Eigenaarschap

Collega’s die eigenaarschap tonen maken het verschil in jouw organisatie. En dat is juist nu belangrijker dan ooit. Niet alleen door de Corona-crisis, maar ook door alle andere maatschappelijke ontwikkelingen.  Eigenaarschap tonen maakt dat mensen een verschil willen, kunnen én durven maken.

Het goede nieuws: Iedereen heeft het in huis. Als je de juiste knoppen weet te vinden dan wakker je het eigenaarschap aan en krijg je een team of een organisatie met echte verschilmakers. Daadkrachtige, flexibele en wendbare professionals. Klaar voor de toekomst! Dat doet Eigenaarschap.

Eigenaarschap

Collega’s die eigenaarschap tonen maken het verschil in jouw organisatie. En dat is juist nu belangrijker dan ooit. Niet alleen door de Corona-crisis, maar ook door alle andere maatschappelijke ontwikkelingen.  Eigenaarschap tonen maakt dat mensen een verschil willen, kunnen én durven maken.

Het goede nieuws: Iedereen heeft het in huis. Als je de juiste knoppen weet te vinden dan wakker je het eigenaarschap aan en krijg je een team of een organisatie met echte verschilmakers. Daadkrachtige, flexibele en wendbare professionals. Klaar voor de toekomst! Dat doet Eigenaarschap.

Wat is eigenaarschap?

Als iemand eigenaarschap toont dan is hij trots op wat hij kan betekenen voor zijn omgeving. Toon je eigenaarschap dan neem je je verantwoordelijkheid en toont initiatief, maar niet omdat het “moet van de baas”.  Je doet dit omdat je zelf vindt dat het belangrijk is. Je ontfermt je over je taak en zegt met volle overtuiging: Ik zorg dat het goed komt. Deze mensen hebben we hard nodig. Wij noemen dat de Verschilmakers; de mensen die eigenaarschap tonen.

De bestseller ‘Wie zorgt dat het goed komt?‘ over het vergroten van Eigenaarschap in teams en organisaties, vormt het vertrekpunt voor al onze diensten. Het boek is geschreven door oprichter van P&A Talentontwikkeling, Pieter van der Haak

Inspiratiesessie Eigenaarschap
Video afspelen

Impressie van inspiratiesessie Eigenaarschap

Herken je de volgende problemen?

 • Hoe zorg ik er voor dat mijn medewerkers wat meer uit zichzelf de taken op gaan pakken?
 • Waarom moet ik altijd overal achteraan om iets voor elkaar te krijgen?
 • Waarom ontbreekt het aan het gevoel van “Afspraak is afspraak”?
 • Waarom zijn het altijd dezelfde mensen die initiatief tonen?
 • Waarom is het ziekteverzuim bij ons zo hoog?
 • Hoe kan het dat ruim 50% van alle nieuw aangenomen veelbelovende medewerkers binnen een jaar weer zijn vertrokken?

Of deze?

 • Ik kijk wel even uit voordat ik mijn hoofd boven het maaiveld uitsteek
 • Waarom moet ik overal eerst toestemming voor vragen?
 • Ik zou wel meer kunnen dan ik nu doe, maar krijg daarvoor niet echt de ruimte.
 • Ze vragen wel om initiatief, maar er wordt uiteindelijk weinig mee gedaan
 • Ik heb het gevoel dat ik niet helemaal op mijn plek zit
 • Ik mis af en toe wel een stukje waardering van mijn leidinggevende

Werken aan Eigenaarschap

Zelfscan eigenaarschap

Eigenaarschap ontwikkelen of aanwakkeren. Een mooi streven, maar hoe staat het er eigenlijk voor? Wat gaat al goed en waar zit echt ruimte voor ontwikkeling? Met onze online scan breng je razendsnel in kaart waar de schoen wringt en weet je wat je kunt doen om eigenaarschap te vergroten in jouw organisatie of in je team.

We bieden iedereen eenmalig de kans om zonder kosten deze scan in te vullen. Hiermee krijg jij inzicht in de randvoorwaarden voor eigenaarschap. Wat is op jouw werkplek voor elkaar en waar liggen mogelijkheden ter verberering? Aan de hand van 42 stellingen krijg je in beeld op welke van de 7 randvoorwaarden van Eigenaarschap jij het beste scoort

Naar de Zelfscan Eigenaarschap

Met de online teamscan krijg je razendsnel in beeld hoe het er voor staat binnen het team. In hoeverre pakt iedereen goed zijn rol op; welke randvoorwaarden zijn prima en waar liggen de uitdagingen om verder te komen met elkaar. 

Meer weten

Ons idee: stop met het traditionele medewerkerstevredenheidsonderzoek. Tevredenheid zegt namelijk niets over eigenaarschap. Tevreden medewerkers  zijn niet per sé bevlogen en maken ook lang niet altijd echt het verschil. Door online te inventariseren hoe iedereen scoort op de randvoorwaarden voor eigenaarschap krijgt je wél een goed beeld van datgene wat nodig is. Het biedt HRM-ers / directies een fantastisch inzicht en helpt  bij het maken van keuzes ten aanzien van het HRM beleid. Het is bovendien een mooie nul-meting van waaruit je verder kunt ontwikkelen en waardoor je na na enige tijd kunt zien wat er is verbeterd. 

Meer weten

Waarde toevoegen of je ego strelen

Wat is eigenaarschap eigenlijk en welke randvoorwaarden spelen een rol om eigenaarschap verder aan te wakkeren. Door het spelen van het spel “De race in de baai van Bigas” leren de spelers op een laagdrempelige manier de effecten van deze randvoorwaarden kennen en merken ze wat nodig is om echt eigenaarschap te kunnen tonen. Het spel is leuk, verhelderend en draagt bij aan het goede gesprek over eigenaarschap.

Spelenderwijs teams of leidinggevenden laten ervaren wat Eigenaarschap is? Dat kan met het Eigenaarschap spel. Het spel is speciaal ontwikkeld voor teams en organisaties die graag een stapje verder willen zetten rondom het thema Eigenaarschap. 

Deze serious game is gebaseerd op de randvoorwaarden van Eigenaarschap uit het boek Wie zorgt het goed komt. Het spel is bedoeld om teams of leidinggevenden in gesprek te laten komen over het thema Eigenaarschap en te laten ervaren wat het effect is van zaken als vertrouwen, transparantie, overzicht en regelruimte. 

Wil je met een grote groep mensen (>20) onderzoeken wat de effecten zijn van de verschillende randvoorwaarden op eigenaarschap, dan is een spelsimulatie een mooie manier om dit te doen. Wij hebben samen met Jump Serious Games een spel ontwikkeld waardoor deelnemers op een actieve en speelse wijze kennis maken met de randvoorwaarden voor eigenaarschap. De deelnemers ervaren zelf wat de impact is van de randvoorwaarden op hun eigen gedrag en op hun gevoel van eigenaarschap.

Training Eigenaarschap

Eigenaarschap ontstaat niet door er alleen maar te praten. Uiteindelijk wil je eigenaarschap terugzien in houding en gedrag. Daarom is het volgen van trainingen voor teams, leidinggevenden of individuele medewerkers belangrijk. En dat doen we graag. Altijd op maat, afgestemd op datgene wat jullie willen bereiken. 

Van 15.00 tot 19.00. Maximaal 12 deelnemers, twee begeleiders, een pizza tussendoor en samen aan de slag! 5 x per jaar doen we dit. En iedereen gaat met concrete ideeën naar huis om eigenaarschap in zijn eigen organisatie of team een boost te geven. Jij ook?  Wees er snel bij, dit unieke compacte programma zit meestal direct vol!

Meer weten

Sterke teams kenmerken zich onder meer doordat de individuele teamleden een sterk gevoel van eigenaarschap ervaren. Hoe krijg je dit samen voor elkaar? Dat leer je als je ons inschakelt voor een incompany-training gericht op Eigenaarschap in Teams.

Meer weten

Geef jij leiding en ben je toe aan een volgende stap waardoor je jouw medewerkers beter kunt empoweren, zorgen dat zij meer eigenaarschap tonen en jij het zelf wat minder druk krijgt? Dan is het leertraject: Leidinggeven aan Eigenaarschap iets voor jou. 

Meer weten

Wil je als teamcoach de Eigenaarschaps game gebruiken om op een speelse, laagdrempelige manier het gesprek over eigenaarschap op gang brengen? Meld je dan aan voor de eerstvolgende train-de-trainer bijeenkomst.

Meer weten

Inspiratiesessie Eigenaarschap

Wil je geïnspireerd raken rondom het thema eigenaarschap en het goede gesprek hiermee op gang brengen over eigenaarschap? Boek dan een inspiratiesessie of keynote door Pieter van der Haak, schrijver van diverse boeken waaronder “Wie zorgt dat het goed komt?” over het vergroten van eigenaarschap

Veel managers, leidinggevenden of ondernemers raken energie kwijt omdat hun medewerkers geen verantwoordelijkheid tonen. Ze doen gewoon hun werk, maar zetten niet een tandje bij om een verschil te maken. En als het misgaat nemen ze niet de verantwoordelijkheid, maar wijzen ze vaak naar de omstandigheden. Tijdens deze inspiratiesessie laten we zien wat Eigenaarschap precies is en hoe je dit kunt aanwakkeren. Deelnemers zetten hiermee de eerste stap naar het empoweren van medewerkers!

Meer weten

Een interactieve lezing over eigenaarschap en waardecreatie. Door deel te nemen aan deze sessie worden de deelnemers zich bewust van hun eigen toegevoegde waarde binnen de organisatie. Ze zien meer samenhang tussen hun eigen taak en het gezamenlijke doel en ze zijn zich bewust geworden in hoeverre ze hun eigen talenten nog meer in kunnen zetten of ontwikkelen.

Meer weten

Nieuwe unieke game over Eigenaarschap

Het Eigenaarschap spel

Spelenderwijs teams of leidinggevenden laten ervaren wat Eigenaarschap is? Dat kan met het Eigenaarschap spel. Het spel is speciaal ontwikkeld voor teams en organisaties die graag een stapje verder willen zetten rondom het thema Eigenaarschap. 

Deze serious game is gebaseerd op de randvoorwaarden van Eigenaarschap uit het boek Wie zorgt het goed komt. Het spel is bedoeld om teams of leidinggevenden in gesprek te laten komen over het thema Eigenaarschap en te laten ervaren wat het effect is van zaken als vertrouwen, transparantie, overzicht en regelruimte. 

Het spel is zowel los te huren als met begeleiding. Als coach / trainer deze game inzetten? Dat kan ook! Volg de train de trainer voor het Eigenaarschap spel. 

Verdieping

We willen het teamgevoel behouden

Wil je nu en vooral ook in de toekomst meer eigenaarschap binnen jouw team of organisatie? Geloof ons, er is geen beter moment om in beweging te komen dan NU!

Eigenaarschap tonen; aangeboren of aangeleerd?

Eigenaarschap tonen. Is dit iets wat is aangeboren of is het aangeleerd. In ieder mens is eigenaarschap aanwezig, de vraag is vooral wat we doen om eigenaarschap te kunnen laten tonen. In dit artikel schetst Pieter van der Haak een formule waarmee je kunt inschatten of iemand eigenaarschap gaat tonen of niet.

Zij gingen je voor:

Het boek Wie zorgt dat het goed komt?

Eigenaarschap vergroten in elk team

Pieter van der Haak weet als geen ander op basis van praktijkervaring tot de kern van de huidige leiderschapsimpasse door te dringen. En die impasse is: je wilt medewerkers meer eigenaarschap en verantwoording laten voelen, maar jij moet het als manager voor elkaar zien te krijgen. Hoe red je dat?

Met dit boek krijg je de handvatten en inzichten aangereikt om eigenaarschap in jouw organisatie of team daadwerkelijk te zien ontstaan.

Meer weten?

Aan de slag met Eigenaarschap in jouw team of organisatie? Of meer weten over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en we reageren zo snel mogelijk. We zijn ook bereikbaar op 038 – 202 2110.