Teamontwikkeling

Teams aan zet!

Wij geloven in de kracht van teams. Want als je het daar voor elkaar hebt haal je het beste in je mensen naar boven. Als je de teams in jouw organisatie wendbaar en flexibel weet te maken dan heb je het fundament voor een organisatie staan. Daarom is teamontwikkeling de sleutel tot zowel persoonlijke ontwikkeling als organisatieontwikkeling. Hierin investeren betekent dat je klaar bent voor de toekomt. Met teams die zich razendsnel kunnen aanpassen en voortdurend blijven leren; wendbare en flexibele teams.

Stel ons jouw vraag:

Wat zijn flexibele en wendbare teams?

Door allerlei ontwikkelingen in de samenleving neemt de druk op veel organisaties enorm toe. De Corona-crisis heeft er bovendien nog een schepje bovenop gedaan. Veranderingen gaan sneller, het ‘oude normaal’ verdwijnt, onzekerheid neemt toe, de werkdruk of de economische druk loopt op. Jezelf voortdurend blijven aanpassen is voor veel organisaties de belangrijkste overlevingsstrategie. Dat wat de organisatie nodig heeft en wat je als individu kunt doen komt altijd samen in de teams.

Welkom, Wendbaar en Wijs

Teamleden in een ons ‘ideale team’ zijn samen in staat een brug te bouwen terwijl ze er over heen lopen. Er is een gezamenlijk doel, de teamleden voelen zich welkom en gewaardeerd en ze leren van hun ervaringen dankzij een collectieve groeimindset. Hierdoor wordt het team iedere dag een beetje slimmer en beter; wijsheid dus.

Reageren en anticiperen op de veranderende werkelijkheid

Alles is voortdurend in beweging; dat wat eerst stroef liep gaat nu ineens veel soepeler. Dat wat eerst goed werkte, blijkt nu ineens niet meer effectief te zijn. De omgeving stelt voortdurende andere eisen aan ons.

Wij zien teams als een voortdurende ontwikkelende eenheid. We helpen je met het bouwen aan een leercultuur waarin het de bedoeling is om iedere dag een beetje beter te worden. Dat vraagt iets van de teamleiders, maar zeker ook van de teamleden. Maar uiteindelijk vindt iedereen het prachtig om deel uit te maken van een topteam.

Herken jij de volgende problemen?

 • Ik heb het gevoel dat we meer kunnen bereiken als we beter samenwerken
 • Hoe kunnen we elkaar wat meer versterken
 • Waarom komen we onze afspraken niet na
 • Ik heb het gevoel dat mensen zich niet altijd helemaal uitspreken
 • Er zit altijd een kern van waarheid achter sommige cynische grapjes
 • Waarom is ons overleg zo’n energie-wegtrekker
 • Ik mis de verbinding met elkaar
 • Zijn we wel echt één team?

Of deze?

 • Wat is eigenlijk ons gezamenlijke doel
 • Waarom loopt het soms zo stroef?
 • Ik mis het overzicht binnen ons team
 • Vertrouwen is wel een dingetje bij ons…
 • Hebben we wel de juiste mensen in de bus?
 • Hoe kunnen we ons werk anders organiseren met elkaar
 • Wat is eigenlijk ieders rol?

Aan de slag met Teamontwikkeling

Onze diensten

Teamontwikkeling - Trainingen

Om teams echt te helpen bij de eigen ontwikkeling is meer nodig dan alleen weten waar je staat en bewustwording van de eigen kwaliteiten en valkuilen. Er is nieuw gedrag nodig en nieuw gedrag ontwikkelen vraagt veel meer dan dat.

Het mooie is dat gedragsverandering binnen een team vaak veel effectiever is dan gedragsverandering bij één persoon. Vergelijk het met het verschil tussen alleen naar de sportschool gaan of samen. Als je samen gaat ontstaat er een wederzijds commitment. Als de een dreigt op te geven trekt de ander hem er weer bij of andersom. Onze teamcoaches weten de teams uit te dagen om elkaar te helpen en samen verder te komen. 

Het beste uit jezelf halen in het team lukt als het veilig is en je het vertrouwen krijgt. Dat is niet altijd vanzelfsprekend. We helpen jouw team om dit gevoel van veiligheid en vertrouwen te verbeteren. Zodat we het beste bij elkaar naar boven weten te brengen.

Meer weten

Sterke teams kenmerken zich onder meer doordat de individuele teamleden een sterk gevoel van eigenaarschap ervaren. Hoe krijg je dit samen voor elkaar? Dat leer je als je ons inschakelt voor een incompany-training gericht op Eigenaarschap in Teams.

Meer weten

Iedere dag een beetje beter worden. Dat wil iedereen. En toch zitten we niet altijd op feedback te wachten. Hoe komt dat? Waarom is het soms zo ingewikkeld en wat is het alternatief? De training van Feedback naar Feedforward legt een nieuw fundament voor teams om elkaar te helpen steeds beter te presteren. Vanuit de principes van de positieve psychologie.

Meer weten

Een nieuw team of een flinke wijziging in je team. Hoe gaan we vanaf de eerste dag met de goede energie samen aan de slag? Leg het fundament tijdens een kick-off teambuildings programma. Waar staan jullie voor, wat zijn de kernwaarden van het team, hoe gaan we elkaar scherp houden, wat hebben we eigenlijk in huis aan kwaliteiten en hoe brengen we het beste in elkaar naar boven? Oh ja... en hoe hebben we vanaf de eerste dag al een leercultuur? 

Meer weten

Formeel ben je onderdeel van het team, maar ergens voelt het niet zo. Zijn we gewoon een groep mensen die functioneel gezien binnen één afdeling vallen of zijn we echt een team. Hoor je erbij, word je gemist als je er niet bent? Of is het allemaal wat los zand geworden… Je mist iets, maar weet het niet precies te benoemen. Het is een gevoel… iets over verbinding, iets over van betekenis zijn…

Meer weten

Geen zin in 'knuffelsessies' maar wil je gewoon stevig in gesprek met elkaar over de manier van samenwerken? Mag een discussie ook even knallen zonder dat er mensen afhaken of gekwetst worden? Hoe kunnen we scherp zijn naar elkaar zonder de relatie te beschadigen? Hoe kunnen we het gezamenlijke resultaat weer op 1 zetten?

Meer weten

Heb jij blauwe, gele, rode of groene collega’s. Oké dat klinkt wel erg simpel. Misschien ken je de internationaal erkende test, gebaseerd op het gedachtengoed van Carl Jung. De Insights Discovery. Een prachtig instrument om jezelf te leren kennen maar vooral ook om te kijken welke kwaliteiten er in het team aanwezig zijn. Invullen levert voor iedere deelnemer een raak persoonlijkheidsprofiel op, maar daarboven op ontvangen jullie ook een teamprofiel. Een fantastisch vertrekpunt met duidelijke en aansprekende taal om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.

Meer weten

Teamontwikkeling werkvormen

Mooie woorden; wendbaar, wijs en welkom, maar wat betekent dit eigenlijk? Wat is daar voor nodig en doen we het niet goed dan? Hoe bewust zijn we op dit moment van onze kracht en van onze valkuilen?

Bewustwording van je kwaliteiten als team ontstaat door met elkaar ervaringen op te doen en hierop te reflecteren. We hebben diverse werkvormen in ons pakket om deze bewustwording te vergroten. Hieronder enkele veel gebruikte mogelijkheden. 

Spelenderwijs teams of leidinggevenden laten ervaren wat Eigenaarschap is? Dat kan met het Eigenaarschap spel. Het spel is speciaal ontwikkeld voor teams en organisaties die graag een stapje verder willen zetten rondom het thema Eigenaarschap. 

Deze serious game is gebaseerd op de randvoorwaarden van Eigenaarschap uit het boek Wie zorgt het goed komt. Het spel is bedoeld om teams of leidinggevenden in gesprek te laten komen over het thema Eigenaarschap en te laten ervaren wat het effect is van zaken als vertrouwen, transparantie, overzicht en regelruimte. 

Wil je met een grote groep mensen (>20) onderzoeken wat de effecten zijn van de verschillende randvoorwaarden op eigenaarschap, dan is een spelsimulatie een mooie manier om dit te doen. Wij hebben samen met Jump Serious Games een spel ontwikkeld waardoor deelnemers op een actieve en speelse wijze kennis maken met de randvoorwaarden voor eigenaarschap. De deelnemers ervaren zelf wat de impact is van de randvoorwaarden op hun eigen gedrag en op hun gevoel van eigenaarschap.

Een klassiek spel is de zogenaamde Prisonner’s Dilemma Game. Dit is een spel waarbij het team alleen kan winnen als er 100% vertrouwen in elkaar is. Een mooie eyeopener die gelijktijdig behoorlijk confronterend kan zijn. Van hieruit ontstaat bewustwording van het belang van vertrouwen binnen het team. Een mooie start om het goede gesprek met elkaar te voeren en door te ontwikkelen.

Dit spel en andere spelen zetten we veelvuldig in tijdens team-ontwikkeltrajecten.

Buitensportactiviteiten zijn bij uitstek geschikt om op een speelse en energieke wijze teams bewust te maken van de eigen kwaliteiten en valkuilen. Dit kunnen kleine oefeningen zijn van een half uur tot een compleet parcours met diverse team challenges gedurende een hele of een halve dag.

Veel mensen kennen de escaperooms van een feestje of een uitje met vrienden of familie. Maar een goed ontworpen escaperoom is ook een hele geschikte activiteit om het team bewust te maken van de eigen kwaliteiten. Tijdens het opdoen van een dergelijke ervaring zie je hoe de verschillende teamleden zich gedragen als ze onder druk moeten samenwerken. Door één van onze teamcoaches mee te laten kijken wordt een dergelijke activiteit veel meer dan een leuk uitje. En het kan zelfs in een online setting. Wij maken hiervoor gebruik van de Online Escaperoom “De Vrijdagmiddagborrel” van Jump Serious Games.

Zelfscan-eigenaarschap-en-werkbeleving

Teamontwikkeling… de samenwerking verbeteren. Het klinkt mooi, maar doen we het dan zo slecht? Of valt dat wel mee. Waar staan we eigenlijk met elkaar? Wat gaat al goed en waar zit echt ruimte voor ontwikkeling? P&A Talentontwikkeling gebruikt diverse (online) tools en werkvormen om in korte tijd de balans op te maken. Waar staan we en wat moet op de agenda komen te staan als het gaat om teamontwikkeling. 

Zijn de teamleden in staat om eigenaarschap te tonen binnen het team? Met de online teamscan Eigenaarschap brengen wij razendsnel in kaart welke randvoorwaarden voor eigenaarschap wel goed zitten en waar duidelijk ruimte is voor ontwikkeling. Deze scan is gebaseerd op het gedachtenoed van Pieter van der Haak, zoals beschreven in de bestseller: Wie zorgt dat het goed komt - over Eigenaarschap vergroten in elk team.

Meer weten

Deze unieke zelfscan voor Verschilmakers helpt je om jouw verschilmakersprofiel in kaart te brengen. Welke kwaliteiten zet je al in en waar heb je een mogelijkheid om je verder te ontwikkelen. 

Meer weten

Patrick Lencioni beschreef in zijn bestseller vijf belangrijke frustraties binnen teams: Te weinig vertrouwen, een gebrek aan verantwoordelijkheid, weinig betrokkenheid, het uit de weg gaan van conflicten en te weinig resultaatgerichtheid. Herken je iets? Met onze online scan brengen we deze vijf thema's in beeld. Een mooi vertrekpunt om het goede gesprek met elkaar aan te gaan. Hoe staan we er voor? En wat kunnen we er mee doen?

Meer weten

Heb jij blauwe, gele, rode of groene collega’s. Oké dat klinkt wel erg simpel. Misschien ken je de internationaal erkende test, gebaseerd op het gedachtengoed van Carl Jung. De Insights Discovery. Een prachtig instrument om jezelf te leren kennen maar vooral ook om te kijken welke kwaliteiten er in het team aanwezig zijn. Invullen levert voor iedere deelnemer een raak persoonlijkheidsprofiel op, maar daarboven op ontvangen jullie ook een teamprofiel. Een fantastisch vertrekpunt met duidelijke en aansprekende taal om elkaar beter te leren kennen en te begrijpen.

Meer weten

Inspiratiesessie

Wil je geïnspireerd raken rondom het thema Teamontwikkeling en op basis hiervan het goede gesprek op gang krijgen? 

Boek dan een inspiratiesessie. Dit zijn korte sessies die bestaan uit een inleiding en enkele krachtige reflectie-oefeningen of ervaringsgerichte activiteiten.

Veel managers, leidinggevenden of ondernemers raken energie kwijt omdat hun medewerkers geen verantwoordelijkheid tonen. Ze doen gewoon hun werk, maar zetten niet een tandje bij om een verschil te maken. En als het misgaat nemen ze niet de verantwoordelijkheid, maar wijzen ze vaak naar de omstandigheden. Tijdens deze inspiratiesessie laten we zien wat Eigenaarschap precies is en hoe je dit kunt aanwakkeren. Deelnemers zetten hiermee de eerste stap naar het empoweren van medewerkers!

Meer weten

Een interactieve lezing over eigenaarschap en waardecreatie. Door deel te nemen aan deze sessie worden de deelnemers zich bewust van hun eigen toegevoegde waarde binnen de organisatie. Ze zien meer samenhang tussen hun eigen taak en het gezamenlijke doel en ze zijn zich bewust geworden in hoeverre ze hun eigen talenten nog meer in kunnen zetten of ontwikkelen.

Meer weten

Valt hier nog wat te leren?

Uniek: Doe de test en meet je eigen Groeimindset!

Topteams zijn teams die iedere dag weer een beetje beter worden. Dat vraagt om een collectieve Groeimindset. Maar hoe zit het met jouw eigen Groeimindset? Doe hier de test en weet binnen vijf minuten waar jou kracht zit om nieuwe dingen te leren.

Verdieping

Hybride werken, wacht niet te lang

4 redenen om snel te beginnen met hybride werken

Hybride werken is juist nu belangrijk. Er zijn genoeg redenen om het hybride werken in te voeren. In dit artikel schetsen we vier belangrijke redenen. Maar doe het zorgvuldig want het invoeren van hybride werken vraagt een goede dialoog en een goede start.

hybride werken hoe doe je dat

Teamsessie over hybride werken; 7 vragen

Oké jullie hebben een teamsessie gepland over hybride werken. Maar waar moet dat over gaan? Veel HR medewerkers, managers en teams worden uitgedaagd om het hybride werken te gaan faciliteren. Tijdens de coronacrisis moesten we allerlei technische oplossingen vinden om online met elkaar te gaan samenwerken, maar eenmaal terug naar de fysieke werkplek ontstaan er nieuwe uitdagingen. Hoe gaan we om met de combinatie van thuis en online met elkaar samenwerken.

Meer weten?

Aan de slag met Teamontwikkeling in jouw team of organisatie? Of meer weten over onze diensten? Vul het onderstaande formulier in en we reageren zo snel mogelijk. We zijn ook bereikbaar op 038 – 202 2110. 

Groeimindset; is dat wel iets voor mij?

Iedereen wil graag succesvol zijn in de dingen die hij of zij onderneemt. Het goede nieuws is dat ons succes niet wordt bepaald door onze aangeboren talenten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vooral onze ‘mindset’ of denkwijze bepalend is voor het al dan niet hebben van succes. Professor Carol Dweck deed op dit terrein baanbrekend onderzoek en introduceerde de begrippen ‘Fixed Mindset’ en ‘Growth Mindset’.

Succesvol zijn blijkt vooral beïnvloed te worden door onze ‘mindset’. Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een groeimindset veel belangrijker is dan je aangeboren talenten. In dit boek krijg je de handvatten aangereikt om je eigen groeimindset verder te ontwikkelen. Praktisch, vlot en toegankelijk geschreven en gebaseerd op de nieuwste psychologische inzichten. Een ‘must-read’ voor iedereen die geïnteresseerd is in leren en ontwikkelen. Voor jezelf, maar misschien ook voor de mensen om je heen, voor als je bijvoorbeeld coach, trainer of ‘gewoon’ opvoeder bent.

Wissen

Zij gingen je voor: