Eigenaarschap en de kracht van een positieve leercultuur

In het kort:

Eigenaarschap ontstaat als het ‘veilig is’ om fouten te maken

Waarom nemen mensen zo weinig verantwoordelijkheid? Hoe hangt dat samen met Eigenaarschap en nog belangrijker: Wat heeft dat allemaal te maken met die Leercultuur?

Veel managers, leidinggevenden of ondernemers raken energie kwijt omdat hun medewerkers geen eigenaarschap tonen. De mensen in het team doen ‘gewoon’ hun werk, maar zetten niet een tandje bij om een verschil te maken. En als het misgaat nemen ze niet de verantwoordelijkheid, maar wijzen ze vaak naar de omstandigheden. Het komt dan ook vaak weer terug bij de leidinggevende.

Leercultuur

Een leercultuur is een omgeving waarin mensen iedere dag bezig zijn om mooie prestaties te leveren én gelijktijdig te leren van hun ervaringen.

Een positieve leercultuur betekent dat er fouten gemaakt mogen worden. En hier ligt de link naar Eigenaarschap. Want als je vraagt van je mensen om eigenaarschap te tonen dan vraag je ze om te zeggen: Ik zorg dat het goed komt.

Maar als het dan dreigt te mislukken, hoe gaan we daar dan mee om?

Mensen overschatten vaak de gevolgen van falen en nemen liever geen onnodige risico’s.

Tijdens deze lezing of inspiratiesessie hoor je hoe je door te investeren in een positieve leercultuur het eigenaarschap kunt stimuleren.

Pieter van der Haak, veel gevraagd spreker over dit onderwerp zal je uitdagen om te kijken wat jij kunt doen om stappen te zetten met jouw team of organisatie.

Korte lezing of langere interactieve bijeenkomst

Er zijn meerdere mogelijkheden. Pieter verzorgt soms een korte lezing/keynote om te verhelderen wat Eigenaarschap is en wat het effect van de leercultuur is op het nemen van verantwoordelijkheid.

Wat ook kan is dat hij je uitgebreider meeneemt naar de kracht van de positieve psychologie om te werken aan een positief leerklimaat. Hiermee wordt duidelijk aan welke knoppen gedraaid moeten worden om meer eigenaarschap te laten ontstaan en hoe je

De lezing kan kort (30-45 minuten) maar het is interessanter om te kiezen voor meer interactie. De deelnemers worden dan actief uitgedaagd om zelf met de inzichten aan de slag te gaan. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden duurt een interactieve lezing/workshop gemiddeld anderhalf tot twee en half uur en is het zo veel mogelijk afgestemd op de situatie in jullie eigen organisatie.

 

Een Online Webinar ter inspiratie? Dat kunnen wij ook, want ook online zijn er mogelijkheden om zoveel mogelijk interactie met elkaar te hebben. Zo’n online sessie doen we samen met een moderator waardoor tijdens het spreken ruimte is om direct vragen te stellen. En ook wij stellen vragen waarin je dan in break-out rooms met elkaar over in gesprek kunt gaan. Hierdoor zijn ook onze online bijeenkomsten zoveel mogelijk interactief en is er ruimte om met elkaar het goede gesprek aan te gaan over het thema.

De spreker is Pieter van der Haak, partner bij P&A Talentontwikkeling en auteur van het boek Wie zorgt dat het goed komt?, uitgegeven door Business Contact. Pieter is Sociaal Psycholoog. Hij schreef meerdere boeken, waaronder: Van Vakmanschap naar LeiderschapFaciliterend Leidinggeven, Leidinggeven in de nieuwe werkelijkheidGroeimindset, is dat wel iets voor mij en Een Goed Gesprek!

Over het boek

Pieter van der Haak weet als geen ander op basis van praktijkervaring tot de kern van de huidige leiderschapsimpasse door te dringen. En die impasse is: je wilt medewerkers meer eigenaarschap en verantwoording laten voelen, maar jij moet het als manager voor elkaar zien te krijgen. Hoe red je dat?

Een van zijn oplossingen is regelruimte: Van der Haaks mooie term voor de essentie van het nieuwe leiderschap. Jouw taak als manager is om mensen te helpen ontdekken wat ze willen bereiken, ze te laten ervaren dat ze het kunnen en ervoor te zorgen dat ze iets wezenlijks bijdragen aan de organisatie. En dat alles in een context waarin vanuit vertrouwen wordt samengewerkt. Het boek levert verhelderende inzichten en concrete handvatten om eigenaarschap in jouw organisatie of team daadwerkelijk te zien ontstaan. Recentelijk verscheen al weer de vijfde druk van dit boek.

Meer weten?

Deze inspiratiesessie afstemmen op jullie doelen? Dat kan! Neem vrijblijvend contact met ons op!

Deze vind je misschien ook interessant:

Meer informatie?

Meer weten over deze inspiratiesessie of een offerte aanvragen? Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Zij gingen je voor:

;