Teamgevoel verbeteren

Soms lijkt het ideale team te zijn gevormd. Iedereen respecteert elkaar en doet gewoon zijn werk zonder dat er conflicten ontstaan. Het is als een voetbalelftal waarbij alle sterspelers op het veld staan. Iedereen weet wat hij moet doen en staat op de juiste positie, maar toch ontbreekt er iets; er is niet echt sprake van een team. De spelers zijn vooral bezig met hun eigen spel. In organisaties kan zich hetzelfde voor doen. Iedereen is vooral met zichzelf bezig en minder met het collectief. De eigen doelstellingen gaan voor de gezamenlijke doelstellingen. Voor deze teams bouwen wij trainingen/sessies om het teamgevoel te verbeteren.

Voor onze opdrachtgevers stellen wij trainingen altijd op maat samen. Met de opdrachtgever kijken we op welke manier het teamgevoel verbeterd kan worden en wat het beste bij het team past. Voorafgaande kunnen intake gesprekken plaatsvinden met de teamleden, zodat de trainers alvast een beeld kunnen vormen van het team en hierdoor het team effectiever kunnen begeleiden. Een training kan bestaan uit één of meerdere van de onderstaande onderdelen:

 • Balansdagen/scrumsessies
  Wat gaat er goed en wat kan beter in het team? Hoe verloopt de samenwerking en hoe gaat het met iedereen? Waar moeten de teamleden met elkaar over in gesprek? Tijdens een balansdag of een scrumsessie wordt hier onder begeleiding van een teamcoach aandacht aan gegeven.
 • Waarden gedreven samenwerken
  Iedereen krijgt van huis uit verschillende waarden met zich mee. De één vindt het belangrijk om afspraken te maken, de ander wil boven alles kwaliteit leveren en weer iemand anders vindt het vooral belangrijk om plezier te hebben in het werk. We leggen graag met de teamleden de brug van persoonlijke waarden naar collectieve waarden. Wat vinden de teamleden gezamenlijk belangrijk? Waar zijn ze het vooral wel over eens? En wat betekent dat vervolgens voor de houding en het gedrag van de teamleden?
 • Meta-communicatie en de onderstroom
  Wat zit er onder de waterlijn? Verwarring, irritaties, wrevelingen of gewoon niet lekker kunnen samenwerken hebben meestal een oorzaak op een dieper niveau. Hier komen we normaal gesproken niet aan toe. Enerzijds doordat we vaak worden geleefd door de waan van de dag. Anderzijds omdat het vaak lastig is om zomaar het gesprek op dit niveau aan te gaan. P&A organiseert een geschikte context en schept een veilige omgeving, zodat de gevoelige punten sneller en boven tafel komen en effectief besproken kunnen worden.
 • Meer energie in het team
  Soms lopen teamleden ‘leeg’ in een overleg. Ze raken snel vermoeid. Hoe komt dat? Hoe kan het team ervoor zorgen dat het energie geeft om met elkaar in gesprek te gaan? Waar zitten de energielekken? Wij sporen ze graag samen met het team op om te zorgen voor meer schwung in het samenwerkingsproces.
 • Eén team, één visie, gericht op teamdoelen
  Een gedeelde missie en visie zijn gebaseerd op wat de teamleden werkelijk belangrijk vinden. De missie en visie is een uitwerking van de collectieve waarden. Waar wil het team naar toe? Wat is de betekenisvolle relatie van het team of organisatie in de omgeving? En hoe zit dat over 3 jaar? En wat als het team stopt? Een gedeelde visie en missie biedt houvast en biedt richting. We bieden teams de juiste tools om in gezamenlijkheid gefocust te zijn en blijven op de collectieve doelen.
 • Teamuitjes met impact
  Soms is het goed om even los te komen van de waan de dag. Om er als team even tussen uit te gaan om met elkaar te ontspannen en een boost te geven aan het team. P&A Talentontwikkeling organiseert hiervoor verschillende teamuitjes met impact.

Voor teams die het gevoel hebben dat ze elkaar niet versterken en niet het beste niet in elkaar naar boven halen. Er valt meer uit de samenwerking te halen.

Praktische info

Interesse?

Laat je gegevens hieronder achter, dan nemen wij contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Zij gingen je voor:

;