Oplossingsgericht werken in het onderwijs

  • Algemeen
  • Programma
  • Voor wie

Passend Onderwijs, een hot item in onderwijsland. Het vraagt veel van jou als docent en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wat kan er wel? Je wilt stappen zetten, je ontwikkelen, omdat jij het wìlt en omdat je het leuk vindt! Tijdens deze training ervaar je hoe Oplossingsgericht Werken kan helpen bij de ontwikkeling van je studenten. Je ervaart hoe je als docent deze manier van werken in kan zetten in je klas, omdat het energie geeft, je studenten verantwoordelijkheid laat nemen voor hun eigen leven en het een heel prettige manier van (samen)werken is. Kijken naar wat er al wèl is en dat verder uitbreiden. Dat is de kern van Oplossingsgericht Werken.

Resultaat

In 4 dagdelen gaan we met elkaar stappen zetten. Aan het eind van deze 4 dagdelen is het volgende bereikt:

  • Deelnemers zijn bekend met de methodiek van OplossingsGericht Werken.
  • En zijn beter in staat om deze methodiek in groepen als ook in 1 op 1 situaties toe te kunnen passen.
  • Zijn beter in staat de verantwoordelijkheid bij de student te laten en deze op die manier in zijn eigen kracht te laten staan.
  • Docenten zijn zich bewust van metacommunicatie en zetten dit makkelijker in.
  • Zijn beter in staat om waar te nemen vanuit een open houding

We geloven in de kracht van ervaringsleren en doen dit aan de hand van oplossingsgericht werken. Dit betekent dat in onze trainingen veel actieve werkvormen voorkomen. Deze koppelen we aan een gezonde hoeveelheid theorie en belangrijker nog, elke werkvorm wordt afgerond met reflectie en feedback. Hierdoor ervaar je docenten het effect van Oplossingsgericht Werken (OGW) nog intensiever.

Het programma bestaat uit 4 dagdelen onder begeleiding van 1 of 2 trainers (afhankelijk van de groepsgrootte) die veel ervaring hebben met OplossingsGericht Werken i.c.m. ervaringsleren.

Dagdeel 1: Introductie OplossingsGericht Werken in het Passend Onderwijs

Dagdeel 2: Van Probleem denken naar Oplossingsgericht denken: hoe doe je dat

Dagdeel 3: Transactionele Analyse in de praktijk jouw klas (TA is een model dat inzicht geeft over hoe je in relaties kan omgaan met patronen van gedrag)

Dagdeel 4: Alles komt samen: het geleerde gaan we in dit dagdeel toepassen op je eigen casuïstiek.

Tijdsbesteding en aantal punten en certificering

4 dagdelen cursus: 16 uur

Zelfstudie: het lezen van een reader en het maken van kortdurende opdrachten: Ca. 4 uur

Totaal 20 punten

Certificaat

Na afronding van dit traject krijg je een certificaat van deelname, op naam, uitgereikt. ‘Oplossingsgericht Werken in de praktijk van het Passend Onderwijs’. Deze kan ook worden toegevoegd aan je ‘docentenportfolio’ binnen Registerleraar.nl

Deze cursus is voor docenten binnen Voortgezet Onderwijs en Middelbaar Beroepsonderwijs die meer willen werken vanuit een Oplossingsgerichte werkhouding in het onderwijs. Kijken naar wat er al is en hoe je dat nog verder kan uitbreiden. Dit gaat over jou als docent (jouw mindset en werkhouding) en daarna ook zeker over jouw effect als docent op je studenten in de klas: wat kan hij al, en hoe kan jij hem helpen hier meer van te doen, op zo’n manier dat de student verantwoordelijk is voor zijn eigen proces en hierdoor groeit als mens.

Oplossingsgericht werken is de methodiek die we gebruiken. We doen dit in combinatie met ervaringsleren. Deze twee gecombineerd maken dat we in korte tijd tot veelbelovende resultaten komen.

Groepsgrootte:
Minimaal 8 personen, maximaal 15. Afhankelijk van het aantal deelnemers onder begeleiding van 1 of 2 trainers

Praktische info

Interesse?

Interesse in deze training? Binnenkort plannen we de data. Wil je hiervan bericht ontvangen? Laat dan hieronder je gegevens achter. 

Zij gingen je voor: