Teamleiderschap ontwikkelen

Teamleiderschap; het beste uit je team naar boven brengen

Als jij de manager bent van een team dan zou het zo maar kunnen dat je de hele dag druk bent met allerlei dingen die veel energie kosten. Er komen veel problemen van je mensen op je bord terecht en je hebt het gevoel dat je anderen vooral moet aansporen, motiveren en controleren. Je wilt dit graag veranderen door een meer faciliterende en coachende rol op je te nemen, waardoor jouw teamleden meer intrinsiek gemotiveerd raken, minder controle nodig is en je makkelijker kunt loslaten. Wij noemen dit teamleiderschap.

Na deze training:

 • Zie je duidelijk het verschil tussen traditioneel management en teamleiderschap
 • Weet je hoe je de zes principes van faciliterend leidinggeven kunt toepassen in jouw eigen situatie
 • Stimuleer je samenwerking tussen medewerkers en vergroot je het eigenaarschap
 • Heb je praktische handvatten gekregen waardoor je kunt zorgen dat jouw medewerkers zich sneller ontwikkelen

De training is onder meer gebaseerd op het boek  Faciliterend Leidinggeven  en wordt vooral praktisch ingestoken.

P&A gelooft in de effectiviteit van hybride trainingen. Sommige zaken kunnen prima online gebeuren terwijl er ook programmaonderdelen zijn waar het juist belangrijk is om elkaar fysiek te ontmoeten.

De trainingsgroep bestaat uit maximaal 8 deelnemers zodat iedere individuele deelnemer voldoende aandacht krijgt voor zijn eigen specifieke werksituatie.

Onderliggende (verplichte) theorie bij deze training is het boek Faciliterend Leidinggeven plus hoofdstuk 2 (Wie de baas speelt is een sukkel) en 3 (de negen rollen van een dienstbaar leider) uit het boek  Van Vakmanschap naar Leiderschap..

Het programma wordt afgestemd op de individuele leervragen. Veel voorkomende thema’s zijn:

 • Verschil tussen traditioneel management en teamleiderschap
 • De belangrijkste vraag van een faciliterend leidinggevende
 • De juiste persoon voor “the job”
 • Coachen en faciliteren op maat
 • Kaders geven, ruimte bieden
 • Leiderschapsdilemma’s; de kunst van het loslaten
 • Vergroten van eigenaarschap
 • Leidinggeven vanuit vertrouwen

Voor wie

Leidinggevenden die hun leiderschapsstijl willen ontwikkelen van traditioneel managementgedrag (controleren en  bijsturen) naar nieuw leiderschapsgedrag (inspireren en faciliteren) met als gevolg: gemotiveerde en betrokken medewerkers, betere teamprestaties en meer plezier in het werk.

Deze training vormt een eerste stap op weg naar een moderne leiderschapsstijl en geeft een andere kijk op de rol van management. Een mooi fundament voor iedereen die zichzelf wil ontwikkelen naar nieuw leiderschap en de balans wil vinden tussen de liefde voor het vak en het geven van leiding.

Meer weten?

Zo’n 80% van de trainingen die wij verzorgen is maatwerk. Benieuwd hoe wij deze training kunnen aanpassen voor jullie doelen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Meer informatie?

Meer weten over deze training of een offerte aanvragen? Laat hieronder je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Zij gingen je voor: