies, dan gaat het lekker. Dit soort zaken zorgen dus voor een lager ziekteverzuim. Maar er is meer.
Raak jij in de stress als je:
- Begrijpt hoe jouw werk samenhangt met datgene wat anderen doet.
- Jezelf kunt zijn omdat er sprake is van een psychologisch veilige en transparante werkomgeving
- Het volste vertrouwen krijgt van jouw leidinggevende en ook het gevoel heeft dat jouw leidinggevende je steunt als het even wat zwaar is of stroef loopt?
- Jij alle vrijheid geniet die je nodig hebt om het werk naar eigen inzicht te kunnen uitvoeren?
Bam! Daarmee hebben we niet alleen gekeken naar de match tussen jou als persoon en het werk dat je doet, maar ook naar de omgeving waarin je werkt. En korter kan ik het niet uitleggen want zojuist heb ik alle zeven randvoorwaarden genoemd die nodig zijn om eigenaarschap te kunnen tonen en dus ook prettig te kunnen functioneren. Uit ervaring weten wij dat het ziekteverzuim structureel omlaag gaat als het gevoel van eigenaarschap is toegenomen.
Ziekteverzuim aanpakken door in Eigenaarschap te investeren
Ziekteverzuim aanpakken op een duurzame manier betekent dat je niet alleen de medewerkers weerbaar maakt, maar vooral investeert in een werkomgeving die zorgt dat mensen werk doen dat beter bij ze past (kunnen, willen, betekenen). En daarbij gelijktijdig investeert in een omgeving die het beste in de medewerkers naar boven weet te halen.
Door te investeren in eigenaarschap ontstaat gelijktijdig meer werkplezier, zijn er minder frustraties en is het sociaal veiliger. Als je dan ook nog eens een leerklimaat*) weet te scheppen waarin mensen fouten mogen maken en durven te experimenteren dan is de kans groot dat er iedere dag betere resultaten ontstaan en dat het ziekteverzuim naar beneden gaat en gelijktijdig de prestaties omhoog. Twee vliegen in één klap.
Wil je een eerste stap zetten; doe dan eens onze scan om te onderzoeken hoe het er voor staat met eigenaarschap in je eigen situatie.