Proactief omgaan met veranderingen

Proactief omgaan met veranderingen

ALGEMEEN

Voor wie?

Deze training is bedoeld voor medewerkers die wat ‘hulp’ kunnen gebruiken om effectief om te gaan met mogelijke veranderingen. Dit kunnen veranderingen zijn die vanuit de omgeving op je afkomen, maar het kan ook een verandering zijn waarvan je eigenlijk weet dat het goed voor je is, maar die je toch nog wat uit de weg gaat.

Proactief denken en doen

Proactief denken en doen maakt dat je wendbaar blijft en je nooit een slachtoffer voelt van de situatie als het even lijkt tegen te zitten. Mensen die proactief zijn durven oude patronen los te laten en hebben een onderzoekende houding die zich richt op het ontdekken van nieuwe mogelijkheden.

Wat is proactief denken?

Proactieve mensen zijn geen klagers, maar doeners. Als de situatie waarin ze zich bevinden verandert dan kijken ze vooral wat ze daar zelf in kunnen betekenen. Ze accepteren datgene waar ze geen invloed hebben en steken hun energie vooral in zaken waar ze wel invloed hebben. Ze voelen zich dus geen slachtoffer van de situatie zoals Calimero bijvoorbeeld dat vaak wel heeft.

afbeelding van calimero in de traning omgaan met veranderingen

Proactiviteit kan je goed ontwikkelen.

Deze training laat de deelnemers zien wat het verschil is tussen reactief gedrag en proactief gedrag. Ieder mens reageert wel eens reactief, alleen door te weten wanneer je dit doet krijg je grip op de situatie en ervaar je keuzevrijheid.

Verantwoordelijkheid nemen

Vanuit deze keuzevrijheid leren de deelnemers om verantwoordelijkheid te nemen en zich niet in een slachtofferpositie te laten drukken.

Groeimindset en Comfortzone

Om stappen te durven zetten heb je behalve een proactieve houding ook een groeimindset nodig en moet je buiten je comfortzone durven te komen. Tijdens de training worden de deelnemers op een positieve manier uitgedaagd om hier ervaringen in op te doen. 

Praktische informatie

Duur van de training

3 bijeenkomsten van 1 dag

aanvullende online modules 

Totale doorlooptijd: ca. 6 weken.

Aantal deelnemers

5 tot 12 deelnemers

Incompany

Deze training verzorgen wij incompany waarbij we het programma afstemmen op het opleidings- en ervaringsniveau van de deelnemers.

Locatie

In overleg met de opdrachtgever

Prijs

Op aanvraag

CURSUSINHOUD

PROGRAMMA

Deel 1: Wat is proactiviteit

  • Proactiviteit volgens Covey
  • Proactiviteit versus slachtoffergedrag
  • De verborgen “beloning” van blijven doen wat je al deed

Deel 2: Verantwoordelijkheid nemen

 Deel 3: Groeimindset en Comfortzone

  • Comfortzone en Optimal Performance Zone
  • Groeimindset en Positieve Psychologie
  • Jouw persoonlijke uitdaging aangaan

 

Werkwijze cursus

P&A staat voor leren door te doen. Geen uitgebreide theorie maar zelf ontdekken wat wel en niet werkt door oefeningen en door serious games. 

Deze training bestaat uit drie fysieke bijeenkomsten aangevuld met online modules. 

Tijdens de fysieke bijeenkomsten gaan we jou vooral zelf laten ervaren wat proactiviteit is en hoe je zelf verantwoordelijkheid kunt nemen, ook als het even tegenzit.

De online modules zijn bedoeld om tussentijds in je eigen praktijk opdrachten uit te voeren en dingen uit te proberen. Daarnaast biedt de online omgeving de mogelijkheid om bepaalde aangeboden inzichten nog eens rustig te kunnen nalezen. 

De werkwijze van P&A

Wij zijn geen ‘glad’ bureau met mooie verhalen en strakke pakken.

Wij zijn vooral ons zelf. Onze trainers en teamcoaches zijn stuk voor
stuk mensen met een flink stuk levenservaring. Iedereen bij P&A heeft op verschillende manieren zelf met de ‘poten in de klei’ gestaan en weet dat de praktijk soms weerbarstiger is dan je in theorie zou kunnen denken. 

Trainers/adviseurs of teamcoaches van P&A zijn net als jij mensen van vlees en bloed die met toewijding willen helpen het beste in jullie team of organisatie naar boven te brengen. 

Zonder een ‘klik’ kunnen we geen zaken doen. Dat betekent dat we altijd zorgvuldig onderzoeken wie van ons het beste aansluit bij de doelgroep. 

Als een klant zeg: “Dat is er ééntje van P&A” dan bedoelt die klant dat hij met iemand van ons heeft samengewerkt die authentiek is, stevig in de schoenen staat, vanuit een gelijkwaardige relatie met deelnemers of opdrachtgevers samenwerkt en in staat is om vanuit het hier en nu datgene te doen wat nu nodig is.

Improvisatievermogen en continu blijven afstemmen bij datgene wat nú nodig is om een team verder te helpen kenmerkt onze manier van werken.

“Wil je er alleen over praten of wil je echt iets gaan doen?”P&A staat voor beweging. Wij geloven in sterke teams en wendbare organisaties. Maar om teams te versterken is een praatsessie vaak niet voldoende. 

We kiezen daarom altijd voor actiegerichte of ervaringsgerichte werkvormen. Eerst maar eens wat doen met elkaar om te onderzoeken wat wél werkt en wat verbeterd kan worden. 

Beginnen met de ervaring, dat werkt. Daarna kijken we wat het oplevert en wat we er mee willen of kunnen. Uit het hoofd, in je lijf, aan de slag met elkaar en samen bouwen aan sterke teams. Dat werkt! Samen op avontuur.

Geen team of organisatie is gelijk. Geen trainingsprogramma is hetzelfde. Ondanks dat we ‘standaard-thema’s’ hebben is het iedere keer zoeken en aansluiten bij datgene wat er nu speelt bij onze klanten.

Onze programma’s maken we dus altijd samen met onze klanten op maat.

Gelijktijdig is alles wat we doen gebouwd op een stevig fundament van de volgende principes:

Positieve psychologie
Ondanks dat er vast allerlei zaken (nog) niet goed zijn of gaan beginnen we bij datgene wat al wel oké is. Want in ieder team of in iedere organisatie gaan dingen goed of tonen sommige mensen het juiste gedrag. We gaan opzoek naar deze successen (hoe klein ze soms ook zijn).

Vanuit datgene wat al wel werkt vinden we veel beter precies die stap die nodig is om verder te komen. (lees meer hierover in dit artikel: https://www.talentontwikkeling.com/blog/wendbare-organisatie-positief/)

Benut het potentieel dat er al is
Vaak weten de vakmensen zelf heel goed hoe het beter kan. Het is onze rol om de aanwezige kennis naar boven te halen en samen met jullie te ontdekken wat en hoe er verbeterd kan worden.

Wij faciliteren, confronteren soms,  maar zullen vooral aandacht schenken aan het empoweren van datgene wat er in potentie al aanwezig is. 

En ja, als het nodig is dan komen we natuurlijk alsnog met een nieuwe perspectief of een mogelijke richting. Maar onze ervaring heeft geleerd dat blijvend veranderen en oude patronen doorbreken succesvoller is als de ideeën zoveel mogelijk uit de mensen zelf komen. 

Investering

Wij rekenen het voor je uit

Deze training verzorgen wij in-company waarbij we het programma finetunen op de deelnemers in jullie organisatie. Neem contact op voor een offerte op maat. Bel ons op 0570-244124 Of maak gebruik van het contactformulier hieronder.

Informatie aanvragen

Na jouw aanvraag…

…nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

Heb je direct al vragen en wens je zo snel mogelijk iemand van ons te spreken: Bel dan alvast op: 0570-244124

Tot snel! 

Logo-PA-nieuw (1)
Wil je ons volgen op social media? Maak dan gebruik van onderstaande button!
Nieuwsbrief
Schrijf je in en ontvang regelmatig interessante artikelen en updates!