Sierd Nutma

Trainer

Leiderschap en veerkracht zijn de hoofdthema’s waarbij Sierd vanuit P&A Talentontwikkeling betrokken is. Daarnaast coacht hij leden en voorzitters van (multidisciplinaire) crisisteams. Sierd is een betrokken man met veel energie, oog voor resultaat, maar weet dit gelijktijdig in goed evenwicht te brengen met waar het werkelijk om gaat; de factor mens. In 2016 publiceerde hij zijn boek Mentale Veerkracht voor Professionals.

Achtergrond

De jeugd van Sierd Nutma stond in het teken van sport. Hij voetbalde in de hoofdklasse, was een bedreven vechtsporter en behaalde als schaker regionale en nationale titels. Zijn aanleg om mentale aspecten te combineren met fysieke elementen was al vroeg duidelijk.

Leiderschap

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Sierd koos voor een loopbaan bij Defensie. Als onderofficier leerde hij leidinggeven in de harde praktijk. Missies in het buitenland zorgden voor de nodige ervaring op het gebied van veerkracht en presteren onder druk.
Werkzaam bij het Korps Commando Troepen, de elite eenheid van de Nederlandse krijgsmacht, was hij commandant van een internationaal Counter Terrorisme team.

Mentale veerkracht

Na 12 jaar operationele ervaring bij de krijgsmacht vervolgde hij zijn werkzame leven bij de Politie. Ook daar maakte hij deel uit van specialistische teams die werken onder extreme druk. Zijn ervaring besloot hij vervolgens door te geven als docent op de Politieacademie waar hij professionals trainde. Bovendien ontwikkelde Sierd Nutma de training Mentale Kracht, een meerdaagse training die verplicht werd gesteld voor alle politieagenten in Nederland.

Avonturier

De drang naar uitdagingen bleef door de jaren heen aanwezig. Op zoek naar groei en ontwikkeling ondernam hij diverse expedities.

  • Zo liep hij, zelfvoorzienend, honderden kilometers door de Gobi woestijn in Mongolië. Een tocht waarmee hij 20.000 euro inzamelde voor de Stichting Kika. (kinderen kankervrij)
  • Tevens fietste hij, solo, 4000 kilometer door Siberië. Een niet ongevaarlijke onderneming welke 3 maanden lang het uiterste van hem vergde.
  • In 2014 nam hij deel aan de koudste en zwaarste marathon ter wereld: The North Pole Marathon. Bij -32 graden Celsius rende Sierd zijn eerste marathon ooit waarin hij als 8ste finishte. Slechts 4 Nederlanders volbrachten ooit deze uitputtingsslag.
  • In 2015 formeerde hij een team welke het mogelijk maakte dat 6 mensen met een lichamelijke beperking een berg in Noorwegen konden beklimmen. Project ICAM (I climbed a Mountain!) werd dankzij een fantastische teamprestatie een succesvolle expeditie.

Spreker en trainer

Sinds 2010 is Sierd Nutma zelfstandig ondernemer en maakt hij deel uit van het kernteam P&A Talentontwikkeling. Hij wordt gezien als Veerkrachtdeskundige en is gepassioneerd spreker en trainer.

Sierd spreekt en traint vanuit de praktijk en weet waar hij het over heeft. Zijn uitzonderlijke ervaringen weet hij uitstekend te combineren met de laatste theorieën op het gebied van mentale veerkracht, leiderschap en teamontwikkeling. Op een positieve manier weet hij mensen uit te dagen om het beste in zichzelf naar boven te halen. Hij traint en coacht teams, leiders en topsporters en draagt bij aan de beoogde prestatieverbetering. Zijn lezingen zijn openhartig en inspirerend waarbij hij altijd verbinding weet te maken met zijn toehoorders en ze aanzet tot beweging.